Havayolu Taşımacılığında Hangi Hizmetler Veriliyor?

Havayolu Taşımacılığında Hangi Hizmetler Veriliyor?

Taşımacılık, yükün bulunduğu konumdan farklı bir konuma nakledilmesiyle ilgilenen meslek dalıdır.

Taşımacılık, yükün bulunduğu konumdan farklı bir konuma nakledilmesiyle ilgilenen meslek dalıdır. Bu nakil süreci belirli bir zaman aralığında ve belirli kurallar dahilinde ilerler, yükün alıcıya ulaştırılmasıyla da tamamlanır. Günümüzde taşımacılık denildiğinde akıllara her ne kadar klasik kargo şirketleri gelse de çağımızda taşımacılığın önemli bir kısmı hava yolu aracılığıyla yapılmaktadır. Havayoluulaşımteknolojisiningelişmesiylebirliktetaşımacılıksektöründehavayolununkullanılmasıgündemegelmişveolumlusonuçlaralınmıştır.

Havayolu Taşımacılığı Nedir?

Hava yolu taşımacılığı, belirli prosedürler dahilinde ilerleyen, yükün sahibinden alınarak, alıcıya ulaştırıldığı lojistik süreçtir. Tabiiki, klasik lojistik anlayışından bazı belli noktalarda ayrılır. Örneğin hava yolu taşımacılığının en belirgin özelliklerinden bir tanesi kara yolu taşımacılığına oranla çok daha hızlı olmasıdır. Öte yandan, karayolu taşımacılığına oranla çok daha güvenlidir. TetalogLojistik olarak alanında faaliyet gösterdiğimiz hava yolu taşımacılığıbugünlerde altın çağını yaşamakta olup gelecek yüzyılda da ilerlemeye devam edecektir.

Havayolu Taşımacılığında Kargo Türleri

Havayolu taşımacılığı, farklı türde yüklerin uzak mesafelere taşınmasına olanak sağladığı için birçok avantajı bünyesinde barındırmaktadır. Bu yönüyle özellikle uluslararası çalışan şirketlerin işlerini ciddi anlamda kolaylaştırır.

Şirketler havayolu taşımacılığı sayesinde kısa zamanda Dünya’nın istedikleri noktasına ürünleri ulaştırabilmekte ve tedarik zinciri aksamamaktadır. Havayolu yardımıyla taşınan yükler farklı kategorilere ayrılır. Bu kategoriler genel kargolar, özel kargolar ve tehlikeli maddeler olmak üzere üç sınıftır.

Genel Kargolar

Bu tip kargoların taşınması için özel taşıma koşullarına gerek duyulmaz. Kuru ve temiz olarak nitelendirilen bu kargo türü taşıması en kolay yüklerdir.

Özel Kargolar

Bu tip kargoların tanışması için birtakım özel işlemlerin yapılması gerekmektedir. Heykeller, canlı hayvanlar, resimler, bozulabilir yapıda bulunan ürünler vb. bu kargo sınıfına dahildir. Bu kargoların taşınma koşulları ise tipine bağlı olarak şu şekildedir;

Canlı Hayvanlar: Canlı hayvanların uzak mesafelere uygun koşullarda nakledilmesi gerekir. Bunun için taşıma ünitesi kullanılır ve bu ünite IATA Canlı Hayvan Düzenlemelerine uygundur. Bu ünitelerin üzerine bazı etiketler yapıştırılır.

Bozulabilir Gıdalar ve Bitki Maddeleri: Isı, basınç ve nem gibi faktörlere bağlı olarak çürüme ya da bozulma riski olan maddelerin özel koşullarda taşınması gerekir. Bu tip kargoların her birinin farklı taşıma koşulları vardır.

Islak Kargolar: Islaklık ya da nem bırakma potansiyeline uygun olan kargo tipidir. Bu tipte kargolar su sızdırmaz kargo ambalajları içerisinde taşınmakta ve ambalajların üzerinde uygun etiketler yapıştırılmaktadır.

Ağır Kargolar: Otomobil ve makine aksamı benzeri ürünlerdir; yükleme ve boşaltma ekipmanlarının nitelikleri operasyona uygun bir şekilde ayarlanır.

Değerli Kargolar: Altın ve elmas gibi nadir bulunan madenler, hisse senetleri gibi ürünlerin sınıfıdır.  Son derece önemli olan bu ürünler, karışık kargolarla birlikte taşınamaz. Kargonun üzerine kıymetini belirten etiketler yapıştırılır ve türüne uygun bir şekilde ambalajlanır.

Tehlikeli Maddeler

Zehirli, patlayıcı ve yoğunlaştırıcı barındıran maddelerdir; dikkatli taşınmadığında ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir. Bu nedenle son derece sıkı kontrollerle ve sadece özel koşullarda havayoluyla taşınmalarına izin verilmektedir. Maddelerin taşınması için Uluslararası Havacılık Örgütü’nün belirlediği bazı standartlar bulunur. Söz konusu standartlar şu şekildedir;

  • Maddenin su ile temasında gaz ortaya çıkartması
  • Hızlı bir şekilde tutuşabilir yapıda bulunması
  • Katı maddenin çapma ve sürtünmeyle birlikte yanma ya da patlama özelliği göstermesi
  • Madde dururken oksijen gazı çıkartıyorsa
  • Göze zararlıysa
  • Kendiliğinden ayrışarak patlayabilme özelliğine sahipse
  • Madde sıvı formdaysa parlama noktasının 60,5, kaynama noktasının 35 dereceden az olduğunda
  • Diğer maddelerle tepkimeye girmeye uygun bir yapıda bulunuyorsa

Bu şartları karşılayan ürünler, havayolu taşımacılığında dikkat edilmesi gereken en önemli yük grubudur. Bu nedenle her aşama daha tasız ilerlemek gerekir; tekbir olumsuzluğun bile ciddi sonuçları olabilir.

Havayolu Taşımacılığında Tetalog Farkı

Tetalog Lojistik olarak uzun yıllardır müşterilerinin kaliteli hizmetle buluşturmaya devam ediyor. Her daim yarını hedefleyen Tetalog, 195 ülkeye yayılmış olan nakliye ağıyla değerli müşterilerine gelişmiş çözümler sunuyor. Bu sayede müşterilerinin iş dünyasının rekabet ortamında bir adım önde olmasını sağlıyor.

Havayolu taşımacılığının büyük bir sorumluluk ve gerektirdiğinin farkında olan Tetalog(https://www.tetalog.com/ ) tüm yüklerinizi özenli ve güvenli bir şekilde tüm uluslararası sivil havacılık kurallarına uygun olarak taşıyor.