Başbakan’ın ABD temaslarına manşet yok

Başbakan’ın ABD temaslarına manşet yok

FETÖ elebaşının iadesinin sağlanması, vize sorunu, terör örgütü PYD’ye destekten duyulan rahatsızlık gibi gündem maddeleriyle ABD’deki temaslarına başlayan Başbakan Yıldırım, gazetelerde yeterince yer bulamadı. Hükümet destekçisi medyadan bile fazla ilgi görmedi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD’de temaslarına başladı. Yıldırım, bu çerçevede Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden isimlerinden Tenessee Senatörü Bob Corker ile bir araya geldi. Corker, görüşmenin son derece verimli geçtiğini belirterek, üstesinden gelinmesi gereken birçok mesele bulunduğunu kaydetti.

Yıldırım’ın ABD’deki diğer önemli görüşmesi Başkan Yardımcısı Mike Pence ile olacak. Yıldırım, bu görüşmede, FETÖ elebaşının iadesinin sağlanması, ABD’nin terör örgütü PYD’ye verdiği destekten duyulan rahatsızlık ve iki ülke arasında yaşanan vize gerilimi konularını ilk ağızdan iletme fırsatı bulacak.

BASIN NASIL GÖRDÜ?

Başbakan Yıldırım’ın ABD’deki ziyaretleri sırasında Türkiye’ye yansıyan açıklamaları; oğullarına vergi kolaylığı için Malta’ta off shore şirket kurdukları iddiasının sorulması üzerine ‘Verilmeyecek hesabımız yoktur’ yanıtı ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajının düşürülmesi çağrısına, “Bu tek partinin vereceği karar değildir”sözleri oldu.

ABD'de kaldığı otelden Thomas Jefferson Anıtı'na yürüyüşü sırasında kısa mola verdiği bir kafede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, iki ülke arasında yaşanan vize gerginliği konusunda ise bunların çözülmeyecek meseleler olmadığını kaydetti.

8 ve 9 Kasım günleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının çok daha fazla yer bulduğu gazeteler, Başbakan Yıldırım’ın temaslarını genelde ilk sayfanın altında değerlendirdi. Aynı tavır, yandaş medya için de söz konusu oldu.

Yeni Şafak gazetesi, dün Pence görüşmesini öne çıkarırken, bugün ‘Fetö’nün iadesi için belgeler yeterli’ sözüyle Yıldırım’a yer verdi. Bu haberler manşet yanında iki sütun görüldü.

Star gazetesi, Yıldırım’ın ‘Hukuk devletinde güvence verilmez’ sözünü görürken, bugün Bahçeli’nin baraj önerisine ilişkin değerlendirmesini kullandı. Haberler, manşet yanından verildi.

Sabah gazetesi ise ‘Verilmeyecek hesabımız yoktur’ başlığıyla dün Yıldırım’ın açıklamasını değerlendirdi. Gazete bugün ise ‘İki ülke ilişkileri ile ilgili sorunları aşalım, geçeğe bakalım’ sözlerine yer verdi. Haberler, ilk sayfanın en altında yer aldı.

Türkiye gazetesi, ‘Güvence vermek hukukta olmaz’ sözüyle Yıldırım haberini sağ alt köşede dün kullanırken, bugün baraj tartışmasına ilişkin sözlerini ilk sayfada sol sütuna taşıdı.

Yeni Akit, dün Yıldırım için ‘ABD’ye giderken konuştu. Yıldırım’dan hodri meydan’ başlığıyla ilk sayfada altta bir sütun olarak haberi değerlendirdi. Bugün sağ köşe tek sütundan ise Pence ile yapacağı görüşme verildi.

Akşam gazetesi, ‘Pence ile üç kritik başlık’ başlığıyla dün Yıldırım’dan ilk sayfada küçük bir haber kullanırken, bugün ‘ABD ile ciddi sorunlarımız var, geride bırakmalıyız’ açıklamasını gördü.

Vatan gazetesi, dün ‘Oğullarının off shore hesabıyla ilgili akılları sıra yıpratacaklar’ başlığıyla Başbakan haberi verirken, bugün ‘Silahları geri alma zamanı’ başlığını kullandı. Haberler, manşet yanında değerlendirildi.

Habertürk gazetesi, Bahçeli’nin seçim barajına ilişkin sözlerine verdiği yanıt ile Başbakan Yıldırım’a sağ alt köşede yer verdi. Bu gazetede dün, Başbakan Yıldırım’la ilgili bir haber yer almadı.

Takvim gazetesi ise iki gündür Başbakan Yıldırım’dan ilk sayfada haber değerlendirmedi.

Posta gazetesi ise Pence görüşmesi ve Bahçeli yanıtıyla ilgili değerlendirdiği haberlere,ilk sayfanın altında yer verdi.

Karar gazetesi, baraj konusunda ‘Teklif getirsinler konuşalım’ haberini manşet altında değerlendirirken milat gazetesi ise manşet üstünde, ‘Hukuk devletinde olmaz’ başlığıyla ilgili küçük bir haber verdi.

Hürriyet ve Milliyet gazeteleri ise Yıldırım’ın Türk ABD ilişkileri ve seçim barajı ile ilgili yorumlarına ilk sayfanın altında gördü.

Yıldırım’ın ABD’deki temas ve açıklamaları, Cumhuriyet, Sözcü ve Birgün gazetelerinin ilk sayfalarında yer almadı.