Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Yapılar

Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Yapılar

Diyarbakır, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etme sıklığının arttığı kentlerden biridir. Turistik anlamda popülerliğini her yıl ikiye katlayan Diyarbakır, özellikle tarihi yapıları ile ön plana çıkıyor.

Diyarbakır, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etme sıklığının arttığı kentlerden biridir. Turistik anlamda popülerliğini her yıl ikiye katlayan Diyarbakır, özellikle tarihi yapıları ile ön plana çıkıyor. En eski yerleşim yerlerinden biri olması sayesinde çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Diyarbakır’da siz de eşsiz bir gezi süreci yaşayabilirsiniz. Eğer tarihi yerlere ilgi duyuyorsanız hemen İstanbul Diyarbakır uçak bileti alarak seyahatinizi planlamaya başlayın. Nereleri gezebileceğinize dair kısa bir liste hazırladık.  

Diyarbakır Surları  

Kentin belki de en çok ilgi gören tarihi yapılarının başında surlar geliyor. Yaklaşık olarak 5 km uzunluğa sahip olan Diyarbakır Suları kent merkezinden 7 km uzaklıkta görülebilir. Surların olduğu alana özel araçla ulaşabilir ya da toplu ulaşımı seçebilirsiniz. Bu arada Diyarbakır’da belediye otobüsü güzergahları hakkında bilgi almak için internetten faydalanabilirsiniz ve gezerken toplu ulaşımı da rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Diyarbakır Surları, dünyanın en uzun ikinci surları olarak biliniyor. Son derece güçlü bir yapıya sahip olması da ilgi çeken özelliklerden bir diğeridir.  

Hasan Paşa Hanı  

Kent merkezine 25 km uzaklıkta yer alan Hasan Paşa Hanı, Sokullu Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiş. İçerisinde medrese, cami ve kütüphane gibi pek çok alanın bulunduğu bu han, tarihi yerleri gezmekten hoşlananlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor ve haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. Bol miktarda fotoğraf çekmek isteyebileceğiniz bu hanı gezmek için kent merkezinden çok fazla uzaklaşmanız da gerekmiyor.  

Kervansaray  

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Kervansaray da Diyarbakır’ın en gözde tarihi yerlerinden biridir. Osmanlı döneminde inşa edilen ve o dönemde ticaretin nabzının attığı bir yer olan Kervansaray sadece yerli turistlerin değil yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği yerler arasındadır. Özellikle mimarisinin büyük ilgi çektiğini belirtmeliyiz. Diyarbakır’ın eskiden de ticaret yolu üzerinde bulunuyor olması nedeniyle inşa edilen Kervansaray, çeşitli dönemlerde restorasyon çalışmalarından da geçmiş.  Ancak orijinal mimarisine sadık kalındığından bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde ilk günkü halini görmeniz mümkün oluyor.  

Sülüklü Han  

Sülüklü Han, kent merkezine 7 km uzaklıkta bulunuyor. Yerli ve yabancı turistlerin gözde yerlerinden biri olan bu hana toplu ulaşımla da erişim sağlayabileceğinizi belirtelim. Hanın ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmiyor ancak 1600’lü yıllarda yapıldığının tahmin edildiğini söyleyebiliriz. Bu hanı ilginç kılan unsurlardan biri de bazalt taştan inşa edilmiş olmasıdır. Bu nedenle mimarisi kadar görüntüsü de turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.  

Ulu Cami  

Ulu Cami, Diyarbakır’ın en eski camilerinden biri olmakla birlikte kent merkezine de sadece 5 km mesafede yer alıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu cami de mimari yapısı ile ön plana çıkıyor. 500 metrekarelik bir alanda inşa edilen cami, yılın her gününde ziyaret edilebilir. Bu yapı M.S. 639 yılında inşa edilen Martoma Kilisesi’nin camiye dönüştürülmesi ile ortaya çıkan bir yapıdır. Bu nedenle hem iç hem de avlu bölümünde yüzyıllar öncesinin izlerini görmeniz mümkün olacak. Diyarbakır’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yapılar arasında bulunduğunu eklemek gerekir.  

Asur Kalesi  

Asur Kalesi de artık Diyarbakır dendiğinde ilk akla gelen tarihi yapılardan biri haline geldi. Kent merkezine 15 km uzaklıkta bulunan bu kaleye toplu ulaşımla erişim sağlayabilirsiniz. Mimari yapısı son derece farklı olan kalenin 25 metre yüksekliğe sahip olan heybetli bir duruşunun olduğunu da ekleyelim. Bu arada kale içinde kayaların oyulması ile yapılan bir tünel de bulunuyor. İç kısmında ise Asur krallarının mezarları var ve bu mezarları da ziyaret edebilirsiniz.  

Meryem Ana Kilisesi  

Kent merkezine 10 km mesafede yer alan Meryem Ana Kilisesi 3. Yüzyılda inşa edilmiş bir yapıdır. Zamanla çok fazla onarım görmüş olsa da halen Bizans döneminden kalma mimari detayları görmek mümkün olabiliyor. Kilisenin özellikle Roma tarzında yapılan kapı bölümünün ilgi çektiğini söyleyebiliriz. Kilise içerisinde dönemin azizlerinin anıtları da var. Görülmeye değer çok sayıda detay yakalayabileceğiniz tarihi yapılardan biri olduğunu belirtmeliyiz.  

Diyarbakır’daki diğer tarihi yerleri de ziyaret etmek isterseniz hemen Pegasus internet sitesine uğrayarak en uygun uçak bileti seçeneklerine göz atmaya başlayın. Ucuz uçak bileti dendiğinde ilk akla gelen Pegasus oluyor ve acele ederek siz de biletinizi yüz güldüren fiyata alabilirsiniz.