Kulüplerin bir eli yağda bir eli balda çiftçiler 'insaf' dedi

Kulüplerin bir eli yağda bir eli balda çiftçiler 'insaf' dedi

Futbol kulüplerine borçları için yüzde 8 faizle kredi veren iktidar, borç batağındaki üreticiye aynı cömertliği göstermedi. TBMM gündemindeki torba yasa teklifine göre borçları için yapılandırma kredisi kullanacak üretici yüzde 10 faiz ödeyecek.

AKP’nin yerel seçime yönelik hamleleri arasında yer alan çiftçi borçlarına yönelik yapılandırmayla ilgili düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Ziraat Bankası aracılığıyla futbol kulüplerine yüzde 8 faizle yapılandırma kredisi verilirken, borç batağındaki üreticiye yüzde 10 faiz uygulanması muhalefetin tepkisine neden oldu.

Uygulanan tarım politikaları sonucunda sebze meyve fiyatlarındaki fahiş artışın yarattığı tepkiyi, bazı büyükşehirlerde tanzim satış noktaları açarak gidermeye çalışan iktidar, borç batağındaki üreticiler için de bir seçim hamlesi yaptı. Çiftçi borçlarının yapılandırılmasını öngören Torba Yasa, yerel seçim için tatile girmeden Meclis’ten çıkarılacak.

Teklif, çiftçi borçlarının yüzde 15 faizle yapılandırılmasını öngörüyor. Bunun yüzde 5’lik bölümünü Hazine karşılayacak. Kredi borçları için ya doğrudan ya da Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Ziraat Bankası’ndan yapılandırma kredisi alacak çiftçi ise yüzde 10 faiz ödeyecek.

FUTBOL KULÜPLERİ HATIRLATMASI

Komisyonda, CHP’li üyelerin çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi için verdiği öneri AKP’lilerce reddedildi.
Komisyon üyesi CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Ziraat Bankası’nın futbol kulüplerine borçlarını yapılandırmak üzere yüzde 8 faizle kredi vereceğini anımsatarak, “Bir eli yağda bir eli balda, trilyonluk transferler yapan ve batan futbol kulüplerinin borcunu yüzde 8 faiz ile yapılandırıp, 10 yıla bölüyorsunuz. Üstelik bunu çiftçiler için kurulan Ziraat Bankası kanalı ile yapıyorsunuz. Gıda güvenliğimizin teminatı olan çiftçilerimizin borucunu ise yüzde 10+5 ile yapılandırıyorsunuz. İnsaf!” dedi.

ÇİFTÇİNİN BORCU YÜZDE 190 ARTTI

Aygun, çiftçinin artık hasat zamanı elde ettiği geliri ile geçinmek bir yana, borcunu çeviremez hale geldiğini, bu yüzden adım adım tarım sektöründen çekildiğini belirtti. 2002 yılında 530 milyon lira olan çiftçi borcunun BDDK verilerine göre 2018 yılı sonunda 101 milyar liraya fırladığına işaret eden Aygun, “Yani 16 yılda çiftçi borcu 190.5 kat artmıştır. Çiftçi kan ağlamakta, geçinemez haldedir” diye konuştu.

KİTAPTAN CEP TELEFONLARINA…

Komisyonda kabul edilen torba teklifin diğer maddeleri birbiri ile ilgisi olmayan çok sayıda düzenlemeyi içeriyor. Teklifte yer alan diğer maddeler şöyle:

♦ Çevre Kanunu kapsamında “geri kazanım katılım” payları, ürünün piyasaya sürüldüğü tarihi takip eden ayın 24’üncü gününün sonuna kadar, vergi mükellefiyeti bulunmayanlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın sonuna kadar ödenecek.

♦ Hazine ve Maliye Bakanlığı, geri kazanım katılım payının beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye yetkili olacak.

♦ Poşetlenerek satılanlar dışındaki basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranı sıfırlanacak.

♦ Cep telefonları ile telsiz telefon cihazlarının, özel tüketim vergisi oranlarını indirmeye, yüzde 50’ye kadar artırmaya ve oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını dörtte birine kadar indirmeye, dört katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

♦ Hazineye ait deniz ve iç sularda ya da buralardan yararlanılarak karada yapılacak su ürünleri üretiminde, üretim hakkının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kiralanmasına ilişkin uygulamanın süresi 1 Ocak 2020’ye kadar uzatılacak.

♦ 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 tarihlerinde işe alınan sigortalıların 3 ay süreyle prim, vergi ve ücretini devlet ödeyecek.

♦ Taşeron işçiye ödenen kıdem tazminatının 11 Eylül 2014’ten sonraki kısmı için kamu kurum ve kuruluşları tarafından taşeron şirkete gönderilen davalar hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilecek. işçilere, 11 Eylül 2014’ten sonra imzalanan ihale sözleşmeleri kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kıdem tazminatı ödemeleri, işverene rücu edilmeyecek.

♦ Personelinin çocukları için kreş ve gündüz bakımevi hizmetini bütçesinden hizmet alımı yoluyla karşılayan belediye personeli hakkında idari veya mali yargılama ve soruşturma yapılamayacak, başlayanlar kaldırılacak.

♦ Serbest kullanıcı lisansı sahiplerinin, ulusal petrol stok yükümlülüğü kaldırılacak.