Halka Arz Nasıl Olunur?

Halka Arz Nasıl Olunur?

En sevdiğiniz giyim şirketi ya da gelecek vadeden bir girişime küçük bir oranda da olsa ortak olmak nasıl fikir? İlginizi çektiyse, halka arz sürecinin inceliklerini keşfederek birikimlerinizi karlı şekilde değerlendirmek için ilk adımınızı atabilirsiniz!

Şirketlerin kendilerinin belirledikleri oranda hisse senedi devri yapmasıyla ilerleyen halka arz süreci, bireysel yatırımcılar için pek çok fırsat vadediyor. Bununla birlikte şirketler de halka arz süreciyle birçok avantaj sağlıyor. Kurumsallaşma, yeni sermaye arayışı, tanıtım ve globalleşme şirketlerin halka arz yolunu tercih etmesinin başlıca nedenleri arasında. Sözün özü, bu süreç doğru adımlarla tamamlandığında sonuçlar herkes için yüz güldürücü oluyor.

Bu yatırım fırsatı dikkatiniz çektiyse çoktan halka arz nedir diye düşünmeye başladığınızı tahmin etmek pek de zor değil. Biz hazırlıklı davrandık ve sayfanın devamında halka arz sürecinin tüm detaylarını sizler için bir araya getirdik!

1. Halka Arz Nedir?

1.png

Halka arz, şirketlerin kendilerine kaynak yaratmak amacıyla sermayelerini çok sayıda yatırımcıya açması anlamına geliyor. Önceden duyurusunu yaparak gerçekleştirdikleri halka arz işlemiyle şirketler, hisselerinin tümünü veya bir kısmını borsada satışa çıkarabiliyor. Şirketlerin borsaya açılmasının ilk adımı olarak da tanımlanan halka arz süreci birincil halka arz olarak tanımlanıyor. Borsada işlem gören şirketlerin halka arzı ise ikincil halka arz olarak adlandırılıyor.

 

 

2. Bir Hisse Halka Arz Olursa Ne Olur?

2.png

Hisse senetleri ABD Borsaları ya da Borsa İstanbul gibi farklı menkul kıymetler borsalarında halka arz oluyor. Böylece bireysel ve kurumsal yatırımcılar bu hisse senetlerini satın alarak şirketin küçük ortakları haline gelebiliyor. Şirketler de bu yöntemle borçlanma olmadan sermayelerini, kredi hacimlerini ve güvenilirliklerini artırmış oluyor.

3. Halka Arz Sistemi Nasıl Çalışır?

3.png

  • Halka arz için öncelikle şirketlerin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen bir aracı kurumla anlaşma imzalaması gerekiyor.
  • Şirketin finansal tabloları sermaye piyasası mevzuatlarına uygun biçimde hazırlanarak bağımsız denetçiler tarafından inceleniyor. Ardından menkul kıymetler borsaları ve SPK'ya başvuruda bulunulabiliyor.
  • Hisse senetlerinin halka arzı mevcut payların, yani bir diğer deyişle ortak paylarının devri ya da sermaye artırımı yöntemleri ile gerçekleşebiliyor. Aynı zamanda her iki yöntemin bir arada kullanılması yolu da izlenebiliyor.
  • Halka arzda kullanılacak satış yönteminin belirlenmesinin ardından halka arz takvimi dahilinde yer alan planlamaya uygun şekilde hisse senetlerinin devri yapılabiliyor.

3.1. Halka Arz Çeşitleri

Halka arz işlemi bir fiyat aralığı üzerinden gerçekleşebiliyor. Belirlenen fiyat aralığı üzerinden teklif ileten yatırımcılara hisse devri yapılıyor. Bu yöntemde düşük fiyat ileten yatırımcıların halka arz edilen hisseden pay alamama riski bulunuyor. Bir diğer yöntem olan fiyat toplama yönteminde ise yatırımcılardan fiyat teklifleri toplanarak aracı kurumlar tarafından değerlendiriliyor. Ardından oransal ya da eşit olarak olarak hisse devri yapılıyor.

Eşit dağıtım küçük yatırımcı için daha makul bir seçenek olarak öne çıkıyor. Eşit dağıtımda her yatırımcı aynı oranda hisse senedi alabilirken, oransal dağıtımda bu miktar yatırım tutarına göre farklılık gösteriyor.

4. Halka Arz Para Kazandırır mı?

4.png

Bireysel yatırımcıların halka arza katılarak büyüme yolunda olan bir şirkete ortak olma olanağı bulunuyor. Bu bağlamda halka arza yatırım yaparak kısa ya da uzun vadede kâr edilebiliyor. Ancak bu noktada yatırım yapılacak şirketin faaliyet sektörü ve potansiyelinin doğru analiz edilmesi gerekiyor.

5. Halka Arz Ne Kadar Kazandırır?

5.png

İlk kez hisse devri yapan, yani halka arz sürecinde olan şirketlere yatırım yapmak halihazırda işlem gören şirketlere nazaran daha yüksek getiri sağlayabilir. Fakat risk oranının da bir o kadar yüksek olacağı göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle halka arz sürecinde şirketlerin finansal durumu, hedef pazarı, ihraç edilecek hisse senedi sayısı gibi detayların bulunduğu halka arz izahnamesinin detaylı şekilde incelenmesi önem taşıyor.

6. Halka Arz Ne Zaman Hesaba Geçer?

6.png

Halka arzın hesaba geçme süresi hisse senedi alınan şirketin halka arz yöntemine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Eşit dağıtım yöntemini izleyen şirketlerde satın alınan lotlar ve hisse senedine dönüşmeyen bakiye tutarı ertesi gün kişinin hesabına yansıyor. Fakat oransal dağıtımlarda bu süre iki ile üç iş günü arasında değişkenlik gösterebiliyor.

 

Halka arz edilen ya da borsada işlem gören şirketler keşfedilmeyi bekleyen fırsatlarla sizi bekliyor! Midas halka arz takvimi ile siz de dakikalar içerisinde Borsa İstanbul ve Amerikan Borsalarındaki en güncel halka arz haberlerine ulaşabilirsiniz. Üstelik Midas yatırım hesabınız ile halka arz olan şirketlerin hisselerine borsada yatırım da yapabilirsiniz.

 

Kaynak; https://www.getmidas.com/