Bayram öncesi, kurban keseceklere kötü haber

Bayram öncesi, kurban keseceklere kötü haber

Bu yıl kurban pazarlarındaki satıcılar maliyetlerindeki artıştan dolayı kâr edemediklerinden yakınırken, vatandaşlar ise geçen seneye göre 400 TL zamlanan kurbanlıklara alım gücünün yetmediğini söylüyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarlarındaki satışlar da hareketlenmeye başladı. Geçen yıl 700 liradan başlayan küçükbaş kurbanlıklar bu yıl 1200 liradan başlayıp, 2 bin 500 liraya kadar yükseldi. Büyükbaş kurbanlıkların bu yıl ki fiyatı ise, 8 bin lira ile 25 bin lira arasında değişiyor. Hem üreticinin hem de yurttaşın nabzını ölçmek için gezdiğimiz Zeytinburnu Kazlıçeşme’de kurulan kurbanlık pazarındaki satıcılar en çok, zamlanan yem fiyatlarından şikayetçi.

Yem büyük yük

16 yıllık satıcı Aşkın Kurt, geçen yıl 32-55 TL arasında değişen bir çuval yemin, bu yıl 75 TL’ye çıktığından dert yansa da yalnızca yem değil, tüm maliyetlerdeki artış geçen seneye göre yüzde 50 daha pahalı. Saman, yonca, çoban parası, nakliyat ve çadır kiraları derken satıcıların 10 günlük masrafı, getirdiği hayvan sayısına göre 60 bin TL’den başlayıp, 200 bin TL’ye kadar çıkıyor. Buna göre, 25 kilo gelen bir saman balyası geçen sene 10 TL iken, bu yıl 20 TL’ye çıktı. Satıcının 70 hayvanı varsa, tanesi 20 lira olan saman balyasından 100 a det satın almak zorunda. Bunun dışında satıcıları en çok zorlayan harcamalardan bir diğeri de çadırların kurulduğu belediyelere verilen kiralar. Kiraların geçen yıla göre 7-8 bin TL daha zamlı olduğunu anlatan Aşkın Kurt, “Geçen sene Zeytinburnu Belediyesi’ne verdiğimiz kira 13 bin TL iken, bu yıl 21 bin TL veriyoruz” dedi.

‘Bırakmayı düşünüyoruz’

Aşkın Kurt, “Öncelikle maliyetlerin düşürülmesini istiyoruz. Belediyelerin aldığı kiraların azaltılmasına da yardımcı ounsun. Özel mülk arazisinin kirası için 10 bin TL istenirken, belediyeler 15 bin TL istiyor” diye konuştu. Diğer yandan pazardaki her satıcı, kazançlarının her yıl azalmasından dolayı işi bırakmayı düşündüklerini anlatıyor. Tekirdağ Malkara’dan gelen Şaban Yılar, kazançlarındaki erimenin özellikle son 2 senedir daha da arttığına değinerek, “Bu bayramdan sonra satıcılık işini bırakan arkadaşlarımız yine artacak. Çiftçi silindi artık, üretici bitti” diyor.

Çadıra 200 bin TL gidiyor

Türk Lirası’nın dolar ve Avro karşısında ardı ardına değer kaybetmesi, mesleği ne olursa olsun herkesi olumsuz etkiliyor. Zeytinburnu’ndaki kurban pazarına Bingöl’den gelen ve çocukluğundan bu yana bu işi yapan bir diğer satıcı İlhami Kaçar, tüm giderlerini karşılamak için döviz borçlandığını anlattı.

Kaçar, 10 günlük çadır maliyetinin toplamda 200 bin TL’ye çıktığını ifade etti. Halihazırda 30 bin Avro borcu olduğunu aktaran Kaçar, “Son günlerde dolar ve Avro çok fazla yükseldi. Bunun faturası bize de ağır olacak” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı’nda ülke içinde kesilecek kurban sayısının çok büyük rakamlara ulaştığını belirterek, “4 günlük bayram döneminde kesilecek büyükbaş hayvan sayısı 101 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısı ise 135 ülkenin koyun varlığından daha fazla olacak” diye konuştu.