Sera çiftçilerine müjdeli haber Kahramanmaraş'tan geldi

Sera çiftçilerine müjdeli haber Kahramanmaraş'tan geldi

Kahramanmaraş’ta bir girişimci tarafından geliştirilen tree path (ağaç yolu) projesi sayesinde artık seracılık çok daha kolay.


Yeni ürün sayesinde sebze fiyatlarının dahi düşeceğini ifade eden İş İnsanı Fikret Arslanhan (35), 3 ay süren ARGE çalışması sonucu ilaçlama, sulama ve askı sistemini bünyesinde barındıran projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Prototipinin patent müracaatının kabul edildiğini kaydeden Fikret Arslanhan, sera çiftçilerinin yeni sistem sayesinde çok daha zahmetsiz ve daha kazançlı çalışma imkanı bulacaklarını dile getirdi. 

Yeni ürünün domates, salatalık, fasulye gibi sebzelerde kullandığını söyleyen Arslanhan, “Seralarımızda uygulamalı olarak göstermiş olduğumuz kendi buluşumuz olan ve bu zamana kadar fideleri ipe bağlama, dolama işlemini ortadan kaldıran tree path değimiz bir ürün. Elimizde bulunan bu ürünümüz ön çalışma olarak hazırlandı. Bu sayede seralarımızda bulunan sebze ağaçlarının başka bir destek olmadan ayakta kalabilmesi için hazırlanan bir sistem.  Bu projemizi hazırlarken diğer dezavantajlı sorunlara da el atmak istedik. Bu sistem sayesinde damlama sistemini ortadan kaldırarak hem ilaçlama, hem sulama yapılabiliyor.

Ürünümüzün iç ve dış kısımlarına yerleştirdiğimiz basınçlı memelerle 1,5 barla ilaçlama yapacağız, 1 barla ise yıkama ile sulama işlemini gerçekleştiriyoruz. Plastik katlanabilir bu ürünle dolama işçiliğini de ortadan kaldıracağız. Ayrıca günümüzde yer alan ilaçlama yöntemleri sırasında püskürtmeden gelen yanma ve zarar görme gibi dezavantajlarını da ortadan kaldırıyor

. Malum damla sistemlerinde çok sık tıkanmalar meydana geliyor. Bu yeni ürünümüz dikey olması ve akarı güçlü olduğu için sağlıklı sulama yapabilecek. Bu sebeple 3 yılda bir damlama sulama hortumlarını değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırmış olacağız.

Ürünümüz ülkemize ve çiftçimize şimdiden hayırlı olsun. Umuyoruz ki, bu sistem sayesinde hem işçi maliyetleri düşecek, hem verimler artacak, hem de bugüne kadar şikayet ettiğimiz sebzenin pahalılığından vatandaşlarımız kurtulmuş olacak” dedi.

kaynak:marastakip