Türkiye artık kayısı bile üretemeyecek!

Türkiye artık kayısı bile üretemeyecek!

Kayısı üreticileri, yıllarca emek verdikleri ağaçlarını kesip, odun olarak satıyor. Kesilen ağaç sayısının 2 milyondan fazla olduğu belirtiliyor.

Malatya'da kayısı üreticileri, susuzluktan ve kayısının para etmemesinden dolayı yıllarca emek verdikleri ağaçlarını kesip, odun olarak satıyor. Battalgazi ilçesi Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Aziz Kartal, sadece kendi mahallesinde kayıtlı olan 262 bahçedeki ağaçların yarısının, Malatya genelinde ise 2 milyondan fazla ağacın kesildiğini söyledi.

'ÇİFTÇİ KESMESİN DE NE YAPSIN'

Temel geçim kaynaklarının kayısı olduğunu belirten Kartal, her seçimde ilçeye su getirileceğine dair verilen vaadlerin yerine getirilmediğini söyledi. Çiftçinin su olmaması nedeniyle kayısı dışında bir şey ekemediğini belirten Kartal, "Mazot pahalı olduğu için çiftçi ne ekse kazanamıyor. Kayısı da bu sene hiç para etmedi. İşçi yevmiyesi 55-60 TL. Kayısı 4-5 TL’ye gidiyor. Kayısının geliri giderini bile karşılamıyor. Çiftçi kesmesin de ne yapsın? Saman pahalı olduğu için de hayvancılık yapamıyor. Anlayacağınız çiftçiler ne yapacağı konusunda şaşırmışlar. Mahallede çiftçilik bitmiş durumda" dedi.

DIŞ POLİTİKA KAYISIYI VURDU

Kesilip odun olarak satılan kayısı ağaçlarının da para etmediğini, çiftçinin kredi borçlarını kapatmadığını belirten Kartal, çiftçinin borçlarının ertelenmesini istedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kayısı sorununa çözüm bulmasını isteyen Kartal, "Malatya kayısısı dünyaya ihraç ediliyor. Niye el atmıyorlar bilemiyoruz. Amerika ile vize sıkıntısı, Kuzey Irak ya da Almanya ile başka sıkıntılar yaşıyoruz. Çevremizdeki tüm dış ülkelerle sorunumuz var. Kayısının para etmemesinin sebeplerinden biri de budur" diye konuştu.

ÇİFTÇİLER NE YAPSIN NE ÜRETSİN?

Yaklaşık 25 yıldır emek verdiği 30 dönümlük arazisindeki kayısı ağaçlarını kesmek zorunda kaldığını ifade eden aynı mahalleden Baki Bektaş, susuzluktan ve kayısının para etmemesinden dolayı toplam 300 ağacını kestiğini söyledi. Ağaçları kestikten sonra tütüne yöneldiğini, ancak gelen yasaktan dolayı tütünün de para etmediğini kaydeden Bektaş, hiçbir ürün ekmediği tarlasını göstererek, "Mazot 5 TL’nin üzerine çıkmış, ben bu tarlaya ne ekeceğim, ne kaldıracağım? Kayısıyı 4 ya da 5 TL’ye veriyoruz. Bu durumda kendi masraflarını çıkarmıyor. Tütün ektik, tütüne de yasak geldi. Biz çiftçiler şimdi ne yapalım, ne üretelim" diye sordu.

KAYISI AĞAÇLARINI ODUN OLARAK SATIYORLAR

Kestikleri ağaçları odun olarak sattıklarını belirten Bektaş, "Öncelikle mazotu biraz düşürsünler. Gemilere veriyorlar 2 TL'ye, çiftçiye veriyorlar 5 TL'ye. Biz nasıl üreteceğiz? Belediye başkanı su getireceklerine dair söz verdi. Seçimlerde 'Su getireceğiz vatandaşlar arazilerini sulayacak' dediler, ancak bir şey göremedik. Bir arkadaşımız 300 dönümlük arazide 3 bin ağaç kesti. Para etmiyor, masrafını çıkarmıyor. Böyle giderse Malatya kayısısız kalacak. Tarım Bakanı bize destek olsun borçlarımızı ertelesin, ödeyemiyoruz. Ben 30 bin TL kredi çekip kayısı masrafları verdim, şu anda verecek durumda değilim. Ertelesinler gelecek sene ödeyelim" dedi. (Mezopotamya Ajansı)