Türk lirası mevduatları gerçekten karlı mı? "Yıllık faiz yüzde 54, ama..." diyerek gerçeği açıkladı
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, “TL cinsi tasarruf eden yıllardır zararda, yıllardır!” başlıklı yazısında Türk lirası mevduatlarının reel getirileriyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, “Bazı göstergelere bakarak ‘çok iyi’ ya da ‘çok kötü’ demek kolaycılıktır” dedi ve büyük resme odaklanmanın önemine vurgu yaptı.
Aktaş, "kırmızıdan geçilmiyor!" başlıklı kısmında, Ocak 2022’den Ağustos 2024’e kadar olan 32 aylık dönemde, yalnızca 5 ay reel getiri sağlandığını belirtti. “O getiriden stopaj düşüldüğünde reel getiri kalmış mıdır, o da ayrı” diye yazdı. Üç ay vadeli mevduat sahiplerinin de benzer bir tabloyla karşı karşıya olduğunu, altı ay vadeli tercih edenlerin yalnızca geçen yıl bir ay reel getiri elde edebildiğini aktardı.
Aktaş, "vatandaş nasıl ikna olsun!" başlıklı bölümde, BDDK verilerine dayanarak, vatandaşın bankalardaki yaklaşık 6 trilyon TL cinsi mevduatının büyük bölümünün kısa vadede toplandığını belirtti. Aktaş, “Son iki buçuk yılda bir yıl vadeli mevduatta bir ay bile reel getiri elde edilemedi” dedi. Vatandaşın bu tablo karşısında uzun vadeyi tercih etmemesinin anlaşılabilir olduğunu vurguladı.
Merkez Bankası’nın verilerine göre, ağustos ayında bir yıl vadeli mevduatın faizi yüzde 54 düzeyinde. Ancak Aktaş, “Bir yıl sonra enflasyonun yüzde 54’ün altında kalacağına inanılsa bu çok iyi bir faiz” ifadelerini kullandı ve geçmiş deneyimlerin, ilan edilen enflasyon hedeflerinin yakalanamadığını gösterdiğini hatırlattı.
"yıllık faiz yüzde 54, ama..." bölümünde Aktaş, Merkez Bankası’nın 2025 yılı ağustos ayı için yüzde 29 enflasyon tahmin ettiğini belirterek, vatandaşın bu tahmine güvenmediğini ve yüzde 54 faizi yetersiz bulduğunu ifade etti.
Ekonomim