Eminönü'ne Bayram uğramadı: İşler kesat

Eminönü'ne Bayram uğramadı: İşler kesat

Bayram için ucuz alışverişin adresi Eminönü artık ucuz değil... Mahmutpaşa esnafı 40 TL'lik pantolonu 20 TL'ye satsa da alıcı yok. Bayram ziyaretlerinde götürülen baklava artık lüks. Fıstıklı baklavanın kilogramı 70 TL olurken içinde fıstık olan ürünlere yaklaşılmıyor. Antep fıstıklı drajenin kilogramı 100 TL'ye satılıyor.

Kapalıçarşı’da tatlıcı dükkanı olan esnaf Aydın Akbulut geçen seneye göre işlerin düşük olduğundan şikayetçi. Akbulut, “Eskiden daha çok iş yapıyorduk ama insanlar artık uyandı. Şekerleme alışverişlerini ambalajlı bir şekilde büyük marketlerden yapıyorlar” diyor.

Bayram misafirleri için şeker alacaklara da tavsiyelerde bulunan Akbulut, “Şeker alırken müşteri şekerin kağıda yapışıp yapılmadığına dikkat etmeli yapışan şeker eskidir ve kötüdür” diyor.

Geçen sene çarşıya 40 TL’den giren antep fıstığının kilogramı bu sene 100 TL’ye kadar çıkmış.

Mısırçarşısı’ndan biraz yukarıda da işler istendiği gibi değil. Mahmutpaşa’da mağaza sahibi olan Nurettin Ceylan sabahtan öğleye kadar 300 TL kazandığını bayram öncesi için bunun iyi bir miktar olmadığını söylüyor. Ceylan, “40 liralık pantolonu 20 tl ye veriyoruz yine gitmiyor. Saat 1 daha 300 lira yapmışım. Piyasalar berbat tekstil bedava. Etin kilosu 50 tl takım elbise 150 tl . Çarşıya baktığınızda insan dolu ama elbise alan kimse Yok insanlar sadece gezmeye gelmiş” diyor.

Antep fıstığından dolayı fıstıklı baklavanın fiyatı 70 TL’nin üzerine çıkmış durumda. Fakat Mısırçarşısında hala 55-60 TL arasına kaliteli baklava bulmak mümkün. Baklava ustası Adem Fedai “Şu an yapmış olduğumuz bir zam yok ama öyle söylentiler var. Önümüzdeki günlerde fiyatlar belli olacak” diye konuştu. İstanbul’un bazı bölgelerinde baklavanın kilogramı 70 TL’yi aşıyor.