Güncel Bitcoin Fiyat Tahmini - 2022'de Bitcoin Ne Olur?

Güncel Bitcoin Fiyat Tahmini - 2022'de Bitcoin Ne Olur?

Bugün kripto paralardan bahsedince herkesin ilk aklına gelen dijital varlık muhtemelen Bitcoin’dir.

Bugün kripto paralardan bahsedince herkesin ilk aklına gelen dijital varlık muhtemelen Bitcoin’dir. Bunun nedeni yalnızca ilk kripto para olması değil, aynı zamanda ortaya çıktığı ilk zamanlarda 1 dolar değerine sahipken on yıl gibi bir süre 70 bin dolar seviyesini zorlayan mükemmel bir yatırım olmasıdır.

2022 yılını 46 bin dolar seviyelerinden açan BTC, ilk günden bu yana piyasanın en değerli kripto parası. En yakın rakibi ETH ile arasında binlerce dolar fark bulunan Bitcoin, ayrıca en çok işlem gören dijital varlık. Bu yazının yazıldığı 23.10.2022 tarihinde 32 trilyon dolarlık işlem hacmine sahip.

Peki BTC almak hala mantıklı bir yatırım mı? Bu yazımızda Bitcoin fiyat tahmini ve farklı kripto paralar ile kıyaslamalar yapacağız. Böylece, hem BTC hem de diğer kripto para tahminleri üzerine sizler için bilgilendirici bir kılavuz oluşturacaktır.

Bitcoin’in Güncel Fiyatı Nedir?

Kripto paralar piyasadaki pek çok değişimden etkilenen sert dalgalanmalara sahip yatırım araçlarıdır. Bitcoin de elbette piyasadaki bu değişimlerden etkilenmekte. Eğer piyasayı doğru okuyabilir ve sinyalleri zamanında görebilirseniz siz de bu sert iniş ve çıkışlardan kısa vadede iyi kazançlar elde edebilirsiniz.

2.jpg

İlk çıktığı zaman 1 cent’in altında işlem gören BTC, o dönemlerde sadece teknoloji meraklılarının hobi amaçlı ilgilendiği bir alandı. Birkaç yıl içinde ise Bitcoin çoktan 100 doların üzerinde değer görmeye başlamıştı. Bu hızlı değer artışı bir kar topu etkisiyle katlanarak büyüdü ve bugün 19 bin dolar değere sahip bir dijital varlık haline geldi.

Bitcoin’e Yatırım Yapmak İçin 5 Neden

  • Merkeziyetsizliğiyle size özgürlük sağlayan Bitcoin, ilk ve en köklü kripto paradır.
  • Dünyanın her yerinde BTC ile işlem yapmak saniyeler içinde mümkündür.
  • Kripto paraların kazandığı ivme ile birlikte BTC her gün daha fazla bilinmekte ve kabul görmektedir.
  • 21 milyon birimlik sınırlı bir arza sahip Bitcoin’in 18 milyonu şu anda piyasadadır. Altın gibi sınırlı oluşu onu en değerli yapan noktalardan birisidir.
  • İlk çıktığı zaman 1 cent’in altında değere sahip kripto para, zirve döneminde 70 bin dolara yaklaşmış mükemmel bir yatırımdır.

Bitcoin’in Fiyatını Ne Etkiler?

Bitcoin ve diğer tüm kripto paraların değerinin nasıl değiştiğini anlayabilmek için öncelikle arz talep dengesinin ne olduğuna göz atmak gerekiyor. Aslında eski zamanlardan beri değer biçilen her varlık arz-talep ilişkisine göre pahalılaşmakta ya da ucuzlamaktadır.

Bitcoin üzerinden gidersek, eğer piyasadaki Bitcoin miktarına (arz) göre çok bir talep varsa, BTC fiyatında yukarı yönlü bir hareket görürüz. Hatta bu yukarı yönlü hareket, eğer talep birden artarsa, boğa piyasası dediğimiz yukarı yönlü sert bir yükselişe neden olur. Elbette tam tersi de geçerlidir. Bu durumda da ayı piyasası oluşur ve sert düşüşler yaşanır.

i.jpg

Ancak atlamamak gerekir ki, Bitcoin ve diğer kripto paraların arz talep dengesi merkezi (fiat) para birimleri gibi kontrol altında değildir. Örneğin Türk lirasındaki ani bir değer azalması piyasa üzerindeki otorite kontrolü ile dengelenebilir.

