Turizmde kriz kapıda
Rusya ile yaşanan uçak krizi, terör olayları ve Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle Türkiye’ye gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde dünyaca ünlü plajlar boş kalırken, turistik faaliyetler durma noktasına geldi. Yamaç paraşütü uçuşları düştü, bazı oteller ise, haziran ortasına gelinmesine rağmen açılmadı. Turizmciler ise umutlarını 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline bağladı.
İngiliz, Alman ve Çin ağırlıklı olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğulu turistlerin tatil için tercih ettiği Fethiye, güvenlik endişesi nedeniyle Türkiye’ye gelen turist sayısındaki düşüşten doğrudan etkilendi.
Bazı otellerin haziran ayı ortasına gelinmesine rağmen açılamadığı ilçede, ATV, at, deve ve cip safari gibi turistik faaliyetler durma noktasına geldi. İlçe turizminin lokomotifi konumundaki yamaç paraşütü uçuşlarında büyük düşüş gözlenirken, en önemli turizm bölgesi konumundaki Ölüdeniz Mahallesi’nde plajlar boş kaldı. Turist sayısındaki düşüş ilçe merkezinin yanı sıra Ölüdeniz, Ovacık- Hisarönü, Kayaköy ve Çalış bölgesinde gözle görülür hale geldi. Turistik işletmelerin boş kaldığı bölgelerde umutlar 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline bağlandı.
ÖLÜDENİZ’DE DÜNYACA ÜNLÜ PLAJLAR BOŞ
Turist sayısındaki düşüş Fethiye’nin ’Bacasız fabrikası’ konumundaki Ölüdeniz Mahallesi’nde durgunluğa neden oldu. Otellerin büyük oranda boş kaldığı Ölüdeniz’de Ramazan ayının gelişiyle birlikte plajlar da boşaldı. Geçen yıllarda her gün binlerce yerli ve yabancı tatilcinin denize girdiği Belceğiz ve Kıdrak plajları son yılların en sakin günlerini yaşadı. Yüzlerce şezlongun boş kaldığı plajda hafta sonu ve öğle saati olmasına karşın denize girenlerin sayısı 50’yi geçmedi.
"ÖLÜDENİZ’DE TURİST YOK"
Belceğiz Plajı’nda şezlong ve şemsiyelerden sorumlu Ersun Karagöz, son yılların en düşük sezonunda bulunduklarını söyledi. Ramazan ayının plajı doğrudan etkilemediğini ve genellikle yabancı turist ağırladıklarını belirten Karagöz, kötü bir sezon geçirdiklerini vurguladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 düşüş yaşadıklarını belirten Karagöz, haziran ayı ortasına rağmen Ölüdeniz’de yabancı turist olmadığını kaydetti.
"YÜZDE 40-50 DÜŞÜŞ VAR"
Belceğiz Plajı’nda restoran işleten, Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali organizatörlerinden Kadri Tuğlu, Ölüdeniz Mahallesi’ndeki genel düşüşün yüzde 40- 50 arasında olduğunu kaydetti. Yıllardan bu yana Ölüdeniz’de turizmci olarak çalıştığını otelci ve diğer işletmecilerle sezon başından bu yana konuştuğunu anlatan Tuğlu, bu düşüşten yamaç paraşütü firmalarının da etkilendiğini, geçen yıl aynı döneminde günde 5 uçuş yapan pilotların bu yıl günde 1-2 uçuş yapabildiğini söyledi.
"KABUĞUMUZA ÇEKİLDİK"
Bütün umutlarını Ramazan Bayramı tatiline bağladıklarını aktaran Tuğlu, tüm turizm işletmecilerinin personel sayısında azaltmaya gittiklerini anlatırken, "Yeni eleman alamıyoruz. Antalya bölgesindeki krizin büyüklüğünü de o bölgeden gelen iş başvurularından anlıyoruz. Her gün onlarca iş başvurusu alıyoruz. Bölgemizde açılamayan oteller var. Ölüdeniz’de 30 yıllık tatil köyü hala açılamadı. Hisarönü ve Ovacık’taki otellerin yüzde 5 kapasiteyle çalıştığını biliyoruz. Bu rakamlar operasyonel giderlerin karşılanmasına bile yetmeyecektir. Turizmciler olarak kabuğumuza çekilerek ayakta kalmaya çalışıyoruz" dedi.
