Ticaret Bakanı Pekcan: Amerika Birleşik Devletleri'ne ek vergi getirebiliriz

Ticaret Bakanı Pekcan: Amerika Birleşik Devletleri'ne ek vergi getirebiliriz

İsviçre'nin Davos şehrindeki 50'nci Dünya Ekonomik Forumu ikinci gününde devam ediyor

Ekonomik Zirve için Davos'ta bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in suallerini cevapladı.

Pekcan'ın izahlarından öne çıkanlar şöyle:

"Bu tip platformları ikili müzakereler için avantajlı buluyoruz. Burada muhataplarımızla görüşeceğiz.

(Ticaret savaşları) Son zamanda çok arttı. Bu artış ticaret savaşını başlatan gelişmiş ekonomilere de pozitif yansımıyor. Dünyada global büyüme azaldı. Küresel ticaret, yatırımlar azaldı, belirsizlikler arttı. Bütün dünya ekonomisi etkilendi. Dünya böyle bir trenddeyken biz başarılı bir dönem geçirdik. Bu artışa baktığımızda DTÖ'nün açıkladğı verilere göre dünyada ihracatı en çok artan ilk 50 ülkenin 2019'un 9'uncu ayı itibarıyla yüzde 2,7 azaldığını Türkiye'de 2,6 arttığını görüyoruz. Bu konjonktürü pozitife çevirmek için fırsatlarımız olduğuna inanıyoruz.

(İhracatta yeni pazarlar) Biz yeni pazarları hedef aldık. Mevcut pazarlarda da konumumuzu güçlendirmeye kararlıyız. AB ihracatımız binde 8 azaldı fakat değer bazında AB'ye karşı 14 milyar dolar artı verdik. Bir evvelki yıl 3,9 milyar dolardı. Hedeflerimiz doğrultusunda iş dünyasıyla birlikte çalışıyoruz. 2020'de de allahın izniyle iyi bir performansla devam edeceğiz.

(Gümrük Birliği anlaşmasında revizyon) Gümrük Birliği anlaşmasının aktüellenmesi gecikti. Artık AB'nin de Türkiye'nin de üçüncü ülkelerle geniş kapsamı geniş anlaşmaları mevcut. Konseyden yetkilendirme bekleniyor, bu aktüellenmenin başlaması engelleniyor. Artık bunun bir zorunluluk olduğunu görüyoruz. 2020'de bu konuda adım atacağımıza inanıyorum.

(Amerika Birleşik Devletleri ile karşılıklı ek vergiler) Amerika Birleşik Devletleri mart 2018'de ek vergi getirdi sonra iki katına çıkardı. Biz de eşit düşecek şekilde ek vergi getirdik. Endüstricilerimizin etkilenmemesi için özel dikkat gösterdik. Tütün, viski, çeltik, otomotiv, ceviz, badem gibi ürünlere getirdik. Amerika Birleşik Devletleri ek vergileri kaldırırsa biz de kaldırmaya hazırız."