Kripto paralarda ise tamamen yatırımcılar üzerinde gelişen bir fiyat dengesi vardır. Spekülatif bir haber ya da teknolojik bir yenilik yatırımcıların BTC alması ya da satmasında etkili olabilir. Böylece fiyatında ani değişimler görebiliriz.

Bitcoin (BTC) Fiyatlarındaki Yükseliş ve Düşüşler Neye Bağlıdır?

Kripto para tahminleri belli parametrelere bakılarak yapılır. Gelin bir liste halinde Bitcoin fiyatını belirleyen 7 faktöre göz atalım:

  • Bitcoin Arz ve Talep Dengesi
  • Dönemsel İşlem Hacmi
  • Yeni Listelenmeler ve Rekabet
  • Gerçek Hayata Yönelik Sunduğu Çözümler
  • Kripto Piyasasının Tamamındaki Gelişmeler
  • Medyaya Yansıyan Gelişmeler
  • Madencilik Maliyetleri

Bitcoin’in Fiyatı Yıllar İçinde Nasıl Değişti?

İlk olarak 2008 yılında bir kişi ya da ekip tarafından, Satoshi Nakamoto ismiyle duyurulan Bitcoin, 2010 yılına kadar çok küçük bir grubun bildiği hobi amaçlı bir kripto paraydı. 2010 yılında ise BTC ile ilk işlem bir pizza için 10 bin Bitcoin verilmesiyle oldu. O zamana kadar BTC’nin değeri 0,0008 dolardı. Laszlo Hanyecz tarafından yapılan bu işlemle dijital para 0,004 dolar değerine ulaştı.

Yine 2010 yılında Mt.Gox adında ilk kripto para borsası oluştu. Böylece BTC’nin günlük işlemleri ve popülerliği artmaya başladı. 2011 yılında ise 1 dolar değerini gören Bitcoin’i alternatif coinler (altcoin) izledi.

kk.jpg

2013 yılında önce 100 dolar ve daha sonra 1000 dolar değerini gören dijital para için her şey yolunda giderken, 2014 yılında 850 bin Bitcoin’in o zamanlarda işlemlerin %70’inin yapıldığı Mt.Gox borsasından kaybolmasıyla bir kriz yaşadı. Ancak bu talihsiz olayın ardından kısa sürede kendini toparladı ve Microsoft gibi büyük bazı şirketlerin BTC ile ödeme kabul edeceğini açıklamasıyla daha da bilinir ve güvenilir hale geldi.

2017 Eylül ayında 5000 ve sene sonunda 10.000 dolar zirvelerini gören kripto para, 2018 Aralık ayında “Büyük Kripto Çöküşü” olarak adlandırılan ve sadece bir ayda %65 değer kaybına neden olan ikinci bir kriz yaşadı. Bu düşüş, Bitcon’in kısa zamanlı gördüğü en düşük fiyat oldu.  2018 yılını Bitcoin, 3000 doların biraz üzerinde bir fiyatla kapattı.

Üç yıl gibi kısa bir sürede kendini toparlamakla kalmayıp rekor üstüne rekor kıran BTC, 2021 yılında 41.000 dolar seviyelerine ulaşmıştı. Ardından gelen, Tesla’nın BTC ile araç satışı yapacağını ve PayPal’ın Bitcoin’i kabul edeceğini duyurması ile 50.000 dolar seviyelerini gördü.

Ancak yeniden bir kriz 2021 yılında Bitcoin değerinde önemli bir düşüşe neden oldu. Öncelikle Elon Musk’ın kripto madenciliğinin çevreye zararını gerekçe göstererek BTC ile Tesla satış işlemlerini askıya alması ve ardından Çin Hükümetinin Bitcoin üzerinde bazı düzenlemelere gitmesi ile birim başı fiyat 30 bin dolar seviyelerine düştü. Ancak 2021 yılının Kasım ayı, 69 bin dolar ile Bitcoin’in gördüğü en yüksek değer oldu.

2022 yılını ise 46 bin dolar civarında bir değerle açan BTC, altın ve hisse gibi yatırımlardan çok daha iyi bir performans göstererek bir yılda %50 değer kazandı.

