Doğu Ekspresi ile Kars Yolculuğu

Doğu Ekspresi ile Kars Yolculuğu

Son yıllarda popülaritesi hızla artan, ünlü suç romanı yazarı Agatha Christie romanına bile konu olmuş bir tren; Doğu Ekspresi. Aslında Doğu Ekspresi, bildiğimiz kompartımanlı bir uzun yol treni.

Son yıllarda popülaritesi hızla artan, ünlü suç romanı yazarı Agatha Christie romanına bile konu olmuş bir tren; Doğu Ekspresi. Aslında Doğu Ekspresi, bildiğimiz kompartımanlı bir uzun yol treni. Ankara-Kars güzergahında, dört ayrı tipte vagonu ile çalışan bir tren. Popülerliğinin bu kadar artmasının en büyük sebebi; geçtiği Ankara-Kars güzergahı boyunca, Anadolu’nun tüm güzelliklerini görme ve tanıma fırsatı yakalıyor olmasıdır. Tabii bir de popülerliğinin arttığı sıralarda uygun olan bilet fiyatlarını da buna dahil edebiliriz. Zira, uygun fiyata pek çok güzellik ile tanışmak, gezgin turistler için bulunmaz bir fırsattır.Ayrıca birbirinden güzel Kars en iyi oteller, size burada gönlünüzce konaklama imkânı sunar.

İki Ayrı Tren Biri Daha Az Duraklı

Talep yoğunluğu olduğu için yetkililer bu talebi karşılamak adına iki hat oluşturmuşlardır. Bunlar Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’dir. Doğu Ekspresi, vagonlarında yatak bulunmayan ve 50 durak giden bir trendir. Turistik Doğu Ekspresi’nde 29 durak bulunur. Ayrıca vagonlarında yatak bulunur. Bu durak farkının sebebi ise turistler daha fazla yer ziyaret edebilsin diyedir.

Fiyat Durumu

Klasik Doğu Ekpresi’nin bilet fiyatlarında yaş ve mesleklere göre indirimler bulabilirsiniz. Buna karşın Turistik Doğu Ekspresi’nde tüm yaş grupları ücrete dahildir. Bilet fiyatları 650 TL’dir. Çeşitli tur firmalarının Doğu Ekspresi programları ile fiyatlara ve paketlere ulaşılabilmektedir.

Vagon Farkı

Turistik Doğu Ekspresi’nde; Pulman, Örtülü Kuşetli ve Yataklı olmak üzere üç vagon vardır fakat klasik Doğu Ekspresi’nde sadece pulman ve örtülü kuşetli vagonlardan bulunmaktadır.

Güzergâh ve Temel İhtiyaçlar

Trenler, Ankara’dan hareket etmekte ve Kars’a varmaktadır. Yolculuk sırasında, turistik olarak ayrılan türdaşına göre daha kısıtlı mola süreleri olsa damevcudundaki bir adet yemek vagonunda, günün her saati yemek ihtiyacı giderilebilmektedir.

Alkol veya tütün ürünü satışı bulunmamaktadır. Yolculuk başlamadan önce, her ihtimale karşılık abur cubur, çeşitli atıştırmalıklar ya da meyve vs. çantaya konulmalıdır. Neticede yol uzun ve herkesin yolculuk sırasında atıştırma zamanı yapmak isteyenler olacaktır. Tüm bunların yanında trende internet bulunmamaktadır. Telefonlar da bazı duraklardaki baz istasyonu sorunundan ötürü nadiren de olsa çekmeyebilmektedir.

Patili Dostlar ile Yolculuk

Yolculuk esnasında eşlik etmek için patili dostlarımızdan herhangi biri geldiyse, onlara ayrılan pulman vagonlarda seyahate eşlik etmek durumundalar. Zira evcil hayvanların sorumluluğu sahiplerine aittir ve sahiplerinin gözetimi altında kalmalıdırlar.

Hijyen & Lavabo Kullanımı

Yolculuk başında, vagonlardaki tuvalet ve lavabolar temiz olarak hazır bulunmakta. Yolculuğun ilerleyen zamanlarda yolcuların kullanım şekillerine ya da yoğunluğa göre bu hijyen durumu negatife doğru dönebilmekte. Ekspresin vagonlarında bulunan tuvalet ve lavabolarındaki temizlik trafiklerinin sık ve detaylı kontrol edilmediğini belirtmekte fayda var.

Kompartmanlar; Kompartman temizlikleri de yolculuk öncesinde sağlanıyor ve yolcular için hijyenik olarak sunuluyor. Yine de trenlerin eski oluşu, yıpranmış vagonlar gibi sebeplerden ötürü gözlere temiz gözükmeyebiliyor. Lavabo ve kaldığınız kompartıman konusunda kişisel hijyen sağlamak adına kişisel hijyen ürünlerinin bir çantada hazır bulunması önemlidir.

Nevresimler; Turistik Ekspres ya da Klasik Ekspres yolculuklarında, örtülü kuşetli veya yataklı vagonlarda seyahat ediliyorsa; nevresimler yıkanmış, ütülenmiş ve düzenli şekilde katlanmış olarak yolculara teslim edilmektedir.

Yolculuk Güvenliği

Yolculuk boyunca değerli ve kişisel eşyaların güvenliği için yolcular, tüm kompartımanın biletlerini satın alarak yataklı kompartıman gibi kişisel bir alana çevirebilir.

Pulman kompartımanlarda ise mutlaka eşyaların, yolcunun yanında ve gözetiminde durması gerekmekte.

Valiz Muhafazası

Valizlerin; pulman kompartmanda yolcunun yanında kalması gerekir. Sırt çantaları için baş üstü rafları mevcuttur. Bunun dışında kuşetli ya da yataklı vagonda seyahat ediliyorsa, boş kalan yatak üzerinde muhafaza edilebilir.

Yolculuk Sırasında

  • Erzurum’a yaklaşılırken, trendeki görevlilere bildirilerek Cağ Kebabı siparişi verilebilir.
  • Kayak gibi kış sporları ile uğraşılıyorsa; Erciyes, Sarıkamış, Palandöken gibi kış sporu merkezilerine ulaşım imkânı mevcut.
  • Kuşetli ve yataklı vagonlarda ses veya gürültü sıkıntısı yaşanmazken, pulman kompartmanda ses ve gürültü artabiliyor.
  • Koltuklar, ranza yatak oluyor. Sert olsalar da konfor seviyesi kişiden kişiye değişir.

Doğu Ekspresi Rota

Tren, pek çok lokasyondan geçse de Kars’a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler vardır. Bu yerlerin başında Ani Harabeleri yer almaktadır. İlk keşfi 1800’lerde başlayan Ani Harabeleri, bir ören yeridir ve çeşitli hanedanlıklara ev sahipliği yapmıştır. Bir yer altı şehri vardır, içerisinde 823 yapı ve mağara vardır. Harabelerin içindeki sekiz kilise ve bir cami, eserlerin en bilinen ve en önemli olanlarındandır.

Gezi rotasının bir sonraki yönü olarak, Kars ilinin doğal güzelliklerinden biri olan Çıldır Gölü ve bir diğer yön olarak ise Kars sembollerinden olan Kars Kalesi, mutlaka görülmesi yerlerdendir. Bu mekanları doyasıya yaşamak için Kars otelleri seçenekleri arasında sizin için uygun olanı seçebilirsiniz.

Kaz eti, Kafkas yemekleri ve Hıngel başta olmak üzere yöresel yemeklerin tadına bakılmalıdır. Kars, bir kaz cenneti diyebiliriz. Bu nedenle, yoldan geçerken kaz sürülerine denk gelindiğinde, şaşırılmamalıdır.

Tüm yemekleri yedikten sonra, yapacak etkinlik ararken peynir tadımına gidilebilir. Meşhur Kars Gravyer Peyniri başta olmak üzere tüm yöresel peynir çeşitleri denenebilir ve satın alınabilir. Zira Kars dahil tüm illerimizde kahvaltının yıldızı peynirdir. Peynir tadarken ya da satın alırken yanında Kars Balı da almalısınız. Zira Kars 650’den fazla çeşit bitkiye ev sahipliği yapmaktadır ve bu çiçeklerden ortaya çıkan bal ise lezzetlidir.

Konaklama

Her turistik ziyarette olduğu gibi, Kars ziyaretinde de konaklama önemli bir unsurdur. Bu konuda eğer yanında kalacak bir aile bireyi, arkadaş evi gibi alanlar yoksa en sağlıklı çözüm otellerdir. Doğu Ekspresi ile Kars Merkez Otogarı’na vardıktan sonra, gara yürüme mesafesinde Kars otelleri mevcut bulunmaktadır.

Turistik merkezler aracılığıyla, bu ilde her bütçe ve isteğe Kars uygun konaklama bulunmaktadır. Eğer ucuz ve temiz olan yerler ilk tercih ise öğretmen evleri ile misafirhanelerin kapıları da turistler için her zaman açıktır.

Konaklama konusunda, her seyahat öncesi olduğu gibi ayarlamalar önceden yapılmalıdır. Kars, turist sirkülasyonunun fazla olduğu bir yer olduğundan bu konuda özellikle dikkat edilmelidir. Nitekim, her şeyi önceden ayarlamak açıkta kama riskini ortadan kaldırır. Böylelikle rahat, stresten uzak bir tatil deneyimi yaşanmasının önünü açar. Ayrıca Kars otel fiyatları hakkında daha önce araştırmayapmalısınız. Bu sayede kendi bütçenize en uygun Kars otelleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Peki hangi otelde ya da misafirhanede kalacağınızı nasıl belirlemelisiniz? Rezervasyon yaptırırken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Kalacağınız Kars otelinin merkezde, merkezde değilse de merkeze yakın bir lokasyonda olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
  • Rezervasyon için aracı olan kuruluşlar, turizm şirketleri aracılığı ile gidiyorsanız; bilgilerin güncel ve doğru olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Erken rezervasyon fırsatlarına takip etmeli, erken rezervasyon yaptırmalısınız.
  • Siteler aracılığı ile rezervasyon işlemi yaptıysanız, gizlilik sözleşmelerini mutlaka okumalısınız.
  • Kars otelleri arasında yıldızlı olanları tercih ediyorsanız bunun için bir araştırma yapmalısınız.
  • Ekstra ücretler var mı? Varsa nelerdir? Bu gibi soruların cevaplarını araştırmalısınız.
  • Menü ve hizmetleri öğrenmelisiniz.

Kars otelleri size çeşitli imkanlar sunar. Elbette tek başınıza, eşinizle ya da ailenizle konaklayacağınız zaman buna uygun bir Kars oteli seçmeye özen göstermelisiniz. Neyse ki şehir içinde pek çok Kars oteli seçeneğiniz bulunuyor. Bu sayede tatilinizi doyasıya yaşayabilirsiniz.