Türkiye'nin ihracatı 21 sektörde arttı

Türkiye'nin ihracatı 21 sektörde arttı

Küresel ticarette yavaşlamaların etkisinin görüldüğü ocak-şubat döneminde Türkiye ihracat gerçekleştirdiği 27 sektörün 21'inde geçen yılın aynı dönemine göre artış sağladı.

Dünyada hızla yayılan yeni tip koronavirüs, etkilerini küresel ekonomide ve tedarik zincirinde göstermeye devam ederke, Türk ihracatçılar dış satımlarını ocak ayının ardından şubatta da yükseltmeyi başardı.

AA muhabirinin TİM verilerinden derlediği verilere göre Türkiye'nin genel ihracat toplamı yılın ilk iki ayında 29,4 milyar dolar düzeyinde oldu.

Türk firmalar 2020'nin ilk iki ayında zeytinden çeliğe, tekstilden madenciliğe, savunmadan kimyevi maddelere 27 farklı sektörde ihracat gerçekleştirirken, bu sektörlerin 21'inde geçen yılın aynı dönemine göre yükseliş sağlandı.

GEMİ VE YAT SEKTÖRÜNDEN YÜZDE 53'LÜK ARTIŞ

Söz konusu dönemde ihracatını oransal bazda en fazla artıran sektör yüzde 53 ile gemi ve yat sektörü oldu. Böylece gemi ve yat sektöründen ocak ve şubat aylarında 256,3 milyon dolarlık ürün satışı oldu.

Gemi ve yat sektörünü ihracatını yüzde 28 artırarak 664,3 milyon dolarlık dış satım gerçekleştiren mücevher sektörü takip etti. Yaş meyve ve sebze sektörü de ihracatını yüzde 26,1 yükselterek 460,2 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

İhracatını oransal bazda en çok yükselten diğer sektörler sırasıyla halı, fındık, çimento, süs bitkileri, mobilya ürünleri, deri, iklimlendirme sanayisi, hazır giyim, demir, makine ve aksamları, savunma ve havacılık sanayisi, hububat, meyve sebze mamulleri, madencilik ürünleri, otomotiv endüstrisi, kimya, tekstil ve elektrik elektronik olarak sıralandı.

TÜTÜN İHRACATI YÜZDE 15 AZALDI

Öte yandan, ocak-şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatı oransal bazda en fazla azalan sektör yüzde 15 ile tütün sektörü oldu. Tütün sektöründe bu dönemde 140 milyon dolarlık dış satım oldu.

Söz konusu dönemde tütün sektörünü, ihracatı yüzde 10 azalarak 49,3 milyon dolarlık ürün satan zeytin ve zeytinyağı ve dış satımı yüzde 9,5 gerileyerek 2,2 milyara gerileyen çelik sektörleri izledi. İhracatı yılın ilk iki ayında 2019'un aynı dönemine göre azaltan diğer sektörler ise kuru meyve ve mamulleri, diğer sanayi ürünleri ve su ürünleri oldu.