IMF ve Dünya Bankası'ndan uyarı: Ticari gerilim belirsizliği artırıyor

IMF ve Dünya Bankası'ndan uyarı: Ticari gerilim belirsizliği artırıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) ilgili tarafların ticari gerilimi çözmelerini isteyerek, küresel ekonomik büyüme için Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) reformlarının desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

IMF ve Dünya Bankası'nın 2019 yıllık maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısı dün Washington'da yapıldı.

Toplantının ardından yayımlanan bildiride, ticaret gerilimi, politika belirsizliği, jeopolitik riskler gibi unsurların, küresel ekonomide aşağı yönlü baskıya yol açtığı bildirildi.

Bildiride ayrıca borç seviyesinin ve finansal kırılganlığın artması risklerine dikkat çekildi.

Serbest ve adil ticaretin, büyüme ve istihdam için anahtar olduğuna işaret edilen bildiride, kurallara dayalı güçlü bir uluslararası sisteminin, küresel ekonomik büyüme için destek sağlayacağı vurgulandı.

Sonunda kaybeden küresel ekonomi olur

Uluslararası Para ve Finans Komitesi Başkanı ve Güney Afrika Merkez Banka Başkanı Lesetja Kganyago dünkü basın toplantısında, ticari gerilimin uluslararası ticarete olumsuz etkiler bırakarak, yatırım, büyüme ve istihdamı etkileyeceğini söyledi. Uluslararası ticaretin küresel ekonominin can damarı olduğunu vurgulayan Lesetja Kganyago, ticaret savaşında kazanan olmadığını ve sonunda en büyük kaybedenin küresel ekonomi olacağını yineledi.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva da ticari sürtüşmelerin en sonunda tüketici güvenini etkileyeceği uyarısında bulundu.