'Paralı poşet'in kazananı devlet

'Paralı poşet'in kazananı devlet

2019 yılında yürürlüğe giren paralı poşet uygulaması en çok devletin kasasını doldurdu

Market ve mağazalarda geçen sene 1.5 milyar adet paralı poşet satıldı. Bu satıştan Çevre Bakanlığı 222 milyon TL, Maliye 56 milyon TL gelir elde ederken, marketlerin kasasına da 92 milyon lira girdi.

Paralı poşetin bir senelik kazanç bilançosu, Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Müessese’un Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı sual önergesine verdiği cevapla ortaya çıktı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer’in haberine göre Müessese verdiği cevapta, 2019 seneninde takriben 1.5 milyar adet poşetin paralı satıldığını ve bakanlık olarak bu satıştan 221 milyon 681 bin lira geri kazanım katılım hissesi ele geçirdiklerini belirtti.

'Poşet kullanımı yüzde 78 oranında azaldı'

Geçen sene 25 kuruşluk poşet parasının 15 kuruşu Çevre Bakanlığı’na, takriben 6.2 kuruşu marketlere ve takriben 3.8 kuruşu da vergiye gidiyordu. Bakanlık, yüzde 22’lik vergi zammını ise bu sene poşete yansıtmayarak, market hissenini düşürdü.

Cumhuriyet Halk Parti’li Gürer, Çevre Bakanı Müessese’un paralı poşet sayesinde poşet kullanımının yüzde 78 oranında azaldığını söylediğini, ancak bunun gerçek vaziyeti yansıtmadığını belirtti.

Gürer, “Zira marketlerde poşetler küçülmüş ve kalitesizleşmiştir. Artık bir poşet yerine en az 3-4 poşet kullanılması gerekiyor” diye konuştu.