Dermokozmetik kullanılan bitkiler nelerdir?

Dermokozmetik kullanılan bitkiler nelerdir?

Bitkisel tedavi genel anlamda alternatif tedavi yöntemleri olarak kullanılmakta ve özellikle cilt problemlerine son derece faydalı sonuçlar üretmektedir.

Bitkisel tedavi genel anlamda alternatif tedavi yöntemleri olarak kullanılmakta ve özellikle cilt problemlerine son derece faydalı sonuçlar üretmektedir. Günümüzde yapılan araştırmalar bitkisel tedavilere olan ilginin arttığını ve deri hastalıkları başta olmak üzere birçok cilt problemlerinde aktif olarak kullanıldığını ortaya koymaktadır. Dermatolojik anlamda kullanılan bitkisel tedavilerin son derece büyük faydaları olduğu gibi kontrolsüz ve profesyonel destek almadan yapılan bitkisel tedavilerin ciddi yan etkilerinin olduğu da gözlemlenmiştir.

Bu yüzden özellikle dermatologlar ve fitoterapi uzmanları cilt tedavisinde bitkilerin kullanımına dair ayrıntılı bilgi sahibi olmalıdırlar. Fitoterapi genel olarak bitkisel anlamda tedavi uygulamalarını içermektedir. Çin ve Hindistan'da yaygın olarak kullanılan fitoterapi yöntemleri Avrupa ve dünyanın birçok noktasında da yaygınlık kazanmıştır.

Bitkisel tedavinin kullanılabileceği cilt hastalıkları

Bitkisel tedavinin kullanılabileceği cilt hastalıklarının başında akneler gelmektedir. Sivilce ve akne tedavisinde özellikle fındık ağacı ve dulavratotu başta olmak üzere halk arasında sıkça kullanılan birçok bitki bulunmaktadır. Elbette bu bitkilerin kullanım periyodu ve miktarı farklılık gösterir. Öte yandan yine akne tedavisinde meyve asitlerinin de faydalı olduğu bilinmektedir. Çay ağacı yağı da akne tedavisinde başarılı sonuçlar vermiş kuruluk ve yanma gibi yan etkileri ortadan kaldırmıştır.

Yara ve yanık tedavisinde kullanılan bitkiler
Dermatolojik olarak karşımıza çıkan hastalıklardan bir diğeri de yara ve yanık oluşumudur. Yara ve yanık oluşumunda kullanılan bitkisel ürünlerden biri de aloe veradır. Birçok ilaç firması ve birey yanık ve yara tedavisinde jel ve meyve suyu olarak üretilmiş olan aloe verayı kullanır. Yapılan araştırmalar ve klinik bulgular da aloe vera sürülen yara ve yanıklardaki yanma hissinin kaşıntının azaldığını ortaya koymuştur.

Öte yandan yara ve yanık tedavisinde kullanılan bir diğer bitki de aynısafa çiçeğidir. Aynısefa çiçeği antik çağlardan itibaren dokuları onarıcı bir etkisi nedeniyle tercih edilmektedir.

Uyuz ve bitlenme hastalıklarında kullanılan bitkiler

Dermatolojik olarak karşımıza çıkan bir diğer bir cilt problemi de uyuz ve bitlenmedir. Uyuz ve bitlenme tedavisinde en çok kullanılan bitki ise anason tohumudur. Anason tohumlarından elde edilen yağlar hem antiparaziter hem de antibakteriyel bir etki oluşturmaktadır. Beri taraftan anason tohumu yağının hamile bireyler tarafından kullanılması sakıncalı olabilmektedir. Bu nedenle hangi hastalık olursa olsun hastalıklarda kullanılacak olan bitkisel tedavilerin miktarları periyotları ve yöntemleri ile ilgili olarak profesyonel destek almak gerekmektedir. Bu profesyonel desteği bireyler özellikle fitoterapi uzmanlarından ve dermatologlardan alabilmektedir.

Venöz yetmezlik durumunda kullanılan bitkiler
Venöz yetmezlik tedavisinde kullanılan bitkilerin başında at kestanesi gelmektedir. At kestanesinden elde edilen kremlerin özellikle venöz yetmezlik hastalığında bacaklarda ayaklarda ve kasıklarda oluşan ağrıları büyük oranda giderdiği ve dolaşımı rahatlattığı ortaya konulmuştur.

At kestanesinden elde edilen kremlerin güvenilir aktarlardan veya eczanelerden temin edilmesi bireylerin Bu anlamda olası yan etkilerden korunmalarını sağlayacaktır. Sadece at kestanesi değil genel anlamda bitkisel olarak tedavi yöntemlerini uygularken güvenilir aktar eczane veya kuruluşlardan ilaçları temin etmek bireylerin sağlıkları için açısından oldukça önemlidir.

Cildi güzelleştiren ve kırışıklıklara iyi gelen bitkiler

Özellikle meyve asitlerinin cildi güzelleştirdiği ve kırışıklıklara iyi geldiği yapılan araştırmalar tarafından ortaya konulmuştur. Bu yüzden başta kayısı olmak üzere birçok meyvenin yağı özü ve püresi cilde sürülerek yapılan maskeler ve serumlar ile ciltteki kırışıklıkların azaldığı gözlemlenmiştir. Bu anlamda en başarılı sonuçları veren meyvelerden biri de nardır. Nar çekirdeği yağı soğuk pres bir yöntemle sıkılıp cilde uygulandığı takdirde ciltteki kırışıklıkları büyük oranda azaltacak ve cilde yumuşak ve ipeksi bir görünüm kazandıracaktır. Öte yandan kayısı meyvesinin püre haline getirilip cilde sürülmesi de kırışıklıkları azalttığı gibi cildin vitamin dengesini koruyacaktır.

Detaylı bilgi için dogalsaglik.com ve dogalsaglik.com/shop  adresini ziyaret ediniz.