Bitcoin’in Diğer Kripto Para Birimlerine Kıyasla Değişkenliği 

Yazımızın bu bölümünde BTC’nin kendisinden sonra en güçlü kripto para olan Ethereum (ETH) ve ön satışını henüz bitiren Tamadoge’ye kıyasla nasıl bir fiyat hareketi gösterdiğine bakacağız. Birisi güçlü diğeri ise genç iki kripto paranın, en köklü kripto paraya göre nasıl bir performansa sahip olduğuna göz atalım.

Bitcoin vs Ethereum

Öncelikle bahsetmek gerekir ki piyasadaki tüm kripto paralar az ya da çok BTC fiyatındaki hareketten etkilenmektedir. Bunun nedeni BTC’nin piyasayı domine eden dijital para olmasıdır. Tıpkı doların dünya ekonomisindeki etki gibi bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

q.jpg

Ethereum’da tüm kripto paralar gibi bu genel fiyat hareketlerinden etkilenmektedir. Ancak ETH fiyatındaki artış ve azalış çoğu zaman BTC fiyatından fazla olmuştur. Örneğin 10 Eylül – 30 Eylül 2022 tarihinde BTC’nin fiyatı %9.66 bir düşüş gösterdi. Aynı dönemde ETH’nin fiyatındaki değişim ise %23.12’dir.

Bitcoin vs Dash 2 Trade

Aktif olarak ön satışta yer alan Dash 2 Trade, 2022 yılının en çarpıcı kripto para birimlerinden biridir. Bitcoin gibi kripto sektörünü domine eden bir kripto para birimi ile Dash 2 Trade’yi karşılaştırmak doğru olmasa da altcoinler arasında Dash 2 Trade’yi gayet yatırım yapılabilir olarak değerlendiriyoruz.

r.jpg

Kasım 2022 ortalarına kadar 1. ön satış aşaması devam edecek ve merkezi olmayan borsalar üzerinde listeleme gelmeden önce bu projeye yatırım yapmak istiyorsanız şimdi tam zamanı.

2022’de Bitcoin Almaya Değer mi?

Bu yazının yazıldığı 21.10.2022 tarihinde BTC’nin hala yatırım yapmak için mantıklı bir yatırım olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bitcoin yazımızın önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz gibi sürekli iniş çıkışları olan bir değerdir.

Yapılan fiyat tahminleri BTC’nin 100 bin dolar değerine kadar çıkabileceğini söylüyor. 21 milyon sınırlı arza yaklaştıkça daha da değerleneceği düşünülen kripto paranın, ileri tarihlerde merkezi para birimlerinin yerini alabileceği de öngörüler arasında.

Bitçoin Nasıl Satın Alınır?

Eğer şimdi Bitcoin yatırımı yapmak istiyorsanız, birkaç kısa adım ile OKX üzerinden BTC alımı yapabilirsiniz.

1. Adım: Bir OKX Hesabı Oluşturun

OKX web sitesini ziyaret edin ve yeni bir hesap oluşturun. Telefon numaranızı, e-posta adresinizi girin ve hesap için bir şifre oluşturun.

‘Kaydol’ kısmına tıklayın ve E-posta ya da SMS ile gönderilen kodu girip hesap kaydını onaylayın.

2. Adım: Kimlik Doğrulama

OKX'te işlem yapmadan önce, kullanıcıların bir doğrulama işlemini tamamlamaları gerekir. Tam adınızı, ülkenizi, doğum tarihinizi ve kimlik numaranızı girin.

3. Adım: Hesabınıza Para Aktarın

Banka ya da kredi kartınız ile OKX hesabınıza dilediğiniz miktarda para aktarın. OKX’in sunduğu güzel bir özellik, Türk lirası ile de işlem yapabilmenize izin vermesidir.

4. Adım: BTC Satın Alın

Hesabınıza para yatırdıktan sonra istediğiniz miktarda paranızı BTC’ye dönüştürebilirsiniz.

Sonuç

Adını duyurduğu ilk günden bu yana piyasadaki hakimiyetini koruyan BTC, iniş çıkışlarla günümüze kadar gelen en yüksek işlem hacmine sahip kripto paradır. Pek çok yatırımcının yüzünü güldüren Bitcoin, gelecekte de adından söz ettirecek bir değer olarak yoluna devam etmekte.

Bu yazımızda güncel Bitcoin fiyat tahmini nedir, yıllar içinde nasıl bir ilerleme kaydetmiş ve diğer kripto paralara göre nasıl bir performans sergilemiş inceledik.