IMF Başkanı en büyük korkusunu izah etti

IMF Başkanı en büyük korkusunu izah etti

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, dünyada devam eden düşük ve negatif faiz siyasetlerinin global ekonomi için büyük bir riziko oluşturduğunu vurguladı ve “Sonsuza dek düşük faizden söz ettiklerinde ödüm kopuyor” diye konuştu.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva dünyada uzun bir müddettir devam eden düşük ve negatif faiz siyasetlerinin global ekonomi için büyük bir riziko oluşturduğunu vurguladı ve “Sonsuza dek düşük faizden söz ettiklerinde ödüm kopuyor” diye konuştu. Davos Zirvesi’nin son gününde kürsüye çıkan Georgieva, dünyanın risklere karşı atik olabilmesi gerektiğini vurgularken “Ocak ayındayız, sene ilk günlerinde küresel ekonomiye ait kaç risk atlatıldı. Dünyanın risklere karşı daha hazırlıklı olması gerekli. İnanın veyahut inanmayın fakat böyle bir dünyada yaşayacağız” ifadelerini kullandı. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Steven Mnuchin ve Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 50. Davos Doruğu’nin son gününde ‘Küresel Ekonomik Görünüm’ oturumunda global ekonominin geleceğine ait kritik değerlendirmeler yaptı.

Global ekonominin düşük büyüdüğü son senelerde merkez banları tarafından izlenen düşük faiz siyasetlerine ait tenkitler yapan IMF Başkanı Georgieva, “Ben 90’larda hiper enflasyon döneminde büyüdüm. Birileri yıllar sonra düşük faizle mücadele edeceğimi söyleseydi gülerdim” dedi.

‘49 merkez bankası 71 sefer faiz indirdi’

Global büyümeye ait beklentilerin son üç ayda iyileştiğini ve merkez bankalarının bunda tesirli olduğunu belirten Georgieva, “Bu sene yüzde 3.3 büyüme, yıla yüzde 3.4 büyüme bekliyoruz. Bu geçen sene 2.9’una göre daha iyi bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Ticaret gerilimi azalıyor. İlk faz anlaşma belirsizliği bir nebze azalttı.

Merkez Bankaları dünyaya iyi hizmet etti, 49 merkez bankası 71 sefer faiz indirimine gitti" diye konuştu. ECB Başkanı Lagarde ise Euro Bölgesi’nde yaşanan fiyat artışının ücretlere tesirini beklediklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Euro Bölgesi’ne baktığımda hem kimi pozitif işaretler hem de negatif. Hiç olmadığı kadar iyi istihdam verileri. Fiyatlar yüzde 2.5 arttı. Bu da ücretlere tesirli olacak diye düşünüyoruz ve bize olduğu vakit bir sonraki sıkıntıda mücadele alanı yaratacak. Şirketler için fiyatları artıracak ve fiyatlar artacak. Bunun enflasyona geçmesini bekliyoruz.

Almanya Maliye Bakanı Scholtz, ülke olarak Ar-Ge yatırımlarını GSYH’nin yüzde 3,5’ine yükselteceklerini izah etti ve “Dünyada böyle bir oran yok” dedi. İhracata dayalı bir ekonomisi olan Almanya’nın dünyadaki büyüBoJ Başkanı Kuroda ise Japonya’nın gelecek yıllarda da yüzde 1 ila 1,5 büyümesini beklediklerini belirterek düşük enflasyona vurgu yaptı ve BoJ’un genişlemeci siyasetlerini sürdürüceğini şu sözlerle duyurdu: “Ama enflasyon hala yüzde 1’in altında. Çekirdek enflasyon yüzde 0.7 hem de. Bu yüzden BoJ genişlemeci para siyasetine bir müddet daha devam edecek.

Greta’dan Mnuchin’e cevap

Zirvenin acil gündemi ‘dünyanın bekası’ probleminin simgesi haline gelen genç aktivist Greta Thunberg ise Davos kasabasının merkezinde iklim aktivistleriyle beraber iklim için Cuma Grevi’ne (Fridays for Future) katıldı. Greta ayrı olarak karbon emisyonlarının bir an önce düşürülmesi için yaptığı çağrıya “Şef ekonomist mi, kim bu kız? Kafam karıştı. Önce ekonomi okusun, sonra gelsin bize bunu izah etsin” diyen Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Steven Mnuchin’e Twitter’dan izahlı bir grafikle yanıt verdi: “Boşluk yılım Ağustos’ta bitiyor, ama geriye kalan 1.5 derece karbon bütçemizin hala devam eden fosil yakıt teşvik ve yatırımlarıyla çeliştiğini görmek için ekonomi diplomasına ihtiyaç yok.”

Küresel Kripto Para Konsorsiyumu heyetti

50. Davos Zirvesi’nde dijital para birimlerinin tüm dünyada aynı çerçeve ile idarenini amaçlayan bir “Kripto Para Birimlerinin İdaresi için Global Konsorsiyum” heyetti. Kriptoparalara ait kurulan ilk global konsorsiyum yenilikçi siyaset çözümleriyle dijital para birimlerinin finansal sisteme ulaşımını artırmayı amaçlıyor. Konsorsiyumda öncü şirketler, finansal kuruluşlar, hükümet temsilcileri, teknik uzmanlar, akademisyenler, uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları ve WEF’in global platformunun azaları bulunuyor. WEF Kurucusu ve CEO’su Klaus Schwab, “Forumun yakından alakayla izlediği bir konu da değişik sektörlerden, disiplinlerden ve coğrafyalardan katkı gerektiren bir konu olan dijital para birimleridir" dedi.