YURT ÖZEL | Belma Sabuncu: Üretmeyen ekonomide çarşılar, pazarlar şenlenmez

YURT ÖZEL | Belma Sabuncu: Üretmeyen ekonomide çarşılar, pazarlar şenlenmez

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın 24. Olağan Genel Kurulu gerçekleşirken, Belma Sabuncu yönetimde bulunan kişilerin yöneticiliği meslek haline getiren rantçı bir anlayışta olduğunu söyledi.

Seçil Balık

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ISMMO) 24. Olağan Genel Kurulu, 11-12 Mayıs tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Belma Sabuncu, İstanbul Mali Müşavirler Birliği Odası seçimleriyle ilgili görüşlerini Yurt’a anlattı.

Belma Sabuncu, yönetimde bulunan kişilerin yöneticiliği meslek haline getiren rantçı bir anlayışta olduğunu bu yüzden de meslektaşların sorunlarının çözülemediğini açıkladı.

> ISMMO 24. Olağan Genel Kurulu, 11-12 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Bu seçimle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Seçime katılan ÇDMB dört gruba bölünmüştür. Katılımcı Muhasebeciler ikiye bölünmüştür. Meslekte ‘Birlik Grubu’ içinden de bir grup çıkmıştır. 9 grup vardır. Bunlardan 8'i seçime katılıyor. Ülkeye ve mesleğe bakışta bizim haricimizde diğerleri esas olarak aynı programa sahipler. Bizim farkımız esas olarak;

Biz Cumhuriyet’in kurucu ilkelerine sahip çıkıyoruz. Atatürk ilke ve devrimlerini savunuyoruz. Ülkemizin ve Türk milletinin birliğini ve bölünmez bütünlüğünü savunan antiemperyalist bir anlayışa sahibiz. Ülkemize dayatılan serbest piyasa ekonomisine, Avrupa Birliği olgusuna, küreselleşme olgusuna onlar sempati ile bakıyorlar. Buna karşı durulamayacağı gibi bir anlayışla meslektaşa pembe tablolar sunuyorlar. İngilizce öğrenin diyorlar, kurumlaşın diyorlar, bağımsız denetimde iş imkanları yaratacağız diyorlar. Sanki meslektaşın yabancı denetim şirketleri ile rekabet etme şansı varmış gibi bir tutum sergiliyorlar. Yaşadığımız süreçte bu olguların hepsi iflas etmiştir. Yaşadığımız krizin sorumlusu da bu olgulardır.

Belma Sabuncu

ÜRETİM ODAKLI EKONOMİ POLİTİKASI

Sabuncu, sektör sorunlarının yanı sıra ülkede yaşanan ekonomik sorunlara da değindi.

Ülkemizi ekonomik krizden çıkaracak üretim odaklı ekonomi politikasıdır. Buğday deposu olan ülkemiz bugün buğday ithal eden bir konumdadır. Özelleştirmeler kağıttan şekere ürünlerimizi üretmeyip ithal eden bir pozisyona sokmuştur. Borçlanma odaklı ekonomi açıklarımızın artmasına, refah seviyesinin düşmesine neden olmuştur. Üretmeyen ekonomide çarşılar, pazarlar şenlenmez. Yabancı AVM’ler gelir pazarınıza hakim olur. Ondan sonra bakkalları koruyamayacağınız için “Birleşin market olun” diye çözüm önerileri sunarsınız. Aynı şeyi bizlere de çözüm olarak önümüze koydular. Bizlere de “Birleşin, kurumlaşın” diyorlar. Meslektaşlarımızın iş imkanlarını sağlayacağı, geliştireceği politikaların üretilmesinde hayata geçmesini sağlayacağız. İktidarlardan talep edeceğiz, mücadelesini yürüteceğiz.

> Muhasebecilerin sorunları sizce nelerdir? Sorunlarla ilgili ne gibi çözüm önerileriniz var?

