'TÜİK Hükümeti yalanlıyor'

'TÜİK Hükümeti yalanlıyor'

İlk sayısı yayımlanan CHP İşsizlik ve Yoksulluk Bülteni’nde AKP Hükümeti'nin TÜİK tarafından yalanlandığı belirtilerek, hükümetin söylemleri ile vatandaşın yaşadıkları arasındaki uçurumun kapanamayacak kadar büyük olduğu vurgulandı.

CHP Sosyal Politikalar Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda hazırlanan ‘CHP İşsizlik ve Yoksulluk Bülteni’nin ilk sayısı yayımlandı. Bültende, “Hükümetin, istihdamdaki artışın stajyer ve kursiyer sayısındaki artışla ilgisi olmadığı yönündeki açıklamasına karşın Hükümetin, bizzat TÜİK tarafından yalanlandığı ifade ediliyor. TÜİK, hane halkı işgücü anketinde stajyerlerin istihdamda sayıldığını açıkça belirtiyor. Bu nedenle 2017 Kasım ayı ile 2016’nın aynı ayı arasında stajyer ve kursiyerlerin sayısında 843 bin kişilik olağanüstü artış göz önüne alındığında, bunun istihdamdaki artışa çok büyük katkısı bulunuyor” denildi.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK

MYK’ya sunulan bültende, çalışma çağındaki nüfusun 60 milyon 223 bin kişiye ulaştığı ve dünya üzerindeki 169 ülkenin nüfusundan fazla olduğu fakat Türkiye’nin bu göreceli üstünlüğünü yeterince kullanamadığı vurgulanarak, “Türkiye, OECD içinde işgücüne katılım oranı en düşük ülke” denildi. Bültende ayrıca, Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 33,8 olduğu ve OECD’de ise yüzde 63,6 seviyesinde bulunduğuna işaret edilerek, Türkiye’deki kadınlara OECD ülkelerindeki kadar istihdam sağlanabilirse milli gelirin 282 milyar dolar artarak 1,1 trilyon dolar seviyesine çıkacağına dikkat çekildi. Bu durumda kişi başına gelirin de 10 bin 693 dolardan 14 bin 217 dolara çıkacağı belirtilerek, kadınları OECD ülkeleri kadar istihdamla buluşturamamanın kişi başına 3 bin 524 dolar maliyeti olduğunun altı çizildi.

SİGORTALILARIN YARISI STAJYER VE KURSİYER

İstihdamın meslek grupları itibariyle dağılımının da incelendiği bültene göre, son 1 yılda işe alınan her 3 kişiden biri nitelik gerektirmeyen, ücreti de nispeten düşük olan mesleklerde iş bulabildi. İstihdamla ilgili göze çarpan bir diğer husus da kayıt dışı istihdamdaki artış oldu ve buna göre son bir yılda istihdam edilen 1 milyon 448 bin kişiden 561 bini, yaptığı işten dolayı herhangi bir sosyal gü- venlik kurumuna kayıt olmadan çalışarak kayıt dı- şında kaldı. Son bir yılda aktif olarak sigortalanan ve sigorta sistemine prim ödeyen her iki kişiden 1’inin ‘stajyer ve kursiyerlerden’ oluştuğu görüldü.

“TÜİK’in 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre Türkiye’de vatandaşların genel mutluluk algısında ve geleceğe umutla bakanların oranında azalış söz konusu. Bununla birlikte, Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nda dikkat çeken önemli bir diğer husus ise araştırma kapsamında daha önce yayımlanan ‘son bir yılda ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisi’ verisinin artık yayımlanmaması. Bu verilerin yayınlanmaması, hü- kümetin söylemleri ile vatandaşın yaşadıkları arasındaki uçurumun kapanamayacak kadar büyük olduğunu gösteriyor.”