BABADAĞ’DA UÇUŞ SAYISI DÜŞTÜ
Turist sayısındaki düşüş dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan yapılan uçuşları da doğrudan etkiledi. 2015 yılını rekor olarak kayda geçen 121 bin 585 uçuşla kapatan yamaç paraşütü pilotları, sezona çok kötü başladıklarını söyledi. 1965 rakımlı Babadağ’ın zirvesindeki pistlerden günde 5 uçuş hakkı bulunan paraşüt pilotları, bazı pilotların 1, bazılarının ise hiç uçuş yapamadığını kaydetti.
"YAMAÇ PARAŞÜRÜ FİRMALARI İÇİN DURUM VAHİM"
Yamaç paraşütü firması işletmecisi Murat Tüzer, yamaç paraşütü uçuşlarında yüzde 50’den fazla kayıp olduğunu belirtti. Günlük pilot başına 1 uçuş geldiğini vurgulayan Tüzer, geçen yılın aynı döneminde pilotların günlük uçuş sayısının ortalama 3 olarak gerçekleştiğini belirtti. Umutlarını Ramazan Bayramı’na bağladıklarını aktaran Tüzer, yamaç paraşütü firmaları için durumun vahim olduğuna dikkati çekti.
"GEÇEN YILA ORANLA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR"
Yamaç paraşütü pilotu Zafer Şekerci de Türkiye’deki terör olaylarının turizmin tüm sektörlerini olduğu gibi yamaç paraşütü uçuşlarını da etkilediğini kaydederek, "Geçen yıla oranla ciddi düşüş var. Geçen yıl aynı dönemi baz alırsak günde 2- 3 sorti yapılan uçuşlar, bu günlerde 1’e düştü. Bazı şirketlerin hiç uçuş yapamadığını biliyoruz" diye konuştu.
HİSARÖNÜ SOKAKLARI BOŞ KALDI
Fethiye’de gece eğlencelerinin merkezi konumundaki Hisarönü Barlar Sokağı da turist sayısındaki düşüşten etkilendi. Turistlere yönelik restoran, giyim ve hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı sokak boş kaldı. Esnaf bölgede yaşayan yerleşik yabancılar ve yerli tatilciler sayesinde ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi.
"UMARIM AYAKTA KALABİLİRİZ"
Tatile çıkacak Avrupalı turistlerin ülkeleri tarafından Türkiye’ye gelmemeleri konusunda defalarca uyarıldığını belirten giyim mağazası işletmecisi Hüseyin Serim, "Tüm tatilcilerimiz aynı şeyi anlatıyor. Özellikle Avrupa medyasının Türkiye’yi kötü yansıtması bizi doğrudan etkiliyor. Biz de onlara Türkiye’nin güneyinin son derece güvenli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Burada yaşayan yabancılar olmasa esnaf çok zor durumda. Umarım ayakta kalabiliriz" dedi.
"İLK DEFA GELECEKLER KORKU YAŞIYOR"
Turizm acentesi işletmecisi Hasan Ertuğrul, Avrupa ülkelerinde terör saldırıları olduğunu, Avrupalılar’ın tatil korkusuna kapıldığını bildirirken, "Antalya kadar kötü değiliz. Burada villaları olan yabancılar sayesinde Hisarönü ayakta duruyor. Eskiden Türkiye’ye gelenlerin yine geldiğini görüyoruz. Ancak ilk defa gelecekler korku yaşıyor. Suriye’yi bizim yanı başımızda sanıyorlar" diye konuştu.
