Markasını Koruyamayan İşletmeler Risk Altında

Markasını Koruyamayan İşletmeler Risk Altında

Kuşkusuz bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran başlıca özellik marka ve kurumsal kimliğidir. Bu kimliğin oluşması ve markanın kurumsallaşması adına yapılması gereken ilk şey marka tescilidir.

Herhangi bir ürün veya hizmet satışınızı markalaştırmak, firmanıza ve müşterilerinize verdiğiniz değerin ilk göstergesidir. Kurumsal kimliğiniz oluştuğu andan itibaren marka tescili yaptırdığınız sürece markanızın hakları, marka adınız, logonuz ve kurumsal bilgilerinizin kopyalanması ve haklarınızın ihlali gibi durumlar engellenmiş olur.

Marka Tescili Nedir ?

İşletmeler, marka varlığını sağlam bir şekilde sürdürebilmesi adına marka tescili yaptırmak durumundadır. Üzerinde düşünülmüş, araştırması tam bir şekilde yapılmış ve en nihayetinde de kamuoyuna sunulmuş markanın bir başka kurum, kuruluş veya birey tarafından izinsiz bir şekilde kullanılması ya da kopyalanmasının önüne geçmek için marka tescil başvurusu yapılmalıdır. Tamamen marka sahiplerini ve haklarını korumaya yönelik bir uygulama olan marka tescil başvurusunda bulunmak için neler gereklidir, işte detaylar:

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescil belgesi veren Türk Patent ve Marka Kurumu tüm aşamaları titizlikle gerçekleştirerek işletme / marka sahibinin tüm haklarını koruma altına almaktadır. Yukarıda bahsi geçen olası problemler ile karşılaşmamak adına marka tescil başvurusunda bulunarak işletme ürün ve hizmetlerini süresiz (10 yılda bir yenileme gerekir) olarak koruma altına almış olur. Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan marka tescil başvuruları iki farklı kategoriye sahiptir. İşte marka tescil nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce seçim yapmanız kategoriler:

  • Bireysel Başvurular
  • Atanılacak Bir Vekil Aracılığı ile Yapılacak Başvurular

Marka tescil başvurusu yapmadan önce hangi belgeleri hazırlamanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Belgeleri eksiksiz oluşturduğunuz takdirde teslim tarihinden itibaren marka tesciliniz başlamış olur. Başvuru yapılması halinde bir değerlendirme süreci olacağının da altını çizmekte fayda var.

Başvuru sahibinin kimliğini açık bir şekilde belirten belgeler, başvurusu yapılan mal ve hizmetlerin açıklamalı listesi, başvuru ücretinin ödendiği belge ve belge & ortak marka başvurusu için ilgili şartname ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunma hakkına sahipsiniz.

Bireysel başvurulardaki usul hataları ve yayın kararında gelen 3. kişi itirazları sebebi ile tescillerin olumsuz sonuçlanma ihtimali başvuru sahiplerini bir marka patent vekili ile çalışmaya yönlendirmektedir.

Marka Tescil Süreci Aşamaları

Ortalama yedi ay gibi bir sürede tamamlanan marka tescil belgesinin oluşumu ve teslimi öncesinde birçok aşama vardır. Kesin bir karara bağlanan marka tescil başvuru her durumda olumlu çıkacak diye kesin bir varsayımda bulunmak mümkün değildir. Markanın başkaları tarafından kopyalanması ya da izinsiz kullanılmasını engelleyen marka tescil işlemi gerekli tüm evrakların Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilmesi itibari ile başlamış olur.

Genel hatları itibariyle marka tescil sürecini şu adımlar ile açıklamak mümkün:

  • Gerekli tüm evrakların hazırlanarak başvurunun yapılması
  • Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan marka tescil başvurusunun incelenmesi
  • Başvurunun yayınlanması
  • Başvuruya istinaden yapılan olası itirazların incelenip karara bağlanması
  • Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde tescil belgesinin teslim edilmesi ya da reddedilmesi

Marka tescil işlemi tamamlandıktan sonra kesin bir karara bağlanarak, olumlu sonuçlanması halinde marka sicile kaydedilir ve marka hakkı koruma altına alınır. Marka Tescil Belgesi almaya hak kazanılır ve bundan sonraki süreçte her 10 yılda bir hak sahibi marka tescil belgesini yenilemek durumundadır.

10 yıl bitmeden önceki son 6 ay içerisinde yeniden müracaat etmeyen marka sahipleri tescil sona erdikten sonra bir 6 aylık bir süreye daha sahip olur, ancak ceza tutarını ödemek şartı ile... 10 yılın ardından verilen 6 aylık ek sürede de tescil belgesi müracaatı gerçekleşmezse eğer marka tescil belgesi otomatik olarak iptal edilir ve marka hakkı üzerindeki koruma tamamen kalkar. Bir diğer önemli husus da tescil süresi üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen yine de kullanılmıyorsa şayet marka tescilinin iptal edilecek olmasıdır.