‘Japonlarla anlaşamazsak nükleer santrali başka biriyle yaparız’

‘Japonlarla anlaşamazsak nükleer santrali başka biriyle yaparız’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye enerji piyasasında yaşanan son gelişmelere ve projelere ait değerlendirmelerde bulundu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ikinci birimin inşaat lisansının 2019 Ağustos'ta verildiğini anımsatan Dönmez, yakın vakitte bu birimde inşaata başlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Dönmez, üçüncü birime ait inşaat lisansı müracaatının proje şirketi tarafından geçen sene yapıldığını hatırlatarak, ilk beton öncesi temel çalışmalarına olanak veren "Hudutlu Çalışma Müsaadeyi" için Nükleer Tertip etme Müessesesinin değerlendirme sürecinin devam ettiğinin vurguladı.

Sinop'ta yapılması tasarılanan nükleer santralin inşası için Japonya'nın artık gündemlerinde bulunmadığına değinen Dönmez, "Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. tarafından hazırlanan fizibilite çalışmasının Bakanlığımızı takvim ve ücret istikametinden tatmin etmediği Japon tarafına bildirildi. Japon tarafıyla bu konudaki iş birliğimize devam etmeme ile ilgili mutabık kalındı. Sinop'ta başka bir tedarikçi ile de nükleer santralin yapımı mevzubahis olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA İLE ÜCRET MÜZAKERELERİ SÜRÜYOR

Resmi açılış merasimi 8 Ocak'ta yapılan TürkAkım Tabii Gaz Boru Hattı'nın devreye alınmasıyla BOTAŞ ve özel sektörün mevcut anlaşmalarla tedarik ettikleri gazı Bulgaristan hududu yerine Kıyıköy'den almaya başladıklarını ifade eden Dönmez, "TürkAkım tabii gaz arzı hususunda yeni bir alım-satım anlaşmasını gündeme getirmiyor. BOTAŞ ve Gazprom arasında mevcut anlaşmaların yürütümü ve ücrete ait müzakereler devam ediyor." ifadesini kullandı.

Dönmez, geçen sene elektrik imalatında yerli ve yenilenebilir kaynakların hissesinin yüzde 62'ye eriştiğini belirterek, 2018'e göre yüzde 13'lük bir artış olduğunu kaydetti.

Bu sene yerli ve yenilenebilir enerji imalatında iki ehemmiyetli husus olduğunun vurgulayan Bakan Dönmez, şunları söyledi:

"2019'da hidrolik santrallerden ele geçirilen elektrik uzun yıllar istenen seviyenin üzerindeydi. Yenilenebilir enerji meteorolojik olaylara bağlı. İkincisi ise etrafsal yükümlülüklerini yerine getirmeyen santrallerin kapanmasıyla yerli kömürden üretilen elektrik enerjisi bir miktar düşüş gösterebilir. Bu iki husus beraber değerlendirildiğinde 2020'deki yerlilik oranının yüzde 50'nin üzerinde olmasını bekliyoruz."