Taban fiyatı en az 400 lira olmalı

Taban fiyatı en az 400 lira olmalı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, seçim bölgesinde pancar üreticilerinin sorunlarını dinledi.


Etil alkol üretiminde kullanıldığı için koronavirüs salgını sırasında önemi bir kez daha anlaşılan pancar için halen taban fiyat belirlenmedi. Eskişehir’deki pancar üreticileri ise girdi maliyetinin artışı da dikkate alınarak fiyatın belirlenmesi gerektiğini CHP’li Utku Çakırözer’e anlattı. Üretici yetkililere “Pancarın ton fiyatının en az 400 lira olması lazım” diye çağrıda bulundu.
 Bu yıl don ve sel afetlerinin pancar üreticisini vurduğunu ifade eden Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, “Afetlerle karşılaştık ama buna rağmen tarlamızdan eksik olmadık, çalıştık. Pancarımızı fabrikamıza teslim etmek için mücadele ediyoruz. Bizim en çok merak ettiği fiyat konusunda hala açıklama yapılmadı. Buradaki maliyetler göz önüne alınarak pancarın ton fiyatının en az 400 lira olması lazım” dedi.

‘GİDERLERİMİZ 100’DE 100 ARTTI’

Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Semih Onar, çiftçinin artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek, “Çiftçinin gübre, elektrik, mazot maliyeti çok fazla. Bu giderler bu yol 100’de 100 arttı. Bu giderlerimizin karşılanması için bu rakamın en az 400 lira olması lazım. Bizim Eskişehir pancarı 6 fabrikayı beslemekte. Eskişehir, Alpullu, Susurluk, Afyon, Adapazarı bölgemize pancar buradan temin ediliyor. Çiftçinin alın teri bir an önce verilmeli. Çiftçiye ton başına 400 lira verilsin” diye konuştu.

Tarla sahibi çiftçi Mehmet Topçu ise “Devlet yeter ki çiftçinin yanında olsun, çiftçi her şeyi üretmeye hazır” diye çağrıda bulundu.

Çiftçinin sorunlarını dinledikten sonra değerlendirmede bulunan CHP’li Çakırözer, pancarın öneminin koronavirüs salgının da bir kez daha anlaşıldığını vurgulayarak, “Bu zorlu süreçte eğer pancar üreticimiz üretmeseydi bugün belki de etil alkol bulamayacaktık. Dezenfektan, kolonya bulamayacaktık. Çiftçimiz daha fazla mağdur edilmemeli. Pancarda taban fiyatları çiftçimizin talepleri doğrultusunda açıklanmalı. Çiftçinin alın terinin karşılığı verilmelidir” dedi.

Çakırözer, bu yıl taban fiyatın en az 400 lira olması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Geçen yılın fiyatı 300 lira. Çiftçimiz bu rakamın en az 400 lira olmasını istiyor. Bizim pancar tarlalarından çağrımız bir an önce pancar için verilecek rakamın açıklanması. Eğer çiftçinin giderlerini gerçek anlamda karşılamak isteniyorsa bu rakam en az 400-450 lira arasında bir fiyat açıklanmalıdır. Şekerpancarı üreticisinin yüzünün gülmesi demek nakliyecinin, esnafın hepimizin yüzünün gülmesi demek.”