Altcoin Nedir, En Bilindik Altcoin’ler Hangileri, Altcoin Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Altcoin Nedir, En Bilindik Altcoin’ler Hangileri, Altcoin Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Bitcoin’in popülaritesinin artması ile birlikte altcoin’ler de daha çok kullanılan ve merak edilen kavramlar halini aldı.

Bitcoin’in popülaritesinin artması ile birlikte altcoin’ler de daha çok kullanılan ve merak edilen kavramlar halini aldı. Çünkü Bitcoin’de yaşanan fiyat artışı altcoin’leri de etkisi altına aldı ve hatta bazı altcoin’ler Bitcoin’den daha iyi performans sergileyerek yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Bu noktada altcoin’lerin yalnızca birere yatırım aracı ya da hızlı para kazandırma potansiyeline sahip varlıklar olmadığını anlamak oldukça önemli.

Altcoin Nedir?

En genel anlamı ile altcoin, Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimlerini temsil eder ve “alternative coin”in kısaltması olarak kullanılır. Dolayısıyla aslında Bitcoin’in dışında kalan tüm kripto para birimlerini altcoin olarak değerlendirebiliriz. 

Her altcoin biriminin arkasında bir proje bulunuyor ve aslında altcoin’ler de kendi aralarında token’lar, coin’ler, stablecoin’ler, non-fungible token’lar (NFT) gibi ayrılıyor. Kendi Blockchain’i olan kripto para birimlerini coin olarak nitelendirilirken başka Blockchain’ler üzerinde çalışan kripto para birimleri token olarak değerlendiriliyor. 

Ayrıca herhangi bir geleneksel varlığa ya da bir kripto para birimine sabitlenen kripto paralara stablecoin adı veriliyor. NFT’ler ise tekillik token’larını temsil ediyor ve daha çok koleksiyon parçaları ya da sanatsal parçalar için kullanılıyor.

Bunlara ek olarak altcoin’ler de tıpkı Bitcoin gibi Blockchain teknolojisinin ve kriptolojinin kullanıldığı varlıklardır. Dolayısıyla altcoin’lerin güvenliği de kriptoloji ile sağlanır ve işlemler Blockchain üzerinden kaydedilir.

Öte yandan her altcoin biriminin arkasında bir proje vardır. Altcoin’ler bu projenin önemine, kullanılabilirlik durumuna, projenin ekibine ve gelecek vaat edip etmemesine göre değer kazanıyor. Örneğin; Ethereum, akıllı sözleşmelere odaklanan bir kripto para birimi projesi iken Ripple, uluslararası ödemelere odaklanan bir proje olarak karşımıza çıkıyor. 

Popüler Altcoin’ler

Piyasa değeri bakımından en büyük 10 kripto para biriminin her zaman en popüler olanlar olduğu düşünülse de aslında zaman zaman fiyat performansı ve attığı adımlar ile farklı kripto paraların da popüler hale geldiğini görebiliyoruz.

Şu an için piyasa hacmi bakımından en büyük altcoin Ethereum’dur. Ethereum’u (ETH), Tether (USDT), Binance Coin (BNB), Ripple (XRP), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Dogecoin (DOGE), UniSwap (UNI), Litecoin (LTC) ve Bitcoin Cash (BCH) takip ediyor.

Bunlara ek olarak Bitcoinhaber.net adlı kripto para haber sitesinde de belirtildiği gibi son zamanlarda merkezsiz finans (DeFi) token’larının ve projelerinin popüler hale geldiği de ifade edilebilir.

Altcoin Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Aslında temelde altcoin fiyatları Bitcoin fiyatı ile birlikte hareket ediyor. Dolayısıyla Bitcoin düşerken altcoin’ler de düşüyor ve BTC yükselirken altcoin’ler de yükseliyor. Ancak zaman zaman altcoin’lerin Bitcoin’den bağımsız hareket ettiği de oluyor. 

Örneğin; Bitcoin yükseliş yaşarken eğer bir altcoin ile ilgili olumsuz bir gelişme yaşanırsa bahsi geçen kripto para birimi BTC’den bağımsız olarak düşüşe geçebilir. Bu durumda en iyi örnek olarak Ripple gösterilebilir. Aralık ayında BTC bir ralliye hazırlanırken XRP, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun açtığı dava sebebiyle büyük bir düşüş yaşamıştı.

Öte yandan Bitcoin bir düşüş grafiği çizerken eğer bir altcoin ile ilgili çok önemli bir gelişme olduysa ya da altcoin büyük bir borsada listelendiyse o altcoin fiyatı Bitcoin’den bağımsız bir şekilde yükseliş yaşayabilir. 

Bunlara ek olarak kripto para birimlerinin fiyatları; Bitcoin haberlerinden, kripto para haberlerinden, Bitcoin ile ilgili yapılan olumlu ya da olumsuz açıklamalardan, dolar fiyatından, küresel ekonomik durumdan, altcoin’ler ile ilgili atılan geliştirme adımlarından ve devletlerin attığı düzenleyici adımlardan etkileniyor.