CHP'li Orhan Sarıbal: TRT çiftçiye yük olmasın

CHP'li Orhan Sarıbal: TRT çiftçiye yük olmasın

1984 yılında çıkarılan yasa ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, kullanılan elektrikten pay almaktadır. Yasaya göre tüketilen elektriğin yüzde 2’si TRT payı olarak kesilmektedir.

Aradan geçen 35 yılda, birçok kesim tarafından eleştirilen bu durum değişmedi. Özellikle AKP hükümetleri döneminde tarafsızlığını kaybeden ve iktidarın propaganda aracına dönüşen TRT’nin halkın kesesinden finanse edilmesi büyük bir haksızlıktır.

Bugün çok sayıda özel televizyon ve radyo kanalı kendi imkânları ile yayın hayatına devam ederken TRT’nin halkın sırtından geçinmesi kabul edilemez.

AKP döneminde tarım kesimi büyük bir kriz yaşamaktadır. Son dönemde yaşadığımız sebze enflasyonunun en önemli nedeni de tarım kesiminde yaşanan sorunlardır. Girdi fiyatlarındaki büyük artış nedeniyle tarım ürünlerindeki enflasyon artmakta. Pahalı girdiler nedeniyle üretim yapamayacak hale gelen çiftçi, ürettiğinden kazanamadığı için de büyük bir borç yükünün altındadır.

Çiftçinin önemli girdi maliyetlerinden biri de elektriktir. Çiftçinin yüksek girdi maliyetlerinin mutlaka azaltılması, yaşadığımız krizden çıkış için atılacak en önemli adımdır.

Bu nedenle çiftçinin kullandığı elektrikten TRT’ye pay verilmesi uygulanmasına son verilmelidir.

Orhan Sarıbal konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Bir soru önergesi ile çiftçinin kullandığı elektrikten TRT payı kesilmesi uygulamasının kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

Elektrikte TRT Payı uygulaması, 15.12.1984 tarih ve 18606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununa dayanmaktadır. Söz konusu elektrik kullanıcılarından elektrik tüketim bedelinin %2’si oranında TRT Payı alınması hükmü bulunmaktadır.  Tarımın ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği bu dönemde çiftçinin desteklenmesi ve zirai makine ve teçhizatlarının yenilenebilmesi için düzenleme yapılması şart olmuştur. Bu kapsamda;

1- Çiftçilerin tarımsal üretimde kullandıkları elektrikten TRT Payı alma uygulamasına devam edilecek midir?

2- 01.07.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7033 sayılı Kanun ile sanayi sicil belgesine sahip işyerlerinde TRT Payı kaldırılmıştır. Tarım ve hayvancılığın geldiği durum ortada iken, çiftçinin üretmesini teşvik etmek tüketicinin uygun fiyata ürün tüketmesini sağlamak amacıyla ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerin kullandığı elektrikten TRT Payının kaldırılmasını düşünmekte misiniz?

3- TRT, kamu yayıncılığı kapsamında tarım ve hayvancılık ile ilgili üretim yapan çiftçilerden bugüne kadar hangi tutarda gelir elde etmiştir?

4- TRT, tarım ve hayvancılığın ülkede gelişimi için 2018 yılı içerisinde çiftçi, tarım, hayvancılık gibi konularda kaç saat program yapmıştır?