Gebze esnafı zor durumda : Fiyat etiketi değiştirmekten yorulduk

Gebze esnafı zor durumda : Fiyat etiketi değiştirmekten yorulduk

Ekonomik sıkıntı içinde olan Gebze esnafı CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ile konuştu. Tefecilerden borç alacak vaziyette olan esnaf yaşadıkları zorluklardan bahsetti.

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve partililer ile birlikte Gebze’de esnafı ziyaret etti. Gebzeli esnaf alım gücünün düşüklüğünden yakındı.

Esnaf fiyat etiketleri değiştirmekten yoruldu, barkod sistemini kaldırdı

Bir bakkal esnafı " Ekonomi böyle nereye gidiyor ben anlamıyorum. Her hafta fiyat etiketi değiştirmekten yoruldum. Barkod sistemim var, 5 bin kalem ürün var burada. Her hafta 5 bin kalem üründe en az 150-200 tane üründe fiyat etiketi değiştiriyorum, yoruldum. Sinirlendim, barkod sistemini kaldırdım."  sözleriyle ekonominin kendilerini nasıl etkilediğini anlattı.

Tefecilerden mal almaya kadar düştüklerini söyleyen esnaf zor durumda...

“Bir hafta bir haftayı tutmuyor. Çoğunu kendimiz yapıyoruz ürünleri. O halde bile insanlar almıyor. Geçen hafta aldığımız gömleği bu hafta 20 lira kumaşından, aksesuarından fark yiyoruz. Her hafta 20 lira daha yükseğe mâl ediyoruz” diyen tekstil üretimi esnafı da aynı durumda.

"Tek adam rejimi derinleştikçe vatandaş için hayat pahalanmaya devam ediyor."

"Buraya gelirken esnaflarımız ile görüştük. Herkes hayat pahalılığından, zamlardan şikayetçi. Alım gücü yok. Peki bunun sebebi nedir? Tek adam rejimi sebep, enflasyon sonuç. Tek adam rejimi sebep işsizlik sonuç. Tek adam rejimi sebep, hayat pahalılığı sonuç. Değişmesi gereken belli. Zamlar altında halkı ezmeyen halkçı bir demokrasiyi kurmuş olacağız. Temmuz 2018 tarihinde tek adam rejimine resmen geçildiğinde enflasyon yüzde 15,5'a çıktı. Şu anda makyajlanmış hali ile enflasyon yüzde 22'lerde. Tek adam rejimi derinleştikçe vatandaş için hayat pahalanmaya devam ediyor." diyen Böke, ekonomik buhran için çözüme talip olduklarını ve reçetesini hazırladıklarını ekledi.

Çözüm kurallı işleyen bir ekonomik sistem

Çözüm olarak kurallı işleyecek ekonomik sistemi, mecliste yapılacak güçlü bir parlamenter demokrasi ile ekonomide ortak akıl uygulanmasını gösteren Böke, "Şu an mecliste 2022 Saray bütçesi görüşülüyor. Neden saray bütçesi diyorum. Çünkü bütçe sarayda hazırlanıp meclise geliyor. Bütçede saraya para var, faiz lobilerine para var, saray yandaşlarına para ama bunca yangını göğüsleyen halka para yok.

Asgari ücret açlık sınırının altındayken, saraya 4 milyarlık bütçe ayrılmış, Cumhurbaşkanı kendine aylık 100 bin TL maaş almış. Vergilere neredeyse yüzde 20 oranında artacak deniliyor.

Saraya maaş, halka vergi. Buna mahkum değiliz. Biz parlamenter demokrasi istiyoruz. Çünkü ancak o zaman saraylara gömülen para halka verilecek." dedi.