Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Eşler arası iletişim

Ne demiş Sokrates? ‘’Mutlaka evlenin, eşiniz iyi çıkarsa mutlu olursunuz. Kötü çıkarsa filozof olursunuz’’. Ülkemizde boşanma oranlarının her geçen yıl arttığını okuyoruz. Birçok uzman uzun süreli evliliğin sırrını açıklarken ‘güven duygusunun’ öneminden bahsediyor. Elbette önemli ancak, ÖNCE ne oluyor da güven duygusu zedeleniyor? Toz pembe hayallerle kurulan evliliklerde ne yolunda gitmiyor? Evlenmeden önce her şeyin daha güzel olduğunu söyleyen çiftler ne yaşıyor da soluğu bir danışmanlık merkezinde alıyor? Evliliği zedeleyen, sıklıkla duyduğunuzu düşündüğüm sebepleri; duygusal ve fiziksel şiddet, cinsel işlev bozuklukları, maddi konularda sıkıntı, eşlerden birinde alkolizm ve ya evlilik dışı ilişki olarak sıralayabilirim. Bunlarında özünde de tek bir sorun olduğunu düşünüyorum. ‘Eşlerin birbirlerinin psikolojik ihtiyaçlarını anlamamaları’’. Her bir insanın çocukluğundan bugüne getirdiği karşılanmamış ihtiyaçları var. Üzülerek söylüyorum ki bu ihtiyaçların karşılanmasını eşler birbirlerinden bekliyorlar. Eşini ‘anne ve babasından ayrıştıramamış’ nice danışanım oldu. Peki nasıl sağlıklı yürütülebilir bu özel kurum?

Buna bir bakalım...

  • Eşler beklentilerini, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılıklı olarak dile getirebilmelidir.
  • Eşler yaşanan olumsuz bir olayda, kötü senaryolar kurmak yerine ‘iyi de kalabilmeyi’ denemelidir.
  • Emir cümlelerinin kullanılmaması evde kural haline getirilmelidir.
  • Mutlu ve neşeli olmak gibi, öfkeli olmanın da bir duygu olduğunu düşünerek, öfkelenen (duygu regülasyonu yapamayan) eşin sakinleşmesini bekleyerek ona fırsat verilmelidir.
  • Eşler yaşanan bir anlaşmazlıkta güç mücadelesine girmemeli, haklı olmak için kendini ispat etmeye çalışmamalıdır. Kendinize gerçekten güveniyorsanız buna ihtiyacınız olmayacaktır.
  • Eşler arasında “Hata kimde?” sorusu yerine “Hata nerede?” sorusu sorulmalıdır.
  • Eşler birbirlerinin mahremiyetlerine saygı duymalıdır. Birbirlerini değiştirmeye çalışmaları, başkalarının yanında yapılan kıyaslamaların ve tartışmaların aralarındaki güven bağını zedeleyeceklerini unutmamalıdır.
  • Eşler cinsel konularda birbirlerine karşı açık olmalıdır. Konuşmaktan ve isteklerini söylemekten utanmamalı, cinselliği asla ceza olarak kullanmamalıdır.
  • Eşler ne istedikleri konusunda da talepkar davranmalıdır. Eşinizi öpmek istiyorsanız bunu onun anlamasını beklememeli, ondan istemelisiniz.

Ve birbirinize karşı şefkatli olmalısınız. Bunun sevgiden daha başka bir duygu olduğunu düşünüyorum. Böylece daha bağışlayıcı olabilirsiniz…

Önceki ve Sonraki Yazılar