Geçinemiyoruz Platformu'ndan acı rapor: Ortalama ev kirası 19 bin 438 lira!

Geçinemiyoruz Platformu'ndan acı rapor: Ortalama ev kirası 19 bin 438 lira!

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformunun hazırladığı Haziran 2022 - Kadıköy Kiralık Konut Raporu, çarpıcı veriler içeriyor. Rapora göre haziranda 5 bin lira ve altında kira bedeli olan ev sayısı 11 oldu.

İstanbul Kadıköy Geçinemiyoruz Platformunun 2022 haziran ayına dair hazırladığı rapora göre, Kadıköy'de ortalama ev kiraları 19 bin 438 lira oldu.

Geçinemiyoruz Platformunun araştırmasına göre İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 8 bin liranın altında verilen ev ilanları giderek azalıyor. 2022 yılının mayıs ayında 88 adet olan 8 bin lira altındaki kiralık ev ilanı sayısı, haziran itibariyle 83'e düştü. Haziran ayında 5 bin lira ve altında kira bedeli olan ev sayısı ise 11 oldu.

Araştırmada, "Yapılan asgari ücret zammının Kadıköy’de tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin tüm maaşıyla dahi tek başına daire tutmasına hiç bir faydası olmadı" değerlendirmesi yapıldı.

Geçinemiyoruz Platformunun raporunda, fahiş şekilde artan kira fiyatlarına ilişkin ise şu öneriler yer aldı:

• Yaşadığımız konutlar içerisinde barındığımız, temel insan hakkıdır! Bir azınlığı zengin eden yatırım aracı değildir! Bu anlayıştan derhal vazgeçilmelidir!
• Kuruluş amacı yoksulların, düşük gelirlilerin konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ, özellikle kentin merkezindeki kamu arazilerinin ranta açılmasıyla ve kentsel dönüşüm projeleriyle kazanılan yeni alanlarında büyük inşaat şirketleriyle birlikte yapılan projelerle lüks konut üretmenin aracı haline geldi. Kamu yeniden sosyal konut üreticisi haline gelmeli, konut kooperatifleri desteklenmelidir! Kiraya yönelik sosyal konut üretimi aynı zamanda ihtiyaca yönelik yapılmalıdır. Projeler gerçekleştirilirken göçmenlerin, yaşlıların, emeklilerin, LGBTİ+’ların, kadınların ihtiyaçları saptanmalıdır.
• Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların toplam kapasitesi 780 bin. Her 11 öğrenciden yalnızca 1’i devlet yurtlarına yerleşebiliyor. Üniversite öğrencileri tarikat ve cemaatlere muhtaç ediliyor. Üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacı kamu tarafından parasız ve nitelikli şekilde karşılanarak kiralık konut talebi de azaltılmalıdır!
• Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı! Kiralık konutlara acilen üst sınır getirilmelidir!
• Tahliyelerin yolunu açan 10 yıllık kiracı yasası ve 5 yıllık kiracılar için açılan kira tespit davalarını da içeren Borçlar Kanunu’nda bu maddeler kiracılar lehine iptal edilmelidir!
• Asgari ücret insanca yaşamaya yeterli bir geçim ücreti olarak ele alınmalıdır.