Erdoğan konuştu, dolar 5.58'i gördü

Erdoğan konuştu, dolar 5.58'i gördü

Dolar kuru 5.48 üzerindeki seviyelerden 5.40'a kadar inmesine rağmen yeniden yükselişe geçti. FED, kararıyla önceki gün 5.40'a gerileyen dolar kuru, ABD ile gerilim endişesiyle yükselişe geçti. Kur, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası 5.58'i gördü.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) yıl sonuna kadar faiz artışı öngörmemesini açıklaması sonrasında 5,40'lara kadar inen ancak daha sonra yeniden yukarı çıkan dolar/TL bugün 5,58'i gördü.

S-400 geriliminin ardından ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri çıkışıyla artan risk algısı TL'yi baskı altında bırakıyor.

Dolar/TL AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 5.5399 seviyesine kadar yükseldi.

Kur, önceki gün Fed'in yılın kalanı boyunca faiz artırmama kararıyla 5.4850'lerden sert şekilde 5.40 seviyesine düşmüştü. Daha sonra Türkiye'ye F-35 teslimatlarının askıya alınabileceği haberiyle dün yükselişe geçerek günü 5.46'nın hemen üzerinde tamamlamıştı.

ABD - Türkiye ilişkilerine yönelik kaygılar öne çıkıyor

Erdoğan, "Amerika Başkanı'nın Golan Tepeleri'yle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz" diye konuştu.

Bankacılar, S-400 kaynaklı endişelerin sürdüğü bir ortamda Golan Tepeleri'ne yönelik egemenlik tartışmalarının ABD ile ilişkileri daha kötü bir noktaya götürebilecek yeni bir gelişme olarak yorumluyor.

F-35 geriliminin ardından Golan Tepeleri

Dolar/TL, çarşamba gecesi FED'in politika faizini en az bu yıl boyunca yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 arasında bırakacağı sinyalini vermesiyle gelişen ülke paraları değer kazanmıştı.

Dolar kuru karar öncesi 5.48 üzerindeki seviyelerden 5.40'a kadar inmesine rağmen dün yeniden yükselişe geçti. Türk lirası perşembe günü yüzde 0.7 değer kaybederken yarım ila 1 puan arasında değer kazanan diğer gelişen ülkelerden negatif ayrıştı.

TL'nin düşüşünde içeride dolara olan talep ve ABD - Türkiye ilişkilerine yönelik kaygılar öne çıkıyor. ABD'li yetkililer dün S-400 konusunda Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının verilmesi hazırlıklarının askıya alınabileceğini belirtmişti.ABD'nin uluslararası güvenlik ilişkilerinden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Katie Wheelbarger ise "S-400 bir bilgisayar. F-35 bir bilgisayar. Bilgisayarınızı düşmanınızın bilgisayarına bağlamazsınız ve en basit şekilde bunu yapmış olacağız" dedi.