"İhracatımızın her aşamasında firmalarımızı destekliyoruz"

"İhracatımızın her aşamasında firmalarımızı destekliyoruz"

Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulunun 9'uncu toplantısı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan başkanlığında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) gerçekleştirildi.

Toplantıya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın katıldı.

Pekcan, toplantının açılışında, istişare kurulu toplantısının "ticaretin zirve toplantısı" olduğunu belirterek, burada büyümenin ve kalkınmanın temeli ihracatın artırılması ve tabana yayılması ile ilgili politikaları değerlendireceklerini ifade etti.

Geçen toplantıdan bu yana yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Pekcan, "Geçen toplantıda şahıs firmalarının da ihracat desteklerinden yararlanması gündeme gelmişti. Bununla ilgili biz çalışmalarımıza başladık. İnşallah mevzuat çalışmalarımızı tamamlayarak ihracat ailemize yeni fertlerin katılmasını da sağlayacağız" diye konuştu.

"ÜRETİM ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜME ODAKLI ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ’’

Küresel ekonomi ve ticaretteki yavaşlamaya rağmen geçen yıl ihracatta çok önemli başarılar elde ettiklerinin altını çizen Pekcan, şunları kaydetti:

"2020 yılında da çalışmalarımız ivmelenerek devam ediyor ve yine ocak ayına bir rekorla başladık. En yüksek ocak ayı ihracat rakamını açıklamak kısmet oldu. Ocakta yüzde 6,1 artış ile 14,8 milyar dolar ihracat açıkladık. Aynı dönemde ithalatımız yüzde 18,9 artarak 19,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam dış ticaretimiz yüzde 13 artarak 34 milyar dolara yükseldi. Türkiye ekonomisinin bu olumlu seyri aslında göstergelere de yansımakta. Sanayi üretim endeksi Aralık 2019'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 arttı. Bu 2018 yılının şubat ayından bu yana yaşanan en hızlı yükseliş oldu. Bu performansı kalıcı hale getirme ve üretim öncülüğünde büyüme odaklı çalışmalarımızı da sürdüreceğiz."

Yıl başından bu yana ticaret diplomasisi faaliyetlerini yoğun bir şekilde yürüttüklerine işaret eden Pekcan, söz konusu sürede Nijerya, Fas, Davos, Cezayir, Gambiya, Senegal, Litvanya, Ukrayna, Hırvatistan ve Pakistan'da ikili üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

"İHRACAT DESTEKLERİNİ 3'E AYIRDIK"

Pekcan, ihracatın Türkiye'nin sanayileşmesinin ve büyümesinin "motoru" olduğunu belirterek, Bakanlık olarak en temel hedeflerinin ihracatı geliştirmek ve tabana yaymak olduğunu vurguladı.

Pekcan, bu vizyonun doğal sonucu olarak firmaları ihracatın her aşamasında desteklediklerini ifade etti.

Destekleri, ihracata hazırlık, pazarlama ve markalaşma olarak 3'e ayırdıklarını kaydeden Pekcan, toplantıda desteklerin nasıl daha etkin hale getirilebileceği, iş dünyasının bundan yeterince faydalanması ve gümrüklerdeki modernizasyon çalışmaları gibi konuları ele alacaklarını söyledi.

Pekcan, bunların dışında 2 Ocak itibarıyla otomasyon desteklerini de devreye aldıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"İş insanlarımız artık bütün destekleri otomasyon üzerinden alabiliyor. Yine yeni devreye aldığımız müşavir ağı sistemimizle bütün dünyaya yayılı ticaret müşavirlerimizin bakanlığımızla koordineli çalışmasını sağlıyoruz. 2 Ocak itibarıyla iş dünyasına 'müşavire danışın hattını' açtık artık müşavirlerimiz 24 saat iş dünyamızın hizmetinde."

Toplantıda ayrıca Türk girişimcileri ve profesyonelleri aynı platformda bir araya getiren Dünya Türk İş Konseyinin yeni dönem stratejisini istişare edeceklerini aktaran Pekcan, YASED'in Brexit sonrası sürece ilişkin çalışmalarını dinleyeceklerini söyledi.