Hükümetin vaadinden yüzde 10'u yararlanabilecek

Hükümetin vaadinden yüzde 10'u yararlanabilecek

Özelleştirmede şeker işçilerinin kesinlikle mağdur edilmeyeceği, isteyenin fabrikayı alan şirkette isteyenin de bir başka kamu kurumuna geçeceği ileri sürülmüştü...

Türkiye’nin gündeminde satışa çıkarılan şeker fabrikaları var. Hükümet fabrikaların satışının ardından “kimse işsiz kalmayacak” vaadinde bulunmuştu. Özelleştirmede şeker işçilerinin kesinlikle mağdur edilmeyeceği, isteyenin fabrikayı alan şirkette isteyenin de bir başka kamu kurumuna geçeceği ileri sürülmüştü.

Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete, şeker fabrikalarının satışıyla ilgili ihale şartnamesine ulaştı. Gazete haberinde “Hükümetin şeker işçilerine yönelik verdiği vaatle ihale şartnamesindeki şartlar birbiriyle örtüşmüyor” dedi.

MEVZUATA TAKILARAK BAŞKA KURUMLARA GEÇEMEYECEKLER

İhale şartnamesine göre satılacak fabrikalarda çalışan işçiler, emeklilik hakkını kazanmamış olmak ve mevzuatta yer alan koşulları taşımaları kaydıyla (4B) kapsamında bir başka kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilecekler. Ancak burada çalışanların yüzde 60 ile 70’i emeklilik hakkını kazanmalarından dolayı, geriye kalanlar da mevzuata takılarak (4B) kapsamında bir başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçemeyecekler.

Çünkü uygulamadaki mevzuata göre, emeklilik hakkını kazanmamış olan şeker işçilerinin bir başka kamu kurumuna geçmesi için, şeker fabrikaları özelleştirme kapsamına alınmadan önce işe başlamaları gerekiyor. Fabrikalar özelleştirme kapsamına alındıktan sonra çalışmaya başlayanlar (4B) hakkından yararlanamayacaklar.

HÜKÜMETİN VAADİNDEN % 10’U YARARLANABİLECEK

Satılacak 14 şeker fabrikasında çalışan şeker işçileri, alıcı firma ile çalışmak istememeleri durumunda talep etmeleri durumunda Türkşeker’in diğer fabrikalarında çalışabilecekler. Ancak çalışanlar için bunun pratikte uygulanabilir bir tarafı bulunmuyor.

Çalıştıkları fabrikanın bulunduğu yerdeki bir başka kumu kurum ve kuruluşuna (4B) kapsamında geçebilmeleri içinde emeklilik hakkını kazanmamış olmaları ve çalıştıkları fabrikaya özelleştirme kapsamına alınmadan önce başlamaları gerekiyor. 14 fabrikada bu şartları taşıyan işçi statüsündeki personel sayısının ise toplam çalışanlara oranının yüzde 10’u geçmeyeceğine işaret ediliyor.

İŞTE İHALE ŞARTNAMESİNDEKİ O MADDE:

İhale şartnamesinde işçilerle ilgili yer alan madde şöyle:

“24.9) Fabrikada 1475 ve 4857 sayılı iş kanunları kapsamında çalışan ve alıcı ile çalışmak istemeyen diğer personeller…

24.9. B) Talepleri halinde (emeklilik hakkını kazanmamış olmaları kaydıyla) Türkşeker’in diğer fabrikaları ve Türkşeker bünyesinde 1475 ve 4857 sayılı iş kanunları kapsamında çalışmaya devam edeciktir.

Talepte bulunmayanların ise iş sözleşmeleri Türkşeker tarafından feshedilerek kıdem ve ihbar tazminatları ile önceki yıllara ilişkin kullanılmamış yıllık izin ücretleri ve diğer hakları Tükşeker tarafından ödenecek ve bu işçeler mevzuatta yer alan diğer koşulları da taşımları kaydıyla 657 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecektir.”