Ödül almaya geldiler, 18 milyar TL'lik faturayla döndüler

Ödül almaya geldiler, 18 milyar TL'lik faturayla döndüler

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın TOBB’un töreninde ideolojik bir yaklaşımla faize müdahale sinyali vermesinin ardından dolar yeniden 4,30 TL’nin üzerine çıktı. Türkiye’de şirketlerin 220 milyar doları aşkın net döviz borcu olduğunu hatırlatan CHP’li Öztrak, “Dolar kurundaki bu artışla, TOBB üyesi de olan ve oraya ödül almaya gelen reel sektör şirketleri 18 milyar TL kur farkı zararı yazdı” dedi.

Erdoğan’ın faizle mücadele için 24 Haziran sonrasına randevu vermesini de eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Faiz lobisiyle hesaplaşmak için neden 16 yıl bekledin? 16 yılda yapamadığını, 24 Haziran’dan sonra yapacağına neden inanalım?” diye sordu. 

Öztrak, milletin AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutarsız, gerçek ötesi ve popülist söyleminden artık sıkıldığını belirterek. “Ülkemizde güven ve istikrarın önündeki en büyük engel haline gelen bu metal yorgunu kadrolara 24 Haziran’da veya en geç 8 Temmuz’da artık TAMAM diyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

GIRTLAK DOKUZ BOĞUM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "AKP Genel Başkanı TOBB’un Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni’nde yaptığı konuşmada bir yandan piyasa ekonomisinin işleyişine bağlılığından bahsederken, diğer yandan ideolojik bir yaklaşımla faize müdahale sinyali vermiştir. Özellikle ekonominin kırılganlaştığı dönemlerde sorumluluk makamında olanların “gırtlaklarının dokuz boğum olduğunu, dokuz kere düşünüp bir defa konuşmaları gerektiğini” unutmamaları gerekir. Hele bu kadrolar yanlış politikalarıyla ülkemizi dünyanın en kırılgan ekonomileri arasına sokmuşlarsa ne söylediklerine çok daha fazla dikkat etmelidirler" dedi.

Öztrak şu açıklamayı yaptı:

18 MİLYAR TL KUR FATURASIYLA DÖNDÜLER

AKP Genel Başkanının törende kerameti kendinden menkul enflasyon faiz teorisini yeniden dillendirmesi ardından da piyasalara seçimden sonrası için sopa göstermesiyle 4,20 TL seviyelerinde olan dolar kuru, yeniden 4,30 TL’nin üzerine sıçramıştır.  Dolar kurundaki bu artış, TOBB üyesi de olan ve oraya ödül almaya gelen reel sektör şirketlerinin 18 milyar TL kur farkı zararı yazmasına neden olmuştur.

BENZER ÜLKELERDEN HIZLA AYRIŞIYORUZ

AKP Genel Başkanı konuşmasında bir yandan küresel koşullardaki bozulmayı bahane ederek sorumluluktan sıyrılmaya çalışmakta, diğer yandan ekonomide yaşanan istikrarsızlığın arkasında yabancı düşmanların parmağı olduğunu söylemektedir. Birincisi istikrarsızlığın ve güvensizliğin nedeni dünyadaki gelişmelerse Türkiye neden benzer ekonomilerden hızla ayrışmaktadır? Türk Lirası, yıl başından bu yana, Dolar karşısında yüzde 12 değer kaybetmiştir. Bu benzer ülke para birimleri içinde en hızlı değer kaybıdır. Paramız pul olurken, milletimiz de her geçen gün bize benzeyen ülke vatandaşlarından daha hızlı fukaralaşmaktadır.

ELİNİ TUTAN MI VARDI?

Aynı AKP Genel Başkanı, 16 yıldır iktidarda olduğunu unutarak, faiz lobisiyle hesaplaşmak için şimdi 24 Haziran sonrasına randevu vermektedir. O zaman sormak gerekir madem faiz lobisiyle hesaplaşmak gerekiyordu, neden 16 yıl bekledin? Kim elini tuttu? Kış lastiği için bile KHK çıkarma yetkini kullanırken, bunu da bir kararnameyle çözebilirdin. 16 yılda yapamadığını, 24 Haziran’dan sonra yapacağına neden inanalım? Faiz lobisiyle mücadele lafla değil, ülkemizin rekabet gücü ve tasarruflarını artıracak doğru politikalarla olur. Bu politikaları 16 yıldır uygulamayanlar, şimdi lafla peynir gemisi yürütmeye çalışıyor.

24 HAZİRAN’DA TAMAM DİYECEĞİZ

Milletimiz bu tutarsız, gerçek ötesi ve popülist söylemlerden artık sıkıldı. Ülkemizde güven ve istikrarın önündeki en büyük engel olan ve milletimizin cebindeki, mutfağındaki yangını her geçen daha da büyüten, bu metal yorgunu kadrolara 24 Haziran’da milletçe, “TAMAM, artık git” diyeceğiz.