KAYAKÖY’DE TURİSTİK FAALİYETLER DURMA NOKTASINDA
Turist sayısındaki düşüşle birlikte yılda yaklaşık 80 bin kişinin bilet alarak ziyaret ettiği, tarihi Rum evlerinin bulunduğu Kayaköy Mahallesi de eski günlerini mumla arıyor. Sokakların boş kaldığı Kayaköy’de ören yerini ziyaret edenlerin sayısı düşerken, turistlere yönelik gerçekleştirilen deve, at ve ATV safari turları durma noktasına geldi. Turistlerin binerek Kayaköy’ü gezdiği develer ilgi çekmesi için işletmelerin önünde sergilenmeye başladı. Kayaköy sakinleri de tüm umutlarını bayram tatiline bağladı.
"HÜKÜMETİMİZE DE İŞ DÜŞÜYOR"
Kayaköy’de restoran işletmecisi Ergün Can, okulların kapanması ve bayram tatiliyle yerli müşteri beklediklerini kaydetti. Beklentilerinin yüzde 30 altında kaldıklarını anlatan Can, "Bu yıl çok fazla turist gelmeyeceğini biliyoruz. Konuştuğumuz tüm turistler Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyarıldıklarını söylüyor. Güvenlik gerekçesiyle çocuklarını Türkiye’ye getirmediklerini belirtiyorlar. Bu konuda hükümetimize de iş düşüyor. Yetkililerin tatil bölgelerinin güvenli olduğunun turistlere anlatılması gerekiyor" dedi.
ÇALIŞ ESNAFI ÇÖZÜM BEKLİYOR
Çalış Plajı’ndan izlenen dünyaca ünlü gün batımı manzarasıyla ilçe merkezindeki turistik tesislerin yoğun olarak toplandığı Çalış bölgesi, turist sayısındaki düşüşten en fazla etkilenen bölge olarak dikkati çekiyor. Bölgede oteller boş kalırken, plajdaki boş şezlonglar turist sayısını gözler önüne seriyor.
"PLAJA BAKINCA MORALİM BOZULUYOR"
Çalış Plajı’nda restoran işleten Bayram Turan, 23 yıldan bu yana bölgede turizmcilik yaptığını, Çalış’ın bu kadar boş olduğunu ilk defa gördüğünü söyledi. Turizmcilikten soğuduğunu aktaran Turan, "Günde 18 saat çalışan insanlarız. Plaja bakınca moralim bozuluyor. Personelin yarısını işten çıkaran arkadaşlarımız var. Kira ödeyenler zaten bu işin altından kalkamaz. Bu şekilde devam ederse sezon sonu iflas edenler, turizmi bırakanlar, hatta borçlarını bırakıp kaçanlar olacaktır. Turistlerle konuştuğumuzda bize Suriye’yi, İstanbul’da yaşanan olayları söylüyorlar. Yöneticilerimizin bir an önce tanıtım atağına kalkıp üzerimizdeki olumsuz algıyı tersine çevirmesi gerekiyor" diye konuştu.
"BATAN, KAPATAN, KAÇAN İŞLETMECİLER OLABİLİR"
Fethiye şehir merkezinde otel işleten Fethiye Otelciler Birliği eski yöneticisi Ramazan Gümüşhan ise turist sayındaki düşüşün şehir merkezinde de gözle görülür hale geldiğini söyledi. 3 yıldır Fethiye’de sektörü canlandıran Uzakdoğulu tatilcilerin de güvenlik endişesi nedeniyle bu yıl gelmediğini anlatan Gümüşhan, sezon sonu kapanan, batan, idarecileri kaçan turizm işletmeleri olabileceği yönünde Fethiye esnafını da uyardı. Ramazan sonrasını beklediklerini anlatan Gümüşhan, şöyle dedi
"Temmuz- Ağustos ayı bizim için belirleyici olacak. İngiltere’den yeni döndüm. İngiltere’de 20 Haziran gibi okullar kapanıyor. Bu İngilizlerin tatile yönelimini artıracaktır. Diğer pazarlardaki yoğunluk ve fiyat artışı Türkiye’yi ön plana çıkarabilir. Ancak hükümetimizin Türkiye’nin güvenlik algısını tüm dünyada değiştirecek adımları bir an önce atması gerekiyor. Bu turizmimizin geleceği açısından çok önemli."