Teksif 3. Kadın İşçiler Kurultayı toplandı

Teksif 3. Kadın İşçiler Kurultayı toplandı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Teksif sendikasının düzenlediği “Üçüncü Kadın İşçiler Kurultayı”nda coşkuyla kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile terör odaklarına karşı mücadelede şehit düşen ve iş kazalarında hayatını kaybeden emekçilerimizin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan Kurultay’da ilk olarak sendikamız Kadın Komitesi Başkanı Zinnet Delibaş konuşma yaptı.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Nazmi Irgat, “bugünün, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını, 1921 yılından itibaren sağlayan, Türk kadınına, dünyada bir ilk olarak seçme ve seçilme hakkını kazandıran, Büyük Önderimize, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e selam olsun, ruhu şad olsun” şeklinde konuştu.

kadın üyelerimizle bir arada olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, vatan savunmasında verdiğimiz şehitlere, ekmeği uğruna can veren emekçilere Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başladı. Kadın üyelerimizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de kutlayan genel başkanımızın konuşmasının satırbaşları şöyle:

“Günümüzde, kadına yönelik şiddet olaylarının arttığı dönemden geçiyoruz. Bu olayların artmasından toplum olarak, utanç duyuyoruz” diye sözlerine devam eden Irgat şöyle konuştu:

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ ÖNEMSİYORUZ

“Biz Teksif Sendikası olarak, sesimizi duyurabildiğimiz her yerde, din, dil, ırk ayrımı gözetmeden, cinsiyet ayrımcılığının şiddetle karşısındayız. Tacize, baskıya, ötekileştirmeye her zaman karşı çıktık. Sadece karşı çıkmakla da kalmadık, nerede ve ne koşulda olursa olsun, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşı mücadele ettik etmeye de devam edeceğiz. Bu nedenle de, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesine yönelik, Avrupa Konseyi sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni de son derece önemsiyorum.”

20 MİLYONDAN FAZLA KADIN ÇALIŞMIYOR

Sermaye tarafından kadın işgücü, ucuz emeğin, kayıt dışının, merdiven altı ekonominin güvencesiz ve esnek çalışmanın unsurları olarak görüldüğünü vurgulayan Teksif Genel Başkanı Irgat, “Ülkemizde istihdam içerisinde yer alan, çalışan sayısı, 28 buçuk milyonken, kadın çalışan sayısı ne yazık ki, 9 milyon dolaylarında kalıyor. Bu demek oluyor ki, 20 milyondan fazla kadın çalışmıyor. Bu duruma bağlı olarak da, işsizlik oranı kadınlarımızda daha yüksek. Kadın emekçilere dayatılan koşullarla, adeta, “çalışma, kocana, babana muhtaç ol” denilmektedir” dedi.

CİNSİYET AYRIMCILIĞINA VE SÖMÜRÜYE KARŞI ÇIKIŞ GÜNÜ

“Her yılın 8 Mart tarihini, emekçi kadınların, vahşi kapitalist sisteme, cinsiyetçi egemenliğe, cinsiyet ayrımcılığı ve sömürüye karşı çıkış günü olarak kabul ediyorum” diye konuşan Irgat, sözlerini “mücadele demek, kadın demek. Çünkü sendikal hareket demek, kadın demek. Türkiye işçi hareketine baktığımız zaman, emek adına ne varsa, içinde mutlaka sizler varsınız… Yürekli, yiğit kadın işçiler var” şeklinde sürdürdü.