
'İstanbul'da "yaşamak" için en az 3 bin 192 liraya ihtiyaç var'
İGİAD'ın yaptığı araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin İstanbul'da "yaşabilmesi" için en az 3.192 TL geliri olmalı
Türkiye İktisadi Teşebbüs ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma neticesinde İstanbul’da dört kişilik bir ailenin, beşeri koşullarda aylık geçimini sağlayabilmesi için asgari beşeri geçim fiyatı (İGÜ), 2020 senesi için 3.000 192 lira olarak belirlendi.
İGİAD İGÜ Tespit Komisyonu, her sene aralık ayında yaptığı bir araştırma ile Türkiye’de değişik bölgelerdeki ailelerin geçinebilmesi için ihtiyaç duyulan olan asgari beşeri geçim fiyat düzeyini belirliyor.
İGİAD’ın 2004 senesinden beri Asgari Geçim Fiyatı (AGÜ) ismiyle İstanbul için yaptığı çalışma, 2014 senesi bakımından İGÜ olarak revize edildi ve hesaplamada daha ileri metotların kullanılmasına geçildi.
İGÜ, Türkiye İstatistik Müessesesi (TÜİK) İstatistiki Bölge Sınıflaması’nda yer alan 12 değişik bölge için yapılmaya başlandı.
İki çocuklu dört kişilik bir ailenin aylık beşeri geçim fiyatının hesaplanmasından hareketle yapılan bu araştırma, bir ailenin, gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, hane aletleri ve hane bakımı, sıhhat, eriştirme, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını içeriyor.
TÜİK tarafından üretilen veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, patronların İstanbul’daki bir işgörene ailesini geçindirebilmesi için asgari olarak aylık toplam 3.000 192 lira ödemesi gerekiyor. Belirleyen İGÜ rakamı, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içermiyor.
“İGÜ, işletmelerde uygulanması halinde, gelir dağılımının iyileşmesine katkı sağlayacak”
İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, araştırma neticelerinin paylaşıldığı toplantıda, İGİAD’ın iş ahlakının yaygınlaşması, ahlaklı teşebbüsçülüğün teşvik edilmesi emeliyle kurulan ve azalarının patronlardan oluştuğu bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti.
Karahan, İGİAD’ın hak eksenli bir iş hayatı ve helal kazancın adaletli paylaşımı çerçevesinde işgörenlerin onurlu bir hayat sürdürebilmeleri için 16 yıldır insani geçim ücretini belirlediğini dile getirdi.
İGİAD’ın insani geçim ücretinin işletmelerde uygulanması için patronlara, iş dünyasına, kamuoyuna tavsiye ve teşvik ettiğini ifade eden Karahan, uygulamada patronların daha duyarlı olmaları ile ilgili çağrıda bulunan derneklerinin İGÜ sayesinde işgörenlerin ücretlerinin iyileştirilmesini amaçladığını aktardı.
Karahan, İGÜ’nün iş görenlerin harcamaları üzerinden reel rakamlarla hesaplandığını, işletmelerde uygulanması halinde gelir dağılımının iyileşmesine, refah düzeyinin artmasına, toplumsal dayanışmanın gelişmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, İGÜ’nün işletmelerde uygulanmasının fiyat artışı getirmediğini, aksine verimliliği ve bereketi artırdığını ifade etti.
2020 yılı İGÜ Türkiye ortalaması 2 bin 676 lira
İGÜ Tespit Komisyonu, Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Dr. Öğretim Azası Taha Eğri’nin Türkiye İstatistik Müessesesinin İstatistiki Bölge Sınıflamasına dayanarak 12 ayrı bölgeden ele geçirdiği araştırmadaki neticeleri değerlendirerek bu yılın İnsani Geçim Ücretini belirlediğini kaydeden Karahan, şunları kaydetti:
“Bu çalışmada harcamalar üzerinden yapılan hesaplamada yerel eşitlemeye de dikkat edilmiştir. İGİAD’ın belirlediği İGÜ ferdi değil iki çocuklu bir ailenin onurlu yaşayabileceği insani geçinebileceği aylık asgari beşeri geçim fiyatını asal almaktadır. İşgörenin alacağı fiyat insan onuruna yaraşır olmalı, çalışanın verimini değil varlığını asal almalı, çalışanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını vasati olarak karşılamalı, içinde yaşadığı toplumun refah düzeyini yansıtmalıdır.”
Karahan, bu sene için Türkiye'de 12 ayrı bölgenin Beşeri Geçim Fiyatı’nin belirlendiğini, İstanbul için Beşeri Geçim Fiyatı’nin 3.000 192 lira olduğunu belirterek, “2020 senesi Beşeri Geçim Fiyatının Türkiye Vasatisi 2 bin 676 liradır. Devletin her sene asgari fiyatı belirlerken İGİAD'ın belirlediği İGÜ’yü dikkate alması, asgari fiyatta işgören ve patrondan alınan vergi yükünün azaltılması ve yerel asgari fiyata geçilmesi ehemmiyet arz etmektedir.” dedi.
İGÜ Tespit Komisyonu Azası ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise her yıl ocak ayının ilk haftasında bu çalışmaların kamuoyu ile paylaşıldığını ifade etti.
Korkmaz, “İGİAD azalarına ve kamuoyuna insani geçim ücretini izah ediyor. Böyle bir çalışma ile Türkiye’de teşebbüsçüler gelirini ekonomik hayatın zorlukları içerisinde, uluslararası rekabetin ceberrut dişleri arasında bir şeye vurgu yapıyor. Bütün bu zorluklara karşın en ehemmiyetli öğe çalışanlarla beraber var olduğunu ve gelirinden zorluklar içerisinde bir hissesi nasıl aktarabiliriz çalışmasının geldiği bir nokta burası” ifadelerini kullandı.