2022’de İşverenler CV’de Nelere Dikkat Ediyor?

2022’de İşverenler CV’de Nelere Dikkat Ediyor?

İnsan kaynakları uzmanlarının çoğunlukla işe başvuran adayların CV’lerine uzun uzun bakma fırsatları olmaz. Durum böyle olunca da en kısa sürede en iyi adayı bulmak için belirli yöntemler belirlerler.

Her bir CV’ye baktıkları o ilk anda ilgilerini çeken hususlar o adayın şirkette bir geleceği olup olmayacağının işaretleridir.

Bir insan kaynakları çalışanının CV’nize bakarken ilgisini çekebilmek için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. CV hazırlama sürecinde verdiğiniz kararlar ve ekledikleriniz, dilediğiniz pozisyona uygun aday olarak seçilme şansınızı arttırır.

Pozisyona Yönelik CV Hazırlama

Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta, CV’nizi hazırlarken, başvuracağınız pozisyon için uygun hale getirmek olmalıdır. Tek bir CV hazırlayıp tüm iş başvurularına göndermektense, her bir iş başvurusunda, pozisyon için aranan özellikleri göz önünde bulundurarak CV düzenlemeniz daha avantajlıdır. İşe alım uzmanlarının CV’nize ilk göz attıkları ilk bir dakika içerisinde elenmek istemiyorsanız, pozisyona uygun CV hazırlamanız gerekir.

İşverenler CV'de Nelere Dikkat Ediyor? 

İşverenler için CV’de olmazsa olmaz kimi bilgilerinizin bulunması gerekir. Aksi takdirde sizin eksik bilgilerinizi bulmaya çalışmaktansa, diğer adaylarla ilgilenmeyi tercih edeceklerdir. CV’nizi yazarken biraz özen gösterirseniz, bu çabanızın karşılığını iş bulma sürecinize kesinlikle alacaksınız demektir.

İletişim Bilgileri 

Elbette bir CV’de eksiksiz ve hatasız bulunması gereken ilk bilgi size ait iletişim bilgileri olmalıdır. Herhangi bir işe alım uzmanı CV’nizi inceler ve sizin uygun bir aday olduğunuzu düşünürse, size kolayca ulaşabileceği bir telefon numaranız veya sık kontrol ettiğiniz bir a-posta adresinizin açık bir şekilde özgeçmişinizde bulunması gerekir. Kimi durumlarda sizle ev adresinizden de ulaşmak isteyebilirler, bu durumda adresinizin de tam ve doğru olduğundan emin olunuz.

CV'nizin boyutu ve formatı

Artık pek çok insan kaynakları departmanı, gelişmiş CV tarama programları kullanıyor. CV’nizin başvurmak istediğiniz iş için yetkili kişilerin eline geçmesini sağlamak için hangi formatta gönderdiğinize dikkat etmelisiniz. Boyutu çok yüksek dosyalar, CV tarama programları tarafından otomatik olarak elenebilir. Özellikle PDF formatında bir CV gönderiyorsanız, öncelikle boyutunu kontrol edin ve çevrimiçi araçları kullanarak dosya boyutunu küçültmeyi deneyin. Sık kullanılmayan formatlarda bir belgelerden kaçının çünkü dosya formatını desteklemeyen bir bilgisayarda CV’niz açılmaz ve işverenler belgenizi açmaya çalışmakla uğraşmayabilir. Bilgileri listeleme sıralamanız Deneyimli bir işveren sizin ne denli bir profesyonel veya ne kadar dikkatli ve özenli bir çalışan olduğunuzu sadece CV’nize bakarak da anlayabilir. CV’nizde bilgilerinizi sıralarken, iletişim bilgilerinizden başlayabilir, sonrasında da sizi en az kelimelerle anlatacak kısa bir açıklama ekleyebilirsiniz. Sonrasında en yakın tarihten uzağa sıralanan iş deneyimlerinizi ekleyebilir, eğitim ve staj bilgilerinizi iş deneyimlerinden sonra yazabilirsiniz. En son kısımda da başarı ve sertifikalarınızı, hobi ve ilgi alanlarını ekleyip bitirebilirsiniz.

Bilgileri listeleme sıralamanız

İşe alımdan sorumlu kişilerin her bir CV’ye çok vakit ayıramadığından bahsettik. Bu nedenle CV’nizi olabildiğince kısa ve net oluşturmanız her zaman yararınıza olacaktır. Gerek deneyimlerinizi gerekse yeteneklerinizi olabildiğince net bir şekilde ekleyip, ön yazınızda daha ayrıntılı açıklayabilirsiniz. Özgeçmişiniz ne kadar sade görünür, okuması ne kadar kolay ise, diğer adaylar arasından sıyrılıp, işverenin ilgisini çekme şansınız o kadar artar. Örneğin, okunurluğu kolaylaştıracak şekilde paragrafları, maddeleri ayırmak özgeçmişinizi okuyan profesyonellerin işini kolaylaştırabilir.

CV'nizin okunması kolay, kısa ve net olması

İş arama süreci oldukça dikkat ve emek isteyen zorlu bir süreçtir. Bu sürecin de en önemli adımlarından biri profesyonel bir CV hazırlamaktır. İşverenlerin CV’nizde görmeyi isteyecekleri nitelikleri doğru bir formatta yazmak, şansınızı arttırmakla kalmaz, sizin ne denli bir profesyonel olduğunuzun da kanıtı olur. Unutmayın, özgeçmişiniz sizin fırsat bulup söyleyemediklerinizi en kısa yoldan işverenlere iletebilir.