Ulusta'ki esnaf: Ekonomik paket beklerken yara aldık

Ulusta'ki esnaf: Ekonomik paket beklerken yara aldık

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanı Kararı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Altındağ Ulus’ta acele kamulaştırmayla ilgili çevrimiçi basın toplantısı düzenledi. Kamulaştırılan alanın Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde kaldığı belirtilen toplantıda, Ulus esnafı da görüşlerini açıkladı.

Ankara Ulus’ta Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan acele kamulaştırmaya esnaf tepkili. Esnaf Salim Yuna, “Vatandaşın malını elinden almak mıdır ecdadına sahip çıkmak?” diye sorarken, Ediz Erkovan “Devletten ekonomik tedbir paketleri beklediğimiz bir süreçte acele kamulaştırma kararıyla karşı karşıya kalmaktan büyük yara aldık” diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, alanda daha öncede kamulaştırma yapıldığını ve açtıkları davalar sonucu iptal edildiğini hatırlatarak, “Bu alan içerisinde tescilli kültür varlıkları ve tescile değer yapılar var. Bu alanda böyle riskli alan ve acele kamulaştırma yaklaşımıyla hareket etmek doğru değil Ulus bütüncül olarak ele alınmalıdır” dedi.

Koronavirüs salgını sırasında alınan kararı “Korona fırsatçılığı” diye nitelen Candan, şunları ekledi: “Güvenpark, Saraçoğlu mahallesi, THK yangın söndürme uçakların satılması, Salda Gölü, Kanal İstanbul ihalesi ve şimdi de Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde devam ediyor.  İktidar pandemi sürecinde hayatı eve sığdırmıyor. Herkesin evini yuvasını işini dağıtacak bakış açısını hayata geçirmeye çalışıyor.’’

‘VATANDAŞIN MALINI ELİNDEN ALMAK MIDIR ECDADINA SAHİP ÇIKMAK?’

 Ulus esnafından Salim Yuna, iktidarın salgın sırasında aldığı bu kararın kendilerini ekonomik olarak daha da zora sokacağını ifade ederek, “SİT alanı olan bu bölgede yıllarca bir çivi dahi çakılmasına izin vermeyip tescilli binaları metruk halde bırakıp, sonra yok pahasına vatandaşın elinden almak mıdır ecdadın eserlerine sahip çıkmak?” diye sordu.

‘TERÖR SALDIRILARI BİLE DURDU’

Esnaftan Ediz Erkovan bölgede Altındağ Belediyesi’nin ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsatsız yapılaşmaya müsamaha gösterdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

‘’ Hatta biz de belgeleri mevcut söz konusu parseller üzerinden makbuz üzerinden işgaliye bedelleri tahsil ediliyor. Şu an ki süreç devam ediyor. Bir gün hepimiz için gerek olacak adaletin bir önceki kamulaştırma kararının hala karara bağlanmamasından takdirlerinize bırakıyorum. Devletten ekonomik tedbir paketleri beklediğimiz bir süreçte acele kamulaştırma kararıyla karşı karşıya kalmaktan büyük yara aldık. Hükümet yetkililerine sormak istiyorum. Dünyada pandemi ilan edildiği bir dönemde, terör saldırılarının bile durduğu bir süreçte Ulus ile ilgili ısrarınızın sebebi nedir?’

‘5 BİN KİŞİNİN HAYATI TEHDİT ALTINDA’

Esnaf Turgut Uslu kararı mülkiyetlerine yönelik “saldırı” diye değerlendirerek, “Koronovirüs nedeniyle hayatı kısa bir süreliğine eve sığdırmaya çalışıyoruz. Bu süre içinde hayatın eve sığmayacağını hepimiz anladık. Hayatı eve sığdıramıyoruz.  Burada 5 bin kişinin hayatı tehdit altındayken kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz’’ diye konuştu.