Türkiye, Güney Kore ve Çin arasında işbirliği

Türkiye, Güney Kore ve Çin arasında işbirliği

İstanbul Havalimanı, Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore’nin Uluslararası Havalimanları ile Anlaşmalar İmzaladı

Anlaşma gereği Çin Halk Cumhuriyeti’nden Şanghay Pudong ve Şanghay Hongqiao Uluslararası Havalimanları’nın bulunduğu Şanghay Havalimanı Otoritesiy, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı, Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı ve Güney Kore’den ise Incheon Uluslararası Havalimanı ile karşılıklı etkin iletişim, bilgi paylaşımı, personel rotasyon eğitimi, ortak pazarlama faaliyetleri olacak. Ayrıca müşteri deneyim hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda da işbirliğine gidilecek.

Taraflar; terminal yönetimi, hava tarafı yönetimi, ticari yönetim, mimari tasarım, rota geliştirme ve elektronik yöntemler ile ilgili karşılıklı bilgi paylaşımlarında da bulunacak.

Anlaşmanın önemi

2018 verilerine göre dünyanın en iyi havalimanları sıralamasında İstanbul Havalimanı 3. sırada,  Güney Kore’nin en büyük havalimanı Incheon Uluslararası Havalimanı 18. sırada (kargo sıralamasına göre 4. En büyük havalimanı), Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli havalimanlarından olan Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı ise 2. sırada yer alıyor. Anlaşmaya dahil olan diğer havalimanları ile anlaşma, bugüne kadar havacılık tarihindeki en büyük anlaşma oluyor. Bunun deneyim ve teknoloji geliştirmenin yanı sıra anlaşma gereği 2020 yılında anlaşmaya dahil olan ülkeler arasında sefer sayısının en az 1.5 kat artması bekleniyor.

Yolcu taşımada transfer ağı olmanın dışında Asyalı turistlerinde artması bekleniyor.

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı adına Asya kıtasına yapılan ziyaretlerin büyük önem taşıdığını belirterek şu şekilde konuştu: “İGA olarak Güney Kore ve Çin’e ziyaretler gerçekleştirerek verimli toplantılar eşliğinde önemli anlaşmalara imza attık. Bildiğiniz üzere Ankara, Pekin ve Seul ile İstanbul ise Şanghay ile kardeş şehirdir. İstanbul Havalimanı adına gerçekleştirdiğimiz bu anlaşmalar kardeşliğimizi daha da pekiştirecektir. Yaptığımız anlaşmalar ile bir anlamda tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan noktalar arasında ‘hava’ yoluyla bağ kuruyoruz. Bu sayede küresel HUB olan havalimanımız ile Türk havacılığı adına geliştirdiğimiz bilgi birikimini uluslararası arenaya taşıyoruz. Anlaşmalar için tekliflerin söz konusu havalimanlarından gelmesi bizi ayrıca sevindirdi. Çin’den ve Güney Kore’den yolcular için nasıl daha iyi hizmet vereceğimizi gördük, bunları hayata geçireceğiz. Amacımız; Avrupa’ya akan yolcu trafiğinden çok daha fazla pay alarak ülkemizin turizmine katkı sağlamak. 5 yılda Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemize 1 milyon turist getirmeyi ve Avrupa’ya seyahat etmekte olan yıllık yaklaşık 15 milyon Çinli yolcunun transfer noktası olarak İstanbul Havalimanı’ndan seyahat edebilecekleri bir ağ yaratmayı hedefliyoruz.”