Gümrükleme İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Gümrükleme İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Gümrükleme, dünya üzerindeki tüm ülkelerin uyguladığı ülke giriş ve çıkışlarında uygulamış olduğu prosedür kurallarıdır.

Gümrükleme, dünya üzerindeki tüm ülkelerin uyguladığı ülke giriş ve çıkışlarında uygulamış olduğu prosedür kurallarıdır. Tüm devletler uluslararası geçerli olacak şekilde kurallarını uygulamaktadır. Gümrük işlemleriyle ülkeler birbirlerine kural ihlali yapmadan ticari ilişkilerini sürdürürler.

Devletler birbirlerinin gümrük işlemlerini iyi bilmeli ve kurallara bağlı kalarak işlem yaparlar. Buna göre her ülkenin kendine özgü bazı kuralları vardır. Gümrükleme devlet sınırlarında ürün giriş çıkışlarında yapılan bazı işlemlere denilir.

Devletler birbirlerinin sınırlarına girerken birtakım kurallar uygulanır. Bu kurallar çerçevesinde birbirlerinin sınırlarına girildiğin gümrük işlemleri yapılır. Gümrük işlemleri bir iş akışı sırasına göre gerçekleşir. Buna göre yurtdışından bir ürün geldiğinde sırasıyla pek çok aşamadan geçer. Buradaki önemli nokta gelen ürünün yasaklı olup, olmadığına bakılır. İncelemeye alınıp, kabul gördükten sonra bir miktar ücret istenir. Dünya üzerinde bütün ülkelerde yapılan bu geçişe gümrükleme denir. Gümrük izni alınmadan hiçbir ülkede ürün geçişi yapılmaz.

gumruk.jpg

Devletlerin sınırlarında yapılan bu işlem ülke huzuru ve güvenliği açısından büyük bir öneme sahiptir. Ülke içerisinde sorun yaşanacak bir ürünün geçiş yapması gümrük krizi yaşanmasına sebep olabilir. Bunun için ticaret yapılan ülkelerin güncel gümrük kurallarını takip etmeleri önerilir.

Gümrükleme işlemlerinin kurallara uygun bir şekilde yapılması ticaret akışının sistemli bir şekilde ilerlemesini sağlar. Gümrükleme işlemleri, gümrük geçişi yapılan ülkenin hava, kara ve deniz yollarının tümünü içine alır. Buna göre bu sınırların içerisinde giren her ürüne gümrüklenme işlemi yapılmaktadır. Buna göre Türkiye sınırları içerisine giren ürünler gümrükçe onaylanmış olmalıdır.

Gümrükleme İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Gümrükleme işlemlerinin belirli bir süresi yoktur. Gümrükleme süresi gümrük yoğunluğuna ve ürünlerin niteliğine (boyut, içerik…) göre değişiklik gösterebilir. Gümrükleme işlemleri kesin olarak bir tarih aralığı verilememek ile birlikte tahmini 10 gün kadar bir süre içerisinde yapılmış olmaktadır. Gümrüklenme tarihlerinin kesin bilinmemesi sebebiyle buradaki ürün geçişlerinin kısa sürede yapılması için gümrük müşavirliği hizmetlerinden faydalanmak en doğrusu olacaktır. Bu şekilde kısa süre içerisinde ülke içi ya da dışına ürün sevkiyatının usullerine uygun olarak yapılması sağlanır. Ürün sevkiyatının kısa sürede yapılabilmesi için evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve düzenlenmesi gerekmektedir. Özetlenecek olursa;

  • Kısa süre içerisinde gümrük sevkiyatı yapılması için gümrük müşavirleri hizmetlerinden faydalanılabilir.
  • Gümrük evrak ve belgelerinin eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve düzenlenmesi gerekir.

Bu iki özet bilgi ile sağlıklı bir şekilde gümrükleme işlemleri yapılabilir.

gumruk1.jpg

Gümrüklenme Ücretlendirmesi Nasıl Yapılır?

Gümrükleme bedeli, ürünün ağırlığı, cinsi gibi özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bu sebeple gönderimi sağlanacak ürünün sayısı, niteliği ve vergi tutarı ürün fiyatlandırmasını belirler. Gümrükleme bedelinin en iyi gümrük müşavirleri bilmektedir. Ürün geçişi yapılırken ürünlerin niteliğine göre gümrük müşavirleri bir fiyat aralığı verecektir. Bunun için fazla ürün getirilecekse bir gümrük müşaviri ile anlaşmak doğru bir karar olacaktır