Üflemeli Çalgılarda En Çok Tercih Edilenler

Üflemeli Çalgılarda En Çok Tercih Edilenler

Yan Flüt

Yan flüt, yan şekil pozisyonunda tutulum ile çalınan ve çalınması ve dinlemesi ile güzel anlar yaşatan dilsiz tür olarak adlandırılan nefesli enstrümanlar sınıfı içerisinde kendisine yer bulmuş olan ve baş, gövde ve kuyruk gibi bölümlere sahip olmak üzere üç parçadan meydana gelen müzik aletidir.

Metalden yapılmış olmalarına karşın ağaç nefesliler grubunda da yer almaktadırlar. Genel olarak söylemlerde flüt olarak adlandırılıyor olmasına karşın yanlış adlandırma ve anlaşılmalara binaen yan flüt kavramı kullanılmaktadır. Yan flüt buluşunun gerçekleştiği ilk zamanlarda abanoz ağacından yapılırken günümüzde ise daha yaygın olarak altın, krom, gümüş, bakır alaşıma sahip ve nikel gibi vb. metal ve madenlerle üretilmektedirler. Bunlar arasında değerli olanlar altın ve gümüşten yapılmış olanlarıdır. Yan flüt 67 cm uzunluk ve 1,9 cm iç çap tarzında üretilmektedir. Baş kısmında bulunan üfleme deliği ile üflenerek çalını mı gerçekleşmektedir. Yan flütler yapı ve teknik özelliklerine göre çeşitlilikler göstermekte olup, yaklaşık olarak 30 cm boy özelliğindeki yan flütün bir alt grubunda yer alan küçük flüte ‘’Pikolo’’ denilir. Pikolonun boyuna yakın seviyede olan benzeri ise ‘’Fifre’’ olarak adlandırılmakta olup fifre, donanımında bulunan mekanizma basit olarak ağaçtan ham maddesinden üretilmektedir. Bu müzik aletleri yan flütle kıyaslandığında bir oktav değeri ölçüsünde tiz ses verdikleri görülmektedir.

Bu enstrümanlar birbirleriyle aynı teknik özellikte olarak; üfleme biçimi teknik özelliği bakımından birbirlerine benzeyen müzik aletleridirler. Günümüzde alto ve bas seçenekleriyle yan flütün çeşitleri de üretilmektedirler. Bunlar çalgı aleti türleri sol anahtarını kullanmakta olup, transpoze (müzikal olan bir eseri yazılmış olduğu tondan farklı bir tona, aralık özelliklerini koruyarak taşımak) çalgı değildir. En kalın olarak adlandırılan sesi, portenin alt bölümüne çizilmiş olan ve birinci ilaveli olarak çizgi bulunan "do" notası olmaktadır. Bu sebeple "do flüt" de denilmektedir. Bunların yanında do sesinin alt notalarına inen flütler seçenekleri de vardır. En ince olarak isimlendirilen ses portenin üstüne çizilen beşinci bölümdeki ilave çizgiden sonra olan "do" notasıdır. Ses sınır seviyeleri üç oktav olarak tanıtılmakta olan bu flüt çift, tek ile kurbağa dili tekniği ve üç dil kullanımlarıyla; kromatik ile diotanik ezgiler, arpejler ve gösterişli pasajlar ile hızlı ve yavaş olarak tempolarda çalınabilmektedirler.

Ülkemizde yer alan önemli konumda olan Türk flüt virtüözü; ‘’Sihirli Flüt’’ olarak da adlandırılan Şefika Kutluer’dir. Dünyaca ünlü flüt virtüözlerinden olan biri ise ‘’Altın Flütlü Adam’’ olarak da adlandırılan Sir James Galway’dir.

Yan Flüt Modellerini İncelemek için: https://www.yonkamuzikmarket.com/yan-flut

Klarnet

Klarnet, üflemeli çalgılar grubuna dahil olan genellikle abanoz ağacından dayanıklı ve sert olarak ağaçlardan üretimi sağlanan bir müzik aletidir. Bu çalgı aletlerinin metalden ve sert kauçuk olan ebonit ürünlerinden yapılmış olanları da bulunmaktadır. Klarnetin; ağızlık (bek), kamış, bilezik, fıçı (baril, barel), üst gövde, alt gövde ve kalak (pavillon) gibi parçaları bulunmaktadır. Silindir bir gövdeye sahip olan klarnetin atasının 19. yüzyılda nefesli saz olarak da bilinen Fransızca adlı chalumeau (şalümo) aleti olduğu bilinmektedir. Zaman içerisinde değişim ve gelişimler gösteren klarnet birçok anlamda pop, caz, klasik orkestralar ve konservatuvarların vazgeçilmezi olmuştur. Charistoph Denner, Mozart, Ivan Müler, Klose Boehm gibi isimler klarnetin dönüşmesi, gelişmesi ve tanıtılmasında oldukça etkili olmuşlardır. Klarnetlerin birçok türleri vardır. Bunlar; mi bemol küçük klarnet, re ve do küçük klarnet, si bemol klarnet, la klarnet, mi bemol alto, si bemol bas ve la bas klarnet, si bemol kontra bas klarnet gibi vb. klarnet türleri vardır. Ama genel kullanımda öne çıkan klarnet türleri; mi bemol küçük klarnet, si bemol klarnet, la klarnet ve si bemol bas klarnet olarak kullanıcılarına çözümler üretmektedirler. Sol anahtar üzerine klarnetlerin notaları yazılmakta olup ses genişlikleri yaklaşık olarak dört oktav’dır. Diatonik ve kromatik sesler bu geniş aralıkta elde edilmektedirler. Yabancı adlandırılma ve kaynaklarda Clarinet olarak geçen klarnet, Türkçe adlandırılma ve kaynaklarda Gırnata olarak bilinmektedir. Klarnetin kalın, ince, orta ve kötü olarak adlandırılan dört farklı tınlama ses bölgeleri bulunmaktadır. Atik ve çevik bir çalınım bakımından flüte benzeyen klarnetler; hızlı ve gösterişli pasajları, arpej, tril, tremolo ve grupetto gibi figürleri başarıyla ve rahatlıkla icra edebilmektedirler. Klarnetlerin çalınımında çift ve üç dil kullanımı yerine ağırlıklı olarak tek dil çalım tekniği kullanılmaktadır. Gür bir ses çıkaran klarnetler aynı zamanda kısık ses düzeylerini de sunabilmektedirler. Klarnetler içinde bulundukları orkestralar içinde akıcı, duru ve parlak olarak da gösterişli çalınımlar sunabilir ve adeta harikalar yaratabilirler. Bu alanda Dünya’da bulunan klarnet icracıları olarak Sarah Elbaz, Giora Feidman ve Alain Damiens olmakla birlikte Türkiye’de klarnet virtüözü olarak Şükrü Tunar ve Mustafa Kandıralı ön plana çıkmaktadırlar. Yine son yıllarda klarnetin icrası noktasında öne çıkan isimler arasında Hüsnü Şenlendirici, Serkan Çağrı, Kamucan Yalçın, Göksun Çavdar, Bülent Altınbaş ve Tolga Akşit yer almaktadır.

Klarnet Modellerini İncelemek İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/klarnet