
Sahte içki ölümlerinin nedeni nedir?
Son dönemde sahte alkollü içkiden ölenlerin sayısında artış yaşanıyor. Peki bu ölümlere neden olan alkolün kendisi mi yüksek fiyatlar mı vergiler mi?
Alkol, aşırı tüketiminde sağlığa son derece zararları olan, kendi dışında insanların da zarar görmesine yol açabilecek birçok kötülükten biridir. Ancak son dönemde sahte içki nedeniyle yaşanan ölümler akıllara bu durumun sebeplerini merak ettirdi.
Parası alkollü içeceğin vergisine yetmeyenler kendi içkilerini imal ederek ya da kötü niyetli insanlar tarafından piyasaya sürülerek birçok kişiyi canından edebiliyor.
Peki alkollü içeceklerden ne kadar vergi alınıyor?
ANKARA'DA SAHTE İÇKİDEN 33 KİŞİ ÖLDÜ, 20 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA
Ankara'da sahte içki nedeniyle 33 kişi daha hayatını kaybetti, 20 kişi ise yoğun bakımda. Yüksek alkol fiyatları ve vergiler, yurttaşları sahte içkiye yöneltirken, metanol zehirlenmesiyle ölümler artıyor.
13 KİŞİ TUTUKLANDI, SAHTE İÇKİ KAYNAKLI ÖLÜMLER ARTIYOR
Valilik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sahte içki üretimi ve ticaretiyle bağlantılı olarak 13 kişinin tutuklandığını bildirdi. Açıklamada, sahte içki kaynaklı ölümlerdeki artışa dikkat çekildi.
"DEVAMLI ARTIRIYORUZ"
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 tarihinde sigara vergilerinin artırılmasına yönelik olarak, "Devamlı artırıyoruz, bundan da çok rahatsızlar. Aç sefil geziyor ama onu almaktan da geri durmuyor. Rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadeler yüksek vergilerle içki almakta zorlanacak yurttaşın sahte içki arama yoluna girebileceği şeklinde de yorumlanmıştı.
SAHTE İÇKİ ÖLÜMLERİNİN NEDENİ METANOL ZEHİRLENMESİ
Ocak ayında İstanbul'da da sahte içki nedeniyle hastanelere başvuran 90 kişiden 38’i hayatını kaybetmişti. Sahte alkol kaynaklı ölümler genellikle metanol zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Metanol, düşük oranlarda bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve ölümle sonuçlanabiliyor.
VERGİ YÜKÜ SAHTE İÇKİYE YÖNELİMİ ARTIRIYOR
Cumhuriyet'in aktardığına göre sahte içkiye yönelim, alkollü içkilerdeki yüksek vergi oranlarıyla ilgili bir soru işareti oluşturuyor. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında alkollü içkilerdeki özel tüketim vergisi (ÖTV) iki kez zamlanıyor.
BİRADAN NE KADAR VERGİ ALINIYOR?
Türkiye'de ortalama 50 cl'lik bir şişe fiyatı 90,35 TL olan birada KDV ve ÖTV toplam vergisi 55,31 TL’ye ulaşırken, vergiler çıkarıldığından ortalama bira fiyatı 49,97 TL oluyor.
VOTKADAN NE KADAR VERGİ ALINIYOR?
Aynı şekilde 70 cl'lik bir şişe votka fiyatı da ortalama 1.127 TL’ye çıkarken, ödenen vergi miktarı 614,56 TL’ye yükseldi. Votka vergilerden arındırıldığında 512,44 TL’ye geriliyor.
RAKIDAN NE KADAR VERGİ ALINIYOR?
Rakı fiyatları son yıllarda büyük bir artış gösterdi. 2002 yılında 70’lik rakının fiyatı sadece 8,25 TL iken, 2025 yılında bu fiyat ortalama 1123,5 TL’ye yükseldi. Bu artışın yüzde 75’lik kısmı vergilerden kaynaklanıyor. 2025 yılı itibarıyla ortalama rakı fiyatından alınan vergi miktarı ise 100 cl'lik bir şişede 839,89 TL. Vergiler çıkarıldığında ise rakının fiyatı 283,61 TL'ye düşüyor.
SAHTE İÇKİ TEHLİKESİ GİDEREK BÜYÜYOR
Yüksek vergi yükü ve sahte içkinin yaygınlaşması, yurttaşları giderek daha fazla tehdit eder hale geliyor.