Her Geçen Gün Daha Popüler: Assos'ta Gezilecek Yerler

Her Geçen Gün Daha Popüler: Assos'ta Gezilecek Yerler

Kuzey Ege, çok eskilere dayanan tarihi; tertemiz havası, yemyeşil doğası ve yöresel lezzetleriyle ülkemizin en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında bulunuyor.

Kuzey Ege, çok eskilere dayanan tarihi; tertemiz havası, yemyeşil doğası ve yöresel lezzetleriyle ülkemizin en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında bulunuyor. Birbirinden güzel koyları ve eşsiz rotaları şehir hayatından uzaklaşıp rahatlamak isteyenler için oldukça uygun. Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan Assos ise bahsettiğimiz Kuzey Ege’nin en popüler noktaları arasında.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olarak Assos, Midilli adasının hemen karşı tarafında kalıyo ve aslında hem tarihi yerleşim alanları hem de antik ve kültürel değerleriyle dikkat çekiyor. Akdeniz kayalar üzerine kurulu olan bu kent; tiyatrosu, lahitleri ve Athena Tapınağı ile ün kazanmış durumda. Tam da bu sebepten dolayı hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi oluyor. Aynı zamanda burada Aristoteles’in kurduğu bir felsefe okulu da yer alıyor. Tarih özellikleri bir kenara bırakıldığında masmavi deniz ve muhteşem gün batımı ise Assos’un dokusuyla bütünlüğü tamamlıyor.

Bu rehberimizde Kuzey Ege’nin doğallığını ve tarihi dokusunu korumayı başarmış olan Assos’u yakından tanıyoruz. Assos’ta konaklamak isteyenler; merkeze uzaklık, konsept ve sunulan imkanlara göre Assos otelleri sayfasından tüm ayrıntılara erişebilirler.

Athena Tapınağı

Yunan mitolojisine göre ilham ve barış tanrıçası olan bilinen Athena, dünyanın birçok şehrinde yapılmış tapınak ve eserler barındırıyor. Assos’taki Athena Tapınağı, Assos Antik Kenti’ndeki en ünlü ve en önemli kalıntı denilebilir. M.Ö. 530 yılında Akropolis’in en yüksek noktalarına inşa edilen tapınak, Helenistik dönemi anlamak için mutlaka görülmesi gereken bir eser. Athena Tapınağı, gün batımını izlemek için de harika bir nokta.

Behramkale Köyü

Geçmişte çok önemli bir ticaret limanı olarak kullanılmış olan Assos, farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için adeta bir açık hava müzesi. Behramkale Köyü, genellikle Assos’a gidenlerin rotasını ilk çevirdiği yer alıyor. Assoss Antik Kenti’ne en yakın yerleşim yeri olan bu köy, bozulmamış doğal dokusuyla büyülüyor. Köyde konaklama için butik otel ve pansiyonlar da var.

Antik Tiyatro

Athena Tapınağı’nın güney yamacına inşa edilen Assos Antik Tiyatrosu yine bölgede görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda geliyor. Roma döneminde insanlar arasındaki sosyalleşme için kurulan antik tiyatro, tepeden bakıldığında bir at nalı şeklinde inşa edilmiş. Tahmini kapasitesi 2500 kişiyi bulan bu tiyatro, sonraki yıllarda taş ocağı olarak dam kullanılmış. Yapım tekniği ve plan özellikleri düşünüldüğünde Roma çağı tiyatrosu kolayca anlaşılabiliyor.

Antik Liman

Assos, geçmişte önemli bir ticaret noktası olduğu için antik limanıyla da ünlü. Günümüzde daha çok plaj olarak kullanılan bu liman büyüleyici bir manzara sunuyor. Üstelik kıyı şeridinde yer alan birçok farklı balık restoranı da mevcut. Assos’un merkezi olarak kabul edilen bu liman, dar taş sokaklardan oluşan yapısıyla ziyaretçileri bambaşka diyarlara götürüyor. Yani aslında burada gezerken kendinizi bir tarih yolculuğunun içerisinde hissetmeniz mümkün.

Kadırga Koyu

Assos’un güney tarafında yer alan Kadırga Koyu, Osmanlı döneminde donanma merkezi olarak kullanılmış. Şu anda ise temiz kumsalı ve göz alıcı deniziyle gezginlerin epey sık uğradığı yerlerden biri. Ayrıca etrafı zeytinliklerle çevrili olan koy içerisinde çok sayıda kamp alanı da bulunuyor. Yani konaklama tercihini kamptan yana yapanlar için oldukça fazla seçenek mevcut. 

Assos’a ulaştığınızda bir gün içinde bu rotayı tamamlayabilirsiniz. Ama aslında bölge bazlı bakıldığında Çanakkale’de gezilebilecek oldukça fazla yer var. Dolayısıyla Çanakkale otelleri sayfasından çevrede kalınabilecek yerlere bakabilir; bütçe ve istekleriniz doğrultusunda en uygun oteli belirleyebilirsiniz.