Mehmet Şimşek hayat pahalılığının en önemli nedenini açıkladı

Mehmet Şimşek hayat pahalılığının en önemli nedenini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hayat pahalılığının nedenini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “MÜSİAD 2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2025 Yılı Beklentileri” programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"HAYAT PAHALILIĞINININ NEDENİ YÜKSEK KİRALAR"

Şimşek yaptığı konuşmada hayat pahalılığının nedenine dikkat çekerek, “Hayat pahalılığının en önemli nedeni yüksek kiralar. Bunu para politikasıyla çözemeyiz. Konut arzını artırarak çözebiliriz.” dedi.

VERGİ YÜKÜNÜN ADİL DAĞILIMINI SAĞLAYACAK TEDBİRLER

2024 yılında bütçe açığını yüzde 5,2 ile sınırlandığını belirten Bakan Şimşek, vergi yükünün adil dağılımını sağlayacak tedbirlerden de bahsetti:

"Bütçe disiplini önemli, geçen sene tedbir almak zorunda kaldık, kimse yüksek vergi istemez, anlıyorum, ama tedbirleri almasaydık sonuçları daha ağır olurdu. Bütçe açığını geçen sene %5,2 ile sınırladık. Para politikasının, maliye politikasının sınırı var, bu nedenle üretim ve ihracata öncelik veriyoruz. Vergi yükünün adil dağılımını sağlayacak tedbirler var. Büyük mükelleflerin, yıllardır zarar açıklayan mükelleflerin incelenmesini önceliklendirdik. 2025'te önceliklerimiz büyük mükellef incelemeleri, sektörel saha denetimleri olacak, sektörel karlılık oranlarından düşük kalan mükellefler olacak. Kamuda kiralık taşıt sayısını %16 düşürdük. Türkiye'nin brüt dış finansman ihtiyacı azalıyor. 2025'te hedefimiz dezenflasyonun daha hissedilir olması ve yapısal dönüşümün hızlanması."

"DOLARDAKİ DALGALANMA BİZİ ETKİLİYOR"

Dolardaki dalgalanmanın Türkiye'yi de etkilediğinden bahseden Şimşek, piyasalardaki belirsizlikten şöyle bahsetti:

Dolar hepimizi ilgilendiriyor, küresel para birimi. Dolardaki dalgalanma bizi etkiliyor, hammaddeyi dolarla ithal edip ihracatı euroyla yapıyoruz. Paritedeki değişiklik bizim rekabet gücümüzü etkiliyor. Ticaret savaşları başlarsa büyümeyi olumsuz etkiler. Dolayısıyla bunlar yapısal, biz bilmiyoruz, bir belirsizlik var."