Ekonomi Nedir?

Ekonomi Nedir?

Ekonomi ülkelerin gelişmişlik seviyesini, milli gelirini ve toplumun refah düzeyini gösteren; geleceğe projeksiyon tutan bir veriler bütününü ifade ediyor. Ekonominin anlamı, faydaları, bileşenleri hakkında merak ettiğin sorulara yazıda yanıt bulabilirsin

Ekonomi ülkelerin gelişmişlik seviyesini, milli gelirini ve toplumun refah düzeyini gösteren; geleceğe projeksiyon tutan bir veriler bütününü ifade ediyor. Ekonominin anlamı, faydaları ve bileşenleri hakkında merak ettiğin tüm sorulara bu yazıda yanıt bulabilirsin.

Ekonomi en mikro haliyle bireylerin, makro ölçekte ise ülkelerin finansal ve ticari faaliyetlerini kapsayan bir kavram. Arz-talep, gelir-gider ve üretim-tüketim gibi ikililer arasındaki dengeleri verileştiren ekonominin etkisini hayatın her alanında görmek mümkün. Ülkelerin gelişmesi ve sosyal refahın artmasının doğrudan bağlı olduğu ekonomi hakkındaki bilgilerini genişletmenin ve güncellemenin şimdi tam sırası!

1. Ekonomi Nedir? Nasıl İşler?

e1.png

Ekonomi, en geniş anlamıyla bir ülkenin ya da bir insanın emek, sermaye, üretim ve tüketim dengelerini açıklayan bilim dalına deniyor. Yaşamsal ve ticari ihtiyaçları karşılamadaki her türlü maddi faaliyet ekonominin alanına giriyor. İktisat kelimesiyle eş anlamlı olarak da kullanılan ekonomi kavramı, mevcut kaynakların belirli bir sistem içerisinde ölçülü ve tutarlı biçimde kullanılmasıyla işlerlik kazanıyor.

Ekonominin işleyişi değer yargılardan ve sosyal algılardan bağımsız olgusal ve somut verilerle ilerliyor. Artı değere odaklı olan ekonomik işleyiş, kaynakların yönetimi, üretimin optimizasyonu ve giderlerin dengelenmesi gibi belirli planlanlar çerçevesinde yürütülen sistemler bütününü ifade ediyor.

2. Ekonomik Takvim Ne Demek?

e2.png

Ekonomik takvim adlandırması, finans dünyasında yaşanan iktisadi gelişmeleri güncel olarak ve yakından takip etme imkanı sunan çeşitli tablolar için kullanılıyor. Ekonomik takvim üzerinde veriler günlük, haftalık, aylık, yıllık ve çeyrek dönemler halinde ifade ediliyor. Ekonomik takvim yapısı sayesinde genel veya özel iktisadi gidişatın dünü ve bugünü arasında korelasyon kurulabiliyor ve daha isabetli yatırım kararları alınabiliyor.

Ekonomik takvim verilerini majör ve minör olarak iki başlık altında incelemek mümkün. Majör veriler TEFE-TÜFE kararları, işsizlik oranları, merkez bankası açıklamaları ve kararları, enflasyon verileri ve gayri safi milli hasıla gibi daha genel kapsamlı başlıkları barındırıyor. Minör veriler ise PMI (Purchasing Managers’ Indices: Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verileri, konut satışları ve tüketici güven endeksi gibi konularda bilgi sunuyor.

3. Başlıca Ekonomi Dalları Neler?

e3.png

Ekonomi hem bilim olarak hem de finans dünyasındaki aktif kullanımında belli başlı dallara ayrılıyor. Başlıca ekonomik dallarını şöyle açıklamak mümkün:

  • Makroekonomi: Global ekonomi ve ülke ekonomisine dair makro ölçekli etkilere sahip ekonomik verileri içeriyor. GSYİH, işsizlik oranları, enflasyon gibi konular makro ekonominin inceleme alanına giriyor.
  • Mikroekonomi: Mikroekonomi, etki alanı daha küçük ölçekli olan finans konularına dair verileri içeriyor. Piyasaların güncel hareketliliğini, arz talep dengelerini ve şirketlerin büyüme eğilimini mikroekonomi üzerinden takip etmek daha kolay oluyor.
  • Uluslararası ekonomi: Uluslararası ekonomi döviz kurlarındaki değişim, dış ticaret hareketleri ve ticari ilişkilerde uygulanan tarifeler ile ihracat-ithalat dengesi gibi konular üzerine veriler sunuyor.
  • Kalkınma ekonomisi: Ülkelerin gelişme hızları, kalkınma ve büyüme ivmeleri; gelişmiş, gelişmekte olan ya da az gelişmiş olarak sınıflandırılması gibi başlıklar, kalkınma ekonomisinin ana konuları arasında yer alıyor.

4. Ekonominin Temel Kavramları Hangileri?

e4.png

Ülkelerin refahını ve büyüme eğilimlerini belirleyen, global ölçekte arz-talep dengelerini kuran, insan yaşamına mikrodan makroya her aşamada etki eden ekonomi hakkında bilgi sahibi olmanın fayda sunacağı belli başlı temel kavramlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Arz ve talep dengesi: Arz piyasadaki ihtiyaç ve isteklere karşılık sektörlerin verdiği yanıtlar olurken, talep de tüketici ve üreticilerin ihtiyaç ve isteklerine işaret ediyor.
  • Rekabet: Ekonomik canlılık ve fırsat hareketliliği için oldukça gerekli bir durum olan rekabet, piyasalardaki kalite ve maliyet ayarlamalarının tüketici lehine olmasını sağlıyor.
  • Enflasyon ve faiz: Enflasyon ülkedeki alım gücü, üretim ve tüketim olanakları hakkında bilgi verirken faiz oranları da borç alan ve borç veren arasındaki ekonomik dengeleri belirleme konusunda etki gösteriyor.
  • Fırsat maliyeti: Ekonomik bir hedefe ilerlerken vazgeçilmesi gereken fırsatların değerini ifade ediyor. Ekonomik büyüme ve istikrar için fırsat maliyeti hesaplarının doğru yapılması büyük önem taşıyor.

5. Ekonomi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak Neden Önemli?

e5.png

Ekonomi hakkında bilgi sahibi olmanın temel önemini kaynakların efektif kullanımı, fayda-maliyet analizi ve dengeli bir pazar/piyasa inşası olarak açıklamak mümkün. En küçük ölçekte bireysel ihtiyaçlardan doğan ekonomiyi yönetmekle aile ekonomisi (ev ekonomisi), şirket ekonomisi, ülke ekonomisi ve ülkeler arası ekonomi olarak ilerleyen makro ölçekli ekonomilere kadar tüm ekonomik planlar, birbiri üzerinde güçlü bir domino etkisi gösteriyor.

Özetle; ülke ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmadan aile ekonomisini sürdürmek ya da farklı bir ifadeyle bireysel ekonomik davranışları makroekonomiden bağımsız düşünmek mümkün değil. Bu doğrultuda sen de ekonomik verileri güncel bir şekilde takip ederek, spekülasyondan ve hatalı bilgilerden arındırılmış ekonomi haberlerine göz atarak kendine efektif ve büyüme odaklı bir finansal hedef tablosu oluşturabilirsin.

 

Ekonomi hakkında bilgilerini güncel tutmak istiyorsan en güvenilir ekonomi haberleri ve canlı veriler için Midas sana yeter! Şimdi Midas sayfalarında gezinmeye başla ve ekonomi dünyasının nabzını tut.