Kazan-kazan yaklaşımı: CHP'den 'Fındıkta sorunu çözebiliriz' açıklaması

Kazan-kazan yaklaşımı: CHP'den 'Fındıkta sorunu çözebiliriz' açıklaması

CHP'nin organizasyonuyla başlayan 'Fındık İçin Yürüyoruz' yürüyüşünde ön saflarda bulunan CHP’li Seyit Torun, “Biz bu durumu kazan-kazan haline getirebiliriz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcvısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, "Biz bu durumu kazan-kazan haline getirebiliriz. Dönüm başına verimi arttırarak, özellikle gümrük duvarlarını ülkelerle konuşup indirerek, ham madde değil mamul haline getirerek fındık ile ilgili sorunu çözebiliriz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) düzenlediği ve 20 Eylül Çarşamba günü Giresun'da yapılacak mitingle sona erecek ‘Fındık İçin Yürüyoruz' yürüyüşü dün başladı. Fındık fiyatlarına dikkati çekmek için başlatılan yürüyüşte bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah'a değerlendirmelerde bulundu.

Torun, "İçinde bulunduğumuz süreçte Türk tarımı can çekişmektedir, tamamen kaybolmaktadır. Bunların başında da fındık gelmektedir. En önemli üretici olmamıza rağmen, dünya üretiminin yüzde 70'ini üretmemize rağmen maalesef üreticimiz emeğinin karşılığını alamıyor" ifadelerini kullandı.

Torun'a göre durumlar bu şekilde devam ederse, Türkiye fındık ihracatçısı bir ülkeyken fındık ithalatçısı bir ülke haline gelecek: "Avrupa'daki belli bir alıcı grup Türk fındığını dünya fiyatlarının neredeyse altında alıyor. Nasıl şimdi samanı, arpayı ve diğer mercimeği ithal ediyorsak, hiç imkansız gibi görünmesin, yarın fındığı bile ithal eder duruma geleceğiz. Bu kadar stratejik bir ürünün değerini vermezsek, eğer üreticinin alınterinin karşılığını vermezsek, yarın bunun sorumluluğun bedelini hepimiz ödeyeceğiz."

'Kazan-kazan haline getirebiliriz'

Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim itirazım şu: Bir tarım politikamız yok. Her yıl üretici beklenti içerisinde. Her yıl ‘acaba emeğimin karşılığını alacak mıyım, maliyetlerimi karşılayabilecek miyim?' kaygısıyla yaşıyor üretici. Biz bu durumu kazan-kazan haline getirebiliriz. Dönüm başına verimi arttırarak, özellikle gümrük duvarlarını ülkelerle konuşup indirerek, ham madde değil mamul haline getirerek fındık ile ilgili sorunu çözebiliriz. Sadece fındık değil diğer tarım ürünlerinde de sorunlar var. Bunları da çözmek mümkün. Ama eğer bir tarım politikanız yoksa, bu ülkede eğer tarım ile ilgili bir kaygı taşımıyorsanız bu sorunu sadece fındıkta değil buğdayda da yaşarsınız."

"Geçmişte belli çalışmalar yapılmış ama biz bir yıldan bu yana mecliste yoğun bir çaba sarfettik" diyen Torun, "Meclis çatısı altında üreticinin hakkını alabilmesi için fındığın değerini bulabilmesi için çok yoğun bir mücadele verdik. En son çare üreticinin sesini duyurabilmek, içinde bulunduğu durumu ortaya koyabilmek için yürüyüş başlattık. Yürüyüşün planlaması yapıldıktan sonra Tarım Bakanı (Ahmet Eşref Fakıbaba) 15 günde ödenecek olan fındık bedellerinin bir haftadan daha kısa sürede ödeneceğini ve fındık alım koşullarını da iyileştireceğini söyledi" ifadelerini kullandı.

'Bir çok AKP'li MHP'li yurttaş yürümeye geldi'

‘Torun, "Dün yürümeye gelen birçok AKP'li, MHP'li yurttaşımız vardı. Bu fındık ile ilgili olan gayretimizi onlar da takdir ediyor. Ben önümüzdeki sürecin burada değişeceğini düşünüyorum. Değişmezse de bunun sosyolojik olarak incelenmesi lazım" dedi.