Türk Telekom ikinci kez satılıyor

Türk Telekom ikinci kez satılıyor

2005’te yapılan ihaleyle 6,5 milyar dolara OTAŞ’a devredilen Türk Telekom hisselerinin satışı için Morgan Stanley’i yetkilendirmesiyle yeni bir satış sürecine girilmiş oldu.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türk Telekom’daki banka hisselerinin satışa çıkarılmasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak: “Türk Telekom’un 2005 yılında özelleştirilmesinden bu yana uygulanan yanlış ve korumacı politikalar ile şirketin piyasa değerini korumak veya yükseltmek için piyasa şartlarına uygun olmayan yapay yöntemler; elektronik haberleşme sektöründe rekabetin gelişememesine ve pazarın yeteri kadar büyüyememesine yol açtı. Bunun yanı sıra Türk Telekom’un şirket değeri de büyümedi, düştü. Yönetiminde sektörün düzenlenmesinden sorumlu yöneticilerin yer alması şirketin hatalı uygulamalarının tespit edilerek giderilmesini engelledi. Şimdi tüm bu olumsuzlukları bir kenara bırakarak yeni bir döneme girebiliriz.” diyor.

Türk Telekom hisselerinin yüzde 55’i 2005’te yapılan ihaleyle 6,5 milyar dolara OTAŞ’a devredilmişti. Fakat OTAŞ, Türk Telekom hisselerini teminat göstererek Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve diğer Türk bankalarından 2013’te aldığı 4,75 milyar dolar tutarındaki krediyi geri ödeyemeyince üç banka Türk Telekom’un çoğunluğuna sahip olmuş ve yönetimi de devralmıştı. Eylül ayında bankaların ortak şirketi Levent Yapılandırma A.Ş.’nin yüzde 55’lik Türk Telekom payının satışı için Morgan Stanley’i yetkilendirmesiyle yeni bir satış sürecine girilmiş oldu.