Çocuklarda işitme cihazı ve testi

Çocuklarda işitme cihazı ve testi

İşitme cihazları, işitme kaybı olan çocuğunuzun, arkadaşları ve ailesiyle iletişim kurma, daha net biçimde konuşmayı öğrenme ve okulda öğretmenlerini anlama becerisini geliştirebilir.

İşitme cihazları işitme kaybı olan çocuğunuzun, arkadaşları ve ailesiyle iletişim kurma, daha net biçimde konuşmayı öğrenme ve okulda öğretmenlerini anlama becerisini geliştirebilir. İşitme kaybı, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahaleyle düzeltilemediğinde, işitme cihazı kullanmak iyi bir seçenek haline gelir. İşitme kaybı olan çocuklar için işitme cihazı, iletişimini geliştirmede, akademik zorlukları, konuşma ve dil gelişimindeki gecikmeleri azaltmada yardımcıdır.

Çocuklarda İşitme Testi 

Yenidoğan bebeklere genellikle hastaneden ayrılmadan önce işitme testleri yapılır. Büyük bebeklerde ve küçük çocuklarda ise işitme sorunlarını kontrol etmek için bir dizi farklı işitme testinden faydalanılabilir. Odyoloji bölümlerinde altı aydan büyük bebeklere ve çocuklara uygulanan ana testlerden bazıları şunlardır:

 

● Görsel Pekiştireç Odyometrisi: Genellikle altı aylıktan iki buçuk yaşına kadar olan çocukların işitme duyusunu test etmek için uygulanan test; bebeğinizin sesi, görsel bir ödülle ilişkilendirmesi yoluyla yapılır. 

● Oyun Odyometrisi: Bir buçuk ile beş yaş arasındaki küçük çocuklara uygulanan testte, kulaklık veya hoparlör aracılığıyla iletilen sesleri duyan çocuktan topları sepete atması gibi basit bir görevi yerine getirmesi istenir. 

● Saf Ses Odyometrisi: Nispeten büyük çocuklara uygulanan test, genellikle çocuğun okula başlamadan önce işitmesini taramak için kullanılan ve bazen tarama testi olarak da anılan testtir. 

● Kemik İletim Testi: Diğer testlerdeki hoparlör veya kulaklığa ek olarak, kulağın arkasına yerleştirilen küçük bir titreşim cihazı kullanımıyla uygulanan bir testtir. Sesi baştaki kemikler aracılığıyla doğrudan iç kulağa ileten cihaz sayesinde çocuğunuzun işitme sorunlarının kulağın hangi bölümünde ortaya çıktığını belirlemeye yardımcı olur.

● Timpanometri: Kulak zarının esnekliğini değerlendirmeye yardımcı olan bir testtir. Test sırasında çocuğun kulak girişine yumuşak kauçuk bir tüp yerleştirilip tüpten yavaşça hava üflenir ve içindeki küçük bir hoparlörden bir ses iletilir. Tüp, kulaktan geri dönen sesi ölçer.

 

Çocuğunuzun Yaşam Tarzına Uygun İşitme Cihazı Seçimi 

Odyologunuz, çocuğunuzun yaşı da dahil olmak üzere işitme kaybının derecesi, tipi, şiddeti, çocuğunuzun kulaklarının şekli gibi faktörlere bağlı olarak bir işitme cihazı önerebilir. Dijital işitme cihazları, cihaz içindeki çipe işitme kaybına bağlı olarak farklı frekans veya perdelerdeki ses derecesinin odyolog tarafından bilgisayarla belirlenmesine olanak tanır. Genel ses seviyesini artırıp azaltmanın yanı sıra, stereo sisteminin bas veya tiz kontrollerini yapma imkanı da verir. 

 

Bazı işitme cihazları, akıllı telefonlara ve Bluetooth özellikli cihazlara doğrudan bağlanarak çocuğunuzun kolayca müzik dinlemesini, TV'yi duymasını ve telefonda konuşmasını sağlar. Büyürken ve öğrenirken çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılayan işitme cihazı ve aksesuarlarının çocuğunuzun yaşam biçimiyle uyumlu olması hayati önem taşır. 

 

Çocuklar için En iyi İşitme Cihazı Çözümü: Si-Ser

Çocuğunuz için bir işitme cihazı seçme sürecinde göz önünde bulundurmanız gereken ipuçları şöyle sıralanabilir: 

1. Çocuğunuzun işitme kaybı ciddi boyutta ise büyük ve güçlü bir kulak arkası işitme cihazı modeli onun için en iyisi olabilir. Çocuklar, kulak içine gizlenebilen işitme cihazı modellerini seçmeye eğilimli olsalar da işitme cihazı küçüldükçe, özellikle el becerisi gelişkin olmayan çocuklar, cihazı takıp çıkarmakta zorluk yaşayabilir. 

2. Manuel ayarlama yerine, herhangi bir ayar gerektirmeyen dijital işitme cihazlarını tercih edebilirsiniz. Gelişmiş dijital işitme cihazları, ortama göre ses seviyesini ve mikrofon yönünü otomatik olarak ayarlayabilir ve dinleyicinin deneyimlerini yaşam tarzlarına göre nasıl optimize edeceğini öğrenir.

3. Uzaktan mikrofon teknolojisine uyumlu çocuk işitme cihazı, arka plandaki gürültülerin dikkatini dağıtmasnı önleyerek eğitimi sırasında çocuğunuzun iletişimini ve öğrenimini kolaylaştırabilir. Kalem, klips ve dokunmatik ekranlı uzak mikrofon gibi aksesuarlar eklemeye izin veren işitme cihazları, farklı ortamlarda ebeveyn ve öğretmenlerin işitme kaybı olan çocuklarla iletişim kurmasını kolaylaştırabilir.

4. Çocuğunuzun işitme cihazıyla rahat olduğundan emin olmanız gerekir. Bu, çocukların geri bildirimlerini iyi yorumlayan bir odyologun yardımcı olabileceği bir alandır. Uzman kişiler, işitme değerlendirme ve cihaz belirleme sürecinde doğru soruları sormayı ve gelen yanıtları doğru yorumlamayı bildiği için, çocuğunuzun işitme cihazının işlevsel olduğu kadar rahat olmasına da yardımcı olabilir.

Çocuğunuz için odyoloğunuzun tavsiyelerine uygun, gelişmiş teknolojik özelliklere sahip dijital işitme cihazı modelini Si-Ser güvencesiyle kolayca satın alabilir, işitme kaybı olan çocuğunuzun eğitsel ve sosyal hayatını konforlu hale getirebilirsiniz.