Meslektaşı itibarsızlaştırmak bir politika olarak karşımıza getirilmektedir. Bunun yansıması olarak da sadece beyanname gönderen; beyannamelere boğan bir politika uygulanmaktadır. Angaryalarla boğuşmaktayız. Ekonomik kriz derinleştikçe meslektaşımızın tahsilat problemi de gittikçe derinleşiyor. Meslektaşlarımızda müşteri kaybına ya da müşterimizin bizim alacaklarını ödememe noktasına götürmektedir. Bu meslektaşlarımızda hem tahsilat problemine hem de haksız rekabete yol açmaktadır. En büyük haksız rekabette yabancı denetim şirketleri yaratmaktadır. Orta ve büyük ölçekli şirketler özellikle de yabancı sermaye ortaklı şirketlere hizmet verememekteyiz. Bu pazar bizler için şartlarınız ne kadar iyi olursa olsun kayıp ve rekabet edemeyeceğimiz bir pazardır. Mesai saatimiz yok. Hastalanmamız ölümümüz dahi mücbir sebep olarak görülmüyor. Doğum yapan kadın meslektaşlarımızın doğum izni yok.

Çözüm programımızda; Müşterek ve müteselsil sorumluluğa son vereceğiz V.U.K.nunu değiştirtmek suretiyle mükerrer 227. maddeyi kaldırtacağız. Meslek yasasını değiştirteceğiz.3568 sayılı yasayı meslek kesimleri arasında hakkaniyet sağlayacak şekilde ve meslektaş aleyhine düzenlemelere son verecek şekilde değiştirteceğiz Mali İdarenin üzerimizdeki vesayete son verdirteceğiz. Tahsilat sorununu çözeceğiz.3568 sayılı yasaya ücretlerin bankadan yatması veya muhtasar beyanname üzerinden ödetilmesine yönelik hüküm koydurarak tahsilat sorunu çözeceğiz. Eğitimi yeniden planlayacağız ve tamamen parasız hale getireceğiz. Verimlilik esasına dayalı sürekli eğitimler yapacağız. Meslektaşlara yeni iş alanları yaratacağız. Üretim ekonomisine geçilmesi için mücadele edeceğiz. Yabancı sermayenin ülkemizin ve meslektaşlarımızın çıkarlarına uygun kontrol edilebilir yatırımlar yapmasını talep edeceğiz. Böylece piyasaların canlanmasına ve yeni iş yerlerinin açılmasına çalışacağız. Kadın meslektaşlarımızın sorunları için odamız bünyesinde özel bir kadın bürosu oluşturacağız. Stajyerlerimizin sorunlarını çözeceğiz. Yeni ruhsat alanların ödemek zorunda bırakıldıkları yüksek bedelleri kaldıracağız. Angaryalara son vereceğiz. YMM’lerce düzenlenen raporların SMMM/Bağımsız Denetçiler tarafından da düzenlenmesi için çaba sarf edeceğiz. KDV oranını %8’e indirteceğiz. KDV’yi tahsilat esasına bağlatacağız. Yabancı denetim tekellerinin haksız rekabetine son vereceğiz. Bağımsız Denetim sürecine müdahale edeceğiz. Haksız ve hukuksuz uygulamalara son vereceğiz. Bağımsız denetim de uygulamaya yönelik sürekli eğitimler vereceğiz.

> İleriye dönük olarak muhasebecilere yönelik planlarınız ve yapmak istediğiniz projeler nelerdir?

30 yıldır iktidarda bulunan İSMMMO ve TÜRMOB yöneticilerin yapamadıklarını yapacağız. Yardımlaşma Sandığı’nı kuracağız. Tıpkı Avukatlık Kanununda olduğu gibi 3568 sayılı yasa değişikliği ile YARDIMLAŞMA SANDIĞI kuracağız Sandığın finansmanını TÜRMOB fonları ve munzam aidatlarla oluşturacağız. Sosyal tesisler ve huzur evleri kuracağız. Meslektaşın ölüm ve hastalık hallerinde kendisinin, ailesinin ve müşterilerinin zor durma düşmelerini engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmasına çalışacağız. Mali tatili gerçek bir tatil haline getireceğiz.

Teknolojinin ve elektronik ortamın gelişimi, üretimi artıran bir olgudur. Mesleğimizde ise teknolojinin ve elektronik ortamda gelişim insan kaynaklı hatayı azaltmaktadır. Hatasız kayıt, hatasız mizan doğru finansal tablolardır. Mesleğimiz çalışma usul ve esaslarında belirtildiği gibi genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince defter tutmak, malî tablolar ve beyannameler ile diğer belgelerini düzenlemek, danışmanlık yapmak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik, değerleme, derecelendirme ve benzeri işleri yapmaktır. Meslektaşlarımızın işlerini verimli, nitelikli ve kaliteli bir şekilde yapmalarını sağlayacağız.