
Mobilyada KDV yeniden yüzde 8 oldu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mobilyada KDV oranının yeniden yüzde 8'e düşürüldüğünü açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye İçin Değişim Başlıyor" programları dahilinde Çanakkale Ticaret ve Endüstri Odası'nda tertip eden "Çanakkale İş Dünyası Buluşması’nda ekonomiye ait değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Albayrak, mobilyada da KDV oranının yüzde 8'e düşürüldüğünü izah etti. Mobilyada KDV indirimi kampanyası 2018 senesi kasım ayında da uygulanmaya alınmıştı. Önce 2019 Mart ayına, sonrasında da 2019 Haziran ayı sonuna kadar uzatılan kampanya müddetince mobilya ürünlerinde KDV yüzde 8 olarak uygulanmıştı.
Bakan Albayrak, İVME Paketi içinde seracılık noktasında finansman paketi kapsamında, haziran ayından bugüne kadar 33 bin 12 çiftçiye 2,6 milyar liralık kredi sınırı tahsis edildiğini izah etti.
Bunun tamamının kullandırıldığını söyleyen Albayrak, "Gerek genel tarım gerek seracılık noktasında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerek çiftçi gerek KOBİ ve esnafın yanında olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
"Hem iç piyasaya hem de ihracata yansıyacak"
Çanakkale'de tarım ve endüstri yanında ehemmiyetli oranda mobilyacılık sektörünün de öne çıktığını aktaran Albayrak, Kayseri'de geçtiğimiz hafta mobilyacıların bir talepte bulunduğunu anımsattı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sözlerini şöyle bitirdi:
"Mobilya sektörünün ciddi oranda bir 'Mobilyada KDV'yi yüzde 18 indirelim' istikametinde bir talebi olmuştu. O ziyaret sonrası Gelir İdaresi Başkanımız, tüm sektör, mobilyacılarımız büyük bir beklenti içinde güzel bir adım bekliyordu bizden. Bu anlamda çalışmalarımız, Gelir İdaresi Başkanımız, tüm ekip, çalışmaların nihayetinde bir noktaya geldik. Bugün ben buradan mobilyacılık sektörü için güzel bir haber olan mobilyadaki KDV'yi yüzden 18'den yüzde 8'e düşürdüğümüzün haberini paylaşmak istiyorum. Kayseri'de söyledim. İhracatta da aynı şekilde oranda artış hedefi koymamız gerekli. Hem iç piyasaya bu fiyatlar yansıyacak hem de ihracatı da bu anlamda imalatı de istihdamı da artıracağımızın sözünü Kayseri'de vermişlerdi. Allahın izniyle bu güzel adımın mobilyacılık sektörümüze, ekonomimize hayırlı olmasını umuyorum."
Büyük ve kuvvetli Türkiye ideali için şehir şehir dolaştıklarını, insanlarla bir araya geldiklerini, çözüm üretme noktasında ihtiyaç duyulan taktikleri hayata geçirdiklerini ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:
"Zira Türkiye'nin en ehemmiyetli hedefi imalat. Bilhassa her şehrimizin katma değerli imalatı ne kadar artarsa Türkiye ekonomisi de o kadar büyüyecek. Tertemiz bir seneye girerken tertemiz hedeflerle dünden çok daha umutlu bir şekilde giriyoruz. Çok daha umutluyuz zira 2019 senesi gelişmekte olan bir ülkenin, altından çok kolay kolay kalkamayacağı sınamalardan, saldırılardan, ataklardan ülkemizin başarıyla çıktığı, bağışıklık sistemini daha da güçlendirdiği, koordinasyonunu, kapasitesini daha da artırdığı bir hayli değişik alanlardaki kırılganlıklarını giderdiği bir sene oldu bizim için. Umutluyuz çünkü ülkemizin potansiyelini biliyoruz. Ülkemiz omuz omuza, kol kola verdiğinde hangi engellerin altından kalktığını çok iyi biliyoruz."
"Reel sektörde toparlanma devam ediyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, evvelki gün "Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi" toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Toplantıda, hedeflerinde geldikleri noktayı değerlendirdiklerini ifade eden Albayrak, "2020 yılının öncelikli taktiklerini ve siyasetlerini konuştuk. Orada tüm hissedarlarla toplantı süreci içinde paylaştım. 2020 senesi reel sektör açısından çok ehemmiyetli bir sene olacak. 2020 senesi, 2019'un ikinci yarısına girerken izah ettiğimiz ivme senesi olacak. Başka bir deyişle biz bilhassa 'ivme' koyduk. 'İleri', 'randımanlı' ve 'ulusal endüstri' dediğimiz İVME Paketi'ni 2019 seneninde başlattığımız noktada 2020 senesi bu manada çok ehemmiyetli bir sene olacak. 'Bizim büyüme siyasetimiz da kaynak kullanma siyasetimiz da bankacılık sektörü.' dedik. Artık bundan sonra bankacılık sektörünün bu ivme ile uyumlu bir kredi büyümesi artık bankacılık sektörünün ana çıtası olacak." dedi.
Albayrak, reel sektörün yolunu, gelişmelerini yakından izlediklerini belirtti. Talepler dahilinde, yerinde yaptıkları tespitleri hayata geçirmek için çözümleri devreye almayı sürdürdüklerini söyleyen Albayrak, şunları kaydetti:
"Elhamdülillah sene son lider rakamları, amaçladığımız tüm bu noktalarda allahın izniyle yakalayacağımız hedeflerimizi hem de daha da geçeceğimizi gösteriyor. Bilhassa talepte reel sektör noktasında baktığımızda tesirli şekilde toparlanma devam ediyor. Ham madde alımları, ara malı, ekipman ağırlıklı dışalım, tüm bu ihracat ve ithalat noktasındaki ticaret noktasında ciddi artışlar gördük. Aralık ayında özellikle ithalattaki ciddi artışın ara malı ve ham madde ithalatında başka bir deyişle hem yatırım kaleminde hem de üretim noktasında tüm bu üretim artışları ertelenen yatırımların devreye alınmasıyla istihdamda da canlanmayı, tüm bu katkıyı, eylül ayından sonra ekim, kasım ve aralık ayında güçlü bir şekilde ortaya koyuyor."
Mevsimsellikten arındırılmış güven endekslerinin, 4'üncü çeyrekte 3'üncü çeyreğe göre yüzde 6,8 artarak 106,3 düzeyine yükseldiğini belirten Albayrak, bu verinin aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 artarak 108,7 düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.
Albayrak, mevsimsellikten arındırılmış ekonomik güven endeksinin 3'üncü çeyrekte yüzde 84,6 iken 4'üncü çeyrekte 91,6 düzeyinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Mevzubahis endeks, aralık ayı itibarıyla 93,8 düzeyinde meydana geldi. Mevsimsellikten arındırılmış sektörel güven endeksinin alt kalemlerine, hizmet, perakende ve inşaat sektörüne baktığımızda, hepsinde artışlar yukarıya istikametli devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"Gelecek 3 yıl için öngördüğümüz, yüzde 5 büyüme"
Kapasite kullanım oranlarındaki artışın da devam ettiğini ifade eden Albayrak, şunları kaydetti:
"Gelecek 3 yıl için öngördüğümüz, yüzde 5 büyüme. Yüzde 5 büyüme, Türkiye'nin baz büyümesi. Yani Türkiye, tabii mecrada yüzde 5 büyüme kapasitesine sahip ve bunu asgari surette her daim gerçekleştirebilecek kapasitede. Bu noktada baktığımızda, 2020-2022 dönemi olarak izah ettiğimiz 3 senelik Orta Vadeli Yeni Ekonomi Programı'nda, bu potansiyeli allahın izniyle çok rahat gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu doğrultuda 2020 seneye gelmeden lider rakamlar, önümüzdeki dönemdeki tüm bu finansal şartların daha da iyileşmesi, finansal oynaklıkların ve belirsizliklerin azalması, enflasyondaki kazanımların devam etmesi, tüketici ve yatırımcı güvenindeki toparlanmanın tesiriyle çok rahat bir şekilde allahın izniyle bu süreci gerçekleştireceğiz. Lider rakamlar, 2020 seneye gelmeden 2019'un son çeyreğinde, yüzde 5'lik büyüme patikasına erişeceğimizi ortaya koyuyor.
Tüm bu ekonomideki pozitif gelişmeler, istihdama da olumlu istikamette yansıyacak ve istihdamdaki gelişmeler de eylül, ekim ayında daha da pozitif bir şekilde devam ediyor. Ekonomideki gerek canlanma gerekse almakta olduğumuz önlemlerin istihdam üzerindeki artışı, işsizliği de kademeli olarak düşürmeye başladığını ve 3 yıllık yeni ekonomi programındaki amaçladığımız asgari 3 puanlık iyileşmeye de yansıyacağını görüyoruz."
"Yüzde 6'lık getirinin yüzde 0 ila 4,5 aralığına gerileyeceği" müjdesi
Reel sektörün her dönem gündeminde olan meselelerin çözümü için tüm hissedar ve sektörlerle görüştüklerini aktaran Albayrak, zirai üretime verdikleri çok ehemmiyetli desteklere devam edeceklerini bildirdi.
Bakan Albayrak, en son sıfır konutlarda getiri oranlarını 0,99'dan 0,79'a çektiklerini, bunun inşaat sektörü ve yan sanayi endüstrisini çok ehemmiyetli etkileyeceğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah bugün de tarım ve turizm şehri Çanakkale'de güzel bir bilgiyi, müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Malumunuz kamu bankalarımız, esnaf kredileriyle zirai kredi üremlerini artık yeni sene itibarıyla senelik yüzde 12'den yüzde 9'a düşürdü. Bu şu demek halihazırda zirai kredilerdeki yüzde 25 ila yüzde 100 oranındaki Hazinemiz tarafından ürem sübvansiyonu uygulandığından dolayı bu oran vasati yüzde 5'in altına düşecek. Yüzde 6-7'ler değil artık yüzde 5, yüzde 4,5 hatta 0'a kadar inecek vaziyette. Özellikle tarımsal kredilerde yüzde 6'lık faizin de yüzde 0 ile 4,5 aralığına gerileyeceğini buradan müjdelemek istiyorum. Bu faiz düşüşüyle beraber tarımsal üretimde fiyatları daha da aşağı çekecek bu adımı atmış oluyoruz. Malumunuz 2018 yılında Ziraat Bankası aracılığıyla 47,3 milyar liralık Hazine ürem sübvansiyonlu olmak üzere çiftçimize 58,7 milyar liralık finansman sağlamıştık. Bu rakam, 2019 sonu itibarıyla 64,5 milyar liraya erişti. Bu kredi meblağının 52,3 milyar liralık bölümüne faiz sübvansiyonu sağladık. Tüm bu desteklerin faiz indirimlerinin çiftçiye üreticiye hayırlı olmasını umuyorum."