
Dubai’de nasıl iş bulunur?
Artık dünyanın her yerinde iş bulmak mümkün. Yeterli donanımı olan herkes istediği işe başvurabilir. Doğal olarak çalışanların yüksek maaşlar aldığı ülkeler öncelikli tercih sebebi oluyor.
Dubai’de iş bulmak için iyi bir İngilizce CV hazırlamak ilk adımdır. Bunun için adayların kendilerine en uygun CV formatını arayıp bulmaları lazım gelir. Unutulmaması gereken CV’nin başında “hakkımda” kısmının yer almasıdır. Burası kısaca adayın kendisini anlattığı kısımdır.
Burada ne yazılacağını anlamak için hakkımda kısmı örnek formatlarına bakılabilir. Kendinizi kısaca anlattığını bu bölümde, işi ne süredir yapığınız, hangi özelliklere sahip olduğunuzu birkaç kelime ile özetlersiniz.
Birleşik Arap Emirlikleri içinde yer alan Dubai Şeyhliği’nin başkenti Dubai’de neredeyse herkes İngilizce konuşmaktadır. Bundan dolayı CV’nizi İngilizce hazırlamanız gerekecektir. Ancak işe alımlar esnasında Arapça bilinmesi de artı bir durumdur.
Ülkenin ana dili Arapça olduğu için, çok uluslu şirketler ile olsa çalışanlarının yerel dili bilmesi herkesin işine gelmektedir.
İş arama platformları
Dubai’de iş bulmak için öncelikli olarak internete bakılabilir. Zaten burada iş yapan şirketlerin pek çoğu LinkedIn üzerinden ilanlar vermekte ve headhunterlar da burada uygun adaylara bakmaktadır.
Bunun dışında dubaicareers.ae, indeed.ae, gulftalent.com, bayt.com, naukrigulf.com iş arama için uygun adreslerdir.
İş başvuruların %99’u İngilizce olarak verilmektedir. Oldukça küçük bir kısmı ise Arapçadır. Bundan dolayı bir adayın İngilizcesinin iyi olması oldukça önemlidir.
Dikkat edilmesi gereken bir durum dolandırıcılardır. Kimi Facebook sayfaları insanları Dubai’de iş bulma vaadi ile kandırarak paralarını almaktadır. Bundan dolayı iş bulma hizmeti verdiğini söyleyen hiçbir yere para gönderilmemesi önemlidir.
İş ilanı bulunan şirketlerin de internet sayfalarına girerek daha fazla bilgi alınabilir. Bu sayede iş başvurusu için hazırlanan CV ve niyet mektubu daha güçlü hale getirilir.
Dubai’de işe alım süreci
İş başvurularının ilk adımının olumlu sonuçlanması durumunda aday ikinci aşamaya geçer. Tüm dünyada olduğu gibi Dubai’de de ikinci aşamadan itibaren görüşmeler başlar. Bu görüşmelerde de insan kaynaklarından bir kişi ve bölümün müdürü katılır. Kimi görüşmelere genel müdürün girdiği de bilinmektedir.
Şirkete göre işe alım görüşmelerinin sayısı değişebilir. Bazı noktalarda bu görüşmeler beşe kadar da çıkabilir. Bütün görüşmelerin olumlu geçmesi halinde adaya içinde kira ve diğer giderleri ile birlikte önerilen maaşın yazdığı bir teklif gider. Teklifin içinde sağlık sigortası bilgileri ve izin günleri de vardır.
Dubai’de normalde bir kişinin 30 gün yıllık izni vardır. Bunun dışında 15 gün hastalık için 15 gün de Hac’ca gitmek için izin alınabilir. Bütün bu izinler ücretlidir.
Bu teklif üzerine kişi ister konuşabilir ya da imzalayıp kabul ettiğini belirtir. Fakat, anlaşma imzalandıktan sonra işe hemen başlanması mümkün değildir. Kişinin bürokratik süreci beklemesi gerekir.
Dubai’de işe alımların bürokratik süreci
Bir şirket ile anlaşma imzalanması sonrasında, şirket yeni çalışanı için çalışma izni çıkartır. Bu iznin çıkması durumunda kişi pasaportu ve elindeki yazı ile ülkeye girer. Sonrasında internet üzerinden imzaladığı belgeyi bir de ıslak imza ile tasdik eder.
Sonrasında ise oturum izninin çıkması için bekler. Oturum izni çıkmadan bir kişinin Dubai’de ev tutması mümkün değildir. Ancak iş yerleri bu süreçte çalışanlarını otellerde ağırlarlar. Oturum izni dışında Emirates ID denilen bir belge alınır. Bu belgeler ile ev tutma hakkı olur.
İki belge de genelde iş sözleşmesi kadar geçerliliğe sahiptir. Ne var ki iş sözleşmesi iki yıldan uzun olsa da kartların en uzun geçerlilik süresi iki yıldır.
Aile için oturum izninin alınması
Bir kişi Dubai’de çalışma hakkı elde ettiği zaman Ameer ofisine giderek ailesi için de başvuruda bulunabilir. İlk başvuru pahalı olsa da sonrasında oturumların uzatılması o kadar pahalı olmaz.
Erkekler eşleri ve çocukları için 2 yıla kadar oturum izni çıkarabilir. Bir kadının iş bulması noktasında ise eşi için alabileceği en uzun oturum izni bir yıldır.
Sözleşme süreleri
Dubai’de yapılan bütün iş sözleşmelerinde ilk 6 ay deneme süresi olarak kabul edilir. Bunun anlamı, iş yeri çalışana bir gün önceden kendisini işten çıkaracağını söyleyebilir. Aynı durum çalışan için de geçerlidir. İlk altı ayın ardından ise iş yerinin üç ay önceden çalışana haber vermesi gerekir. Tabii iş yeri, çalışanın üç aylık maaşını peşin ödeyerek bu sürenin hızlıca bitmesini sağlayabilir.
Şayet çalışan da işten ayrılmak istiyorsa üç ay önce haber vermesi gerekir. Benzer şekilde üç aylık maaşını yatırıp ayrılması da mümkündür. Mevcut bir sözleşmenin yenilenmesi halinde ise bu tür bir deneme süresi yoktur.
Dubai’de işten çıkmanın büyük bir dezavantajı vardır. Bir kişi işini kaybetmesi halinde en fazla bir ay içinde ülkeyi terk etmek ya da yeni iş bulmak zorundadır. İşi olmayan birinin Dubai’de bir aydan fazla süre kalmasına izin verilmemektedir.
Dünyanın en fazla ziyaret edilen 10 şehri arasında yer alan Dubai için herkesin çalıştığı şehir demek doğru olur. Hizmet sektörünün oldukça geliştiği bu bölgede turistlere hizmet için çalışan pek çok insan bulunur.
Dubai’yi turist olarak ziyaret etmek
Dubai’ye sadece çalışma sebebi ile gitmek gerekmez. Pek çok insanın ziyaret ettiği bu şehir turistler için de pek çok güzelliğe sahiptir. Son derece modern bir şehir olan Dubai’de yollar geniştir ve araba kiralayarak gezmek oldukça kolaydır.
İster seyahat öncesi isterse de şehirdeyken geçerli ehliyeti olan herkes araba kiralayabilir. Dubai’de aranılan her türde arabayı bulmak ve kiralamak mümkündür. Bu arabalar içinde Ferrari, Lamborgini, Porsche gibi oldukça lüks arabalar da bulunur.
Ticaret odaları arası anlaşma
2024 yılı içinde Dubai Ticaret Odası ile İstanbul Ticaret Odası iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma uyarında iki tarafın pek çok alanda iş birliği yapması mümkün olacak.
İstanbullu iş insanlarının açacağı yeni iş yerleri ve girişimlerde Türk çalışanların iş bulması olasıdır. Bu sebeple iş arayan ve Dubai’de çalışmak isteyen kişilerin bu bölgeye yatırımı planlayan şirketleri takibe alması iyi olur.
Mesela Türkiye’nin ilk tatlı ve şekerleme firmalarından olan Hafız Mustafa, İstanbul’da 500 metrekarelik bir mağazaya sahipken, Dubai’de 2000 metrekarelik bir yer açtı. İlk yurtdışı mağazasını Dubai Mall’da açan firma, bu tür girişimleri olan şirketlerden sadece bir tanesi.
Dubai çalışma saatleri
Bölgenin çalışma saatleri özel sektör ile devlet daireleri arasında büyük farklılık gösterir. Öncelikle devlet dairleri Cumartesi ile Çarşamba günleri arasında, saat 7:30 – 14:30 arası açıktır.
Özel şirketlerde ise çalışma günleri farklılık gösterir. Şirketler genelde sabah 8:00 ile 13:00 arası çalışmaktadır. 14:00’e kadar öğle arası verildiği ve sonra 14:00 ile 17:00 arası çalışılması normaldir.
Barmenlik, garsonluk, inşaat işçiliği, marangozluk ya da doktorluk yapanlar için ise çalışma saatleri farklıdır.
Bir kişinin hangi günler, hangi saat aralıklarında çalışacağı veya en azından mesailerinin kaçar saat olacağı sözleşmesinde yazar. Bundan dolayı iş teklifi alındığı vakit sözleşmeye iyice bakılması gerekir.
Farklı kültürlere alışmak
Gerek beyaz gerekse mavi yakalı işlerde alım yapılan Dubai’de başta söylediğimiz gibi İngilizcenin iyi olması gerekmektedir. Ayrıca Arapça bilmek işleri kolaylaştırabilir. Hizmet verilecek müşterilerin konuşacağı dili bilmek ise bir avantajdır.
Maaşların dünya ortalamasına göre yüksek olduğu bölgede iş yerlerinde farklı kültürlerden insanlar bulunur. Bundan dolayı farklı kültürlere adapte olmak ve onlar ile iyi geçinmek gerekir. Hem Arap kültürüne hem de çalıştığı diğer ülkelerden insanların kültürüne kolaya uyum sağlayan kişilerin iş akitleri daha uzun sürmektedir.
Bütün bunların olması için öncelikle kişinin Dubai’de kendisine uygun bir iş bulması ve ardından iyi bir başvuru yapması gerekir. Bu noktada CV’nin formatı önem kazanır. Kişi kendisini en iyi şekilde ifade edecek ve diğer adaylardan öne çıkaracak bir CV’ye sahip olmalıdır.
İnternet üzerinde yapacağı araştırmalarda bu konularda iyi örnekler bulacaktır. Sonrasında ise motivasyon mektubu hazırlamalı ve isteniyorsa önceki iş yerlerinden referanslar göstermelidir.
Başvurusu ilk aşamayı geçen adayların mülakatlara iyi hazırlanması ise esastır. Unutulmaması gereken genelde Dubai’de işe alım için internet üzerinden görüşmeler yapıldığıdır. Adayın bu noktada hem şirketi tanıması hem de kendisine sorulabilecek olası soruları iyice düşünmesi gerekir.
Bütün süreçleri başarı ile atlatan bir kişi ise çok da uzun olmayan bir zamanda Dubai’de kendisine ait bir hayat kurmaya başlar.