Vestel'de Koronavirüse yakalanan işçilere 'işten çıkartma' tehdidi

Vestel'de Koronavirüse yakalanan işçilere 'işten çıkartma' tehdidi

Manisa’daki Vestel Fabrikası’nda normalleşme sürecinin ardından Covid-19 vakalarının giderek arttığı ve ölümlerin yaşandığı iddia ediliyor.

Manisa’daki Vestel Fabrikası’nda normalleşme sürecinin ardından Covid-19 vakalarının giderek arttığı ve ölümlerin yaşandığı iddia ediliyor.

Fabrikada çalışan bir işçi, “Şirket gün geçtikçe vahşileşti. Şirket ayakta dursun diye biz hiçe sayılıyoruz. İşveren kendini düşünüyor” dedi.


 
Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Manisa’da bulunan Vestel Fabrikası’nda normalleşme sürecinin ardından yüzlerce işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığı, 7 işçinin de virüsten dolayı hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Fabrikada çalışan bir işçi BirGün’e yaptığı açıklamada, “Burada herkese test yapılmıyor. Salgın döneminde esnek çalışma süreci vardı.

Normalleşme süreciyle birlikte bu olay kalktı; ama şu anda vaka sayısında inanılmaz bir artış var. İşçiler olarak tedirginiz. Bizim bildiğimiz kadarıyla 7 arkadaşımız vefat etti. Korkuyoruz. Şirket gün geçtikçe vahşileşmeye başladı. Şirket ayakta dursun diye biz hiçe sayılıyoruz. İşveren sadece kendini düşünüyor” dedi.

VİRÜSE YAKALANAN İŞÇİLER TEHDİT Mİ EDİLİYOR?
Vakaların normalleşme sürecine geçilmesinin ardından arttığını vurgulayan işçi, “İlk başlarda böyle bir şey yoktu. Normalleşme sürecine geçtik, sonra bize Vestel 10 gün tatil verdi. Ardından vakalarda artış olmaya başladı. Testi pozitif çıkan kişileri fabrika yöneticilerinin ‘Temasa geçtiğin kişileri söyleme, yoksa seni işten çıkartırız’ diye tehdit ettiklerini duyduk” şeklinde konuştu.


 
Salgın sürecinde birçok haklarının ellerinden alındığını da söyleyen işçi, “Hafta sonu izinlerimiz kalktı, pazar günleri bile çalışıyoruz. Mesai süremiz günde 12 saate çıktı. Bize sabahları kahvaltı veriyorlardı, bu hakkımız da kalktı. Koronavirüsten dolayı yemekler pakette veriliyor. Ama her gün ekmek arası yiyoruz. Koşullar giderek kötüleşiyor, çok zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

VAKALAR ATARKEN İŞÇİ ALIYORLAR
Bir diğer işçi ise vakaların iki ay önce başladığını söyledi. Pandemi sürecinin başında yetersiz de olsa birtakım önlemlerin alındığını anlatan işçi, daha sonra bu önlemlerin de göz ardı edildiğini belirtti. Çalışma süresinin günde 8 saatten 12 saate yükseltildiğini söyleyen işçi, şöyle devam etti:

“Fabrikada buz 1-buz 2 şeklinde bölümler var. Buz 1’de vakalar çok yükselmiş durumda, orada revir dolmuş. Çamaşır fabrikası bölümünde vakalar fazlalaştı. Vakalar artınca önlem olarak çift maske taktırmaya başladılar. Ancak tehlikeye rağmen çalışmaya devam ettiler. Örneğin bayramın dördüncü günü hemen işbaşı yaptırıldı işçilere.”

Vestel’de vaka sayısı artarken işçi alımlarının da sürdüğünü kaydeden işçi, “Vaka yükseldiği halde karantinaya alınması gereken bölümlere yeni işçiler alınıyor. Koronaya yakalanan işçilerin yerini hemen doldurmak adına işe alım yapıyorlar. Yoğun tempoda çalıştırılıyor herkes. Herkese test yapılmadı. Sadece şüpheli vakalara test yapılıyor. Bir bölümde çalışanlar koronaya yakalandı diyelim, bölüm karantinaya falan alınmıyor. Çalışanlar çalışmaya devam ediyor. Herkes çok tedirgin. Vakalar çıkıyor; ancak herhangi bir karantina uygulaması yok. Servislerde de önceden yapılan tekli oturma uygulaması kaldırıldı, temas çok fazla” diye